روستای زیارت از توابع شهرستان گرگان و یکی از مناطق ییلاقی منحصربهفرد در استان گلستان است که میان دو دامنه کوهستانی و جنگلی قرار گرفته است و در تابستان بهدلیل هوای خنک و معتدل و در فصل زمستان بهدلیل برف با وجود قرار گرفتن در نزدیکی منطقهای که هوای معتدل دارد، همواره مد نظر گردشگران و مسافران از اقصی نقاط کشور است.
این ویژگی سبب شده است این روستا رتبه ۱۸ را میان ۱۴۸ جاذبه گردشگری استان گلستان به خود اختصاص دهد، بااینحال هنوز بهصورت جدی به صنعت توریسم در این خطه توجه نشده است. بر اساس اظهار نظر مسئولان آنچه مانع به سرانجام رسیدن آن بوده وجود موانع سرمایهگذاری در این بخش بوده است.
توسعه گردشگری در این روستا تا آنجا اهمیت دارد که چندی پیش رئیسکل دادگستری گلستان اعلام کرد: با ابزار قهری هم که شده موانع توسعه گردشگری روستای زیارت گرگان را برمیداریم، شاید همین مسئله باعث ایجاد رونق صنعت توریسم در این منطقه شود چراکه در زمان حاضر مردم این روستا با وجود برخورداری از ظرفیتهای موجود در شرایط بد اقتصادی بهسر میبرند و وضعیت اشتغال آن هم تعریفی ندارد.
در این رابطه علی نصیبی فرماندار گرگان میگوید: روستای زیارت ظرفیتی برای توسعه گردشگری استان است که تاکنون به آن کمتر توجه شده است چراکه دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی خاص است با این حال در بخش زیباسازی، ساخت مبلمان آلاچیق یا حتی ساختوسازهای جدید نیز برابر معماری این منطقه انجام نشده است.
وی با بیان اینکه "کمترین میزان بومگردی را در روستای زیارت داریم. "، میافزاید: همین تعداد منازل هم که بهعنوان سوئیت به مسافران خدمات ارائه میدهند برخی از آنها غیرمجاز هستند که نیاز به ساماندهی دارند ضمن اینکه موضوع رانشی بودن خاک روستا در زمان ساختوساز هم باید مد نظر قرار گیرد، همچنین ساماندهی مسیر امامزاده زیارت تا آبشار روستا هم بسیار دارای اهمیت است، بنابراین بهسازی این مسیر برای توسعه گردشگری هم باید مد نظر مسئولان قرار گیرد.
اگرچه تاکنون برای اجرای طرح گردشگری در روستای زیارت جلسات زیادی گذاشته شده، اما به سرانجامی نرسیده است، اما فریدون فعالی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با بیان اینکه طرح مطالعه گردشگری معیشتمحور روستای زیارت نهایی شده است و وارد فاز اجرایی میشود، میگوید: ساختوسازهای غیرمجاز در گذشته قدری فضای تاریخی آن را خدشهدار کرده است.
وی معتقد است: توسعه صنعت گردشگری در روستای زیارت باعث تقویت معیشت و اقتصاد مردم روستا خواهد شد، زیرا روستای زیارت دارای قابلیتهای مختلف در حوزه گردشگری است که در صورت توجه به آن میتواند درآمدزایی قابلتوجهی برای استان و بهخصوص اهالی روستا ایجاد کند.
فعالی روستای زیارت را یکی از ۳۶۵ روستای هدف گردشگری کشور اعلام میکند و میافزاید: مناظر زیبای کوههای اطراف، بافت قدیمی روستا، امامزاده، چشمه آبگرم، آبشار و آبوهوای مطبوع این روستای ییلاقی همواره مورد توجه بوده است و هر سال گردشگران زیادی به این منطقه سفر میکنند بااینحال ساختوسازهای غیرمجاز در گذشته قدری فضای تاریخی آن را خدشهدار کرده استف ازاینرو باید برای بهسازی سایر منازل روستا به نوع معماری این منطقه توجه شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان ادامه میدهد: در سالهای اخیر صنعت گردشگری بهواسطه درآمد قابل ملاحظه آن مورد توجه قرار گرفته است تا جایی که درآمد حاصل از این صنعت را با صنایع نفت و خودروسازی برابر میدانند بنابراین رونق گردشگری مانند موتور محرک تولید ثروت برای گلستان عمل خواهد کرد ازاینرو جذب سرمایهگذار و ورود بخش خصوصی به این حوزه کمک زیادی به افزایش اشتغال میکند.
مهدی گلخیلی مشاور طرح گردشگری روستای زیارت هم میگوید: روستای زیارت بهعنوان جزو هشت جاذبه گردشگری استان انتخاب شده و بهعنوان کانون مرکز گردشگری در سطح سه قرار گرفته است و این را آمار بازدیدهای انجامشده از روستا هم نشان میدهد. بر اساس آمارها ۶۳ درصد از گرگان، ۲۳ درصد از گلستان، ۹ درصد از شرق کشور و ۶ درصد از تهران برای تفریح به روستای زیارت مراجعه میکنند که این ظرفیت بالای این منطقه را در حوزه گردشگری نشان میدهد.
وی آبشار، آب گرم و اقلیم و طبیعت زیبای منطقه را چهار عامل مؤثر در جذب گردشگر معرفی میکند و میافزاید: ۵۵ درصد انگیزه حضور گردشگران به روستای زیارت تفریح است بااینحال این خطه از وجود سرمایهگذار بیبهره است و همین باعث شده است هتل، اقامتگاه بومگردی، زمین بازی و سایر جاذبههای دستساخته انسانی با هدف توسعه گردشگری بینصیب بماند.
اهمیت رونق صنعت توریسم در روستای گردشگری زیارت تا به آنجاست که علیاصغر طهماسبی نیز بر آن تأکید میکند و میافزاید: باید در راستای رفع موانع پیشِروی سرمایهگذاران و تسهیل فرایند صدور مجوز بهصورت جدی اقدام شود. هرچند با توجه به تدابیری که اندیشیده شده است، پروسه استعلام و صدور مجوز مانند گذشته زمانبر نخواهد بود ازاینرو هیچ مدیری حق سنگاندازی در مسیر سرمایهگذاری استان را ندارد و در صورت مشاهده با افراد خاطی برخورد خواهیم کرد.
وی خواستار تلاش جدی مدیران برای پیشبرد اهداف سازمانی میشود و ادامه میدهد: مدیرانی که مسئولیت دارند باید تمام تلاششان را برای توسعه استان کنند تا کار بر زمین نماند؛ اگر قرار به ترس از تبعات انجام کاری در دوران مدیریت دارند اصلاً نباید مسئولیتی را بهعهده میگرفتند تا پس از آن نگران بازخوردهای تصمیماتشان باشند.
استاندار گلستان به حمایت و تشویق سرمایهگذاران در حوزه گردشگری تأکید میکند و میگوید: باید بخش خصوصی برای ورود به این حوزه تشویق و از سرمایهگذاران این بخش حمایت شود، اما متأسفانه موانع پیشِپای بخش خصوصی در حوزه گردشگری زیاد است و این حق مردم زیارت نیست باید با ایجاد طرحهای گردشگری اشتغال قابلتوجهی ایجاد کرد تا رضایت مردم روستا برای حضور در روستا جلب شود.
وی با ابراز اینکه "برای توسعه اقتصاد استان راهی بهجز توسعه صنعت گردشگری نداریم. "، اضافه میکند: هر نقطه از استان دارای یک ظرفیت گردشگری است بهعنوان مثال جنوب استان با توجه به طبیعت زیبا و جاذبههای تاریخی بیشترین پتانسیل را دارد بااینحال هنوز از این بستر آنگونه که باید برای توسعه استان استفاده نشده است فارغ از اینکه مسیر اشتغال گلستان هم از این راه میگذرد.