جنگ ۱۲ روزه باعث شد خساراتی به منازل، خودروهای افراد وارد شود که از همان زمان بحث پرداخت خسارت و میزان پوشش بیمهای برای جبران خسارتهای وارد شده به مردم مطرح شد.
طبق قانون خسارتهای ناشی از جنگ تحت پوشش بیمه قرار ندارد و بیمهها تکلیف قانونی برای پرداخت خسارتهای ناشی از جنگ را بر عهده ندارند؛ چراکه میزان و حجم بالای خسارتها از توان شرکتهای بیمه خارج است و البته برآورد میزان آن نیز قابل پیشبینی نیست به همین دلیل از شمول پوشش بیمهای مستثنی شده است.
سخنگوی دولت در همان روزهای ابتدایی پایان جنگ اعلام کرد که «خسارات وارده به مردم اعم از واحدهای مسکونی و تجاری، خودروهای سواری و... در نتیجه اقدامات رژیم صهیونیستی مطابق قانون پرداخت خواهد شد.»
دولت نیز بیمه مرکزی را موظف به ارزیابی خسارت خودروها کرد و به گفته پرویز خسروشاهی، رئیس کل بیمه مرکزی تعداد ۲۰۰۳ خودرو آسیب دیده از مراجع ذیربط به بیمه مرکزی برای ارزیابی خسارت معرفی شد که تاکنون ارزیابی ۱۸۰۰ خودرو انجام شده است.
خسرو شاهی اظهار کرد در صورتی که خودرویی پوشش بیمه جنگ نداشته باشد خسارتی هم از طریق بیمهها به آن تعلق نمیگیرد مگر تعدادی از شرکتهای بیمه که استثنا جنگ را برداشتهاند و پرداخت خسارت در حد توان مالی آنها بوده است و یا افرادی که از همان ابتدا پوشش بیمه جنگ را خریداری کرده باشند.
پرداخت خسارت جنگ با صنعت بیمه نیست
جواد گودرزی، مدیرکل روابط عمومی بیمه مرکزی با بیان اینکه مطابق با قواعد بیمهای پرداخت خسارتهای ناشی از جنگ بیمه جزو استثنائات است، عنوان کرد: با این حال برخی از شرکتهای بیمهای بلافاصله پس از شروع تهاجم اعلام کردند که دارندگان بیمهنامه بدنه خودرو یا بیمهنامه آتش سوزی منازل مسکونی میتوانند به شرکتهای بیمهای مراجعه و نسبت به اخذ پوشش جنگ اقدام کنند با این فرایند در صورت بروز آسیب، مطابق با قانون، بیمه گذاران میتوانند خسارتهای خود را دریافت کنند.
وی افزود: برخی از شرکتهای بیمهای در چارچوب مسوولیتهای اجتماعی و برای همراهی با دولت و همدلی با آحاد جامعه اعلام کردند که مردم میتوانند بیمهنامهها را تهیه کنند تا در پرداخت خسارتهای احتمالی اختلالی صورت نگیرد.
بدیهی است اگر مثلا روز اول کسی بیمهنامه میخرید و پوشش جنگ هم اضافه میکرد و روز بعد از آن، برای خودرو اتفاقی میافتاد بیمهها خسارت را پرداخت میکردند. علاوه بر این تمام شرکتهای بیمهای اعلام کردند که کل هزینههای درمانی مربوط به جنگ را تا آخر تیرماه پرداخت میکنند.
گودرزی در خصوص ارزیابی خسارتهای ناشی از جنگ هم گفت: هزینه ارزیابی خسارت ناشی از جنگ شامل اموال بیمه شده و بیمه نشده را صنعت بیمه با همکاری شرکت بیمه ایران و اعلام شهرداریها و استانداریها تقبل کرده است، اما پرداخت خسارتها منوط به سازوکاری است که دولت تعریف میکند.
مدیرکل روابط عمومی بیمه مرکزی ادامه داد: افرادی که قصد دارند خودشان خودرو را سریعتر تعمیر کنند باید با هماهنگی شرکت بیمه گر خود نسبت به این موضوع اقدام کنند.