آفتابنیوز : آفتاب: مدير عامل شركت ملی گاز ايران، گفت: هر چند قيمت فروش گاز به پاكستان محرمانه و جزو اسرار است و نميتوانم آن را اعلام كنم اما به جرات ميگويم اين قيمت يكي از بهترين قيمتهای فروش گاز است.
جواد اوجی گفت: در اين قرارداد ما از فرمول تعيين قيمتی كه در قرارداد تركيه استفاده كرديم بهره برديم و اتفاقا در پاكستان مخالفان دولت اين كشور معتقدند كه آنها گاز را از ما گران خريدهاند. اين در حالی است كه برخی منتقدان در داخل نيز معتقدند قيمت اين گاز صادراتی پايين تعيين شده است.
وی میگوید قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان یکی از بهترین قراردادهایی است که تاکنون منعقد شده و ایران امتیازات ویژهای گرفته، اما قیمت فروش آن محرمانه و جزو اسرار است.
معاون وزیر نفت با اشاره به امضای این قرارداد پس از گذشت 17 سال، افزود: مقامات پاکستان معتقدند در این میان منافع کشورشان سبب میشود آنها تحریمهای آمریکا را نادیده گرفته و از ایران گاز بخرند.
درحالی که مدیر عامل شرکت ملی گاز این قرارداد را موفقیتآمیز میداند، روز 30 خرداد با حضور وزیر نفت در صحن علنی مجلس برای پاسخگویی به سوال نمایندگان، بحثها و ابهامات بار دیگر پیرامون جزییات قرارداد انتقال گاز ایران به پاکستان بهوجود آمد.
سیروس سازدار، نماینده اصلاحطلب مجلس با اشاره به خبر امضای بخشی از قرارداد در سفارت فرانسه در خاک پاکستان، محرمانه بودن قیمت فروش گاز و نقش مبهم اسفندیار رحیممشایی در فروش آن و براساس اصل 75 قانون اساسی که این قرارداد برای بررسی باید به مجلس آورده شود، خواستار پاسخگویی مسعود میرکاظمی، وزیر نفت شد.
وزیر نفت به آقای سازدار تاکید کرد که «مذاکره برای قرارداد صلح در زمانی که هم حزبیهای شما سرکار بودند، انجام شده» و اعلام آمادگی کرد در یک جلسه غیرعلنی مسائل و مشکلات و همچنین اطلاعات لازم پیرامون این قرارداد را به اطلاع نمایندگان مجلس برساند.
این درحالی است که موضعگیریهای اخیر مقامات پاکستان نسبت به تحریمهای آمریکا علیه ایران ضد و نقیض بوده است. یوسف رضا گیلانی، نخست وزیر پاکستان، 31 خرداد پس از سفر ریچارد هلبروک فرستاده ویژه دولت آمریکا گفته بود که پاکستان از تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا پیروی خواهد کرد.
اما دو روز پس از سفر این فرستاده، یوسف رضا گیلانی با اشاره به اینکه پاکستان خود را موظف به پیروی از اقدامات «یک جانبه» آمریکا نمیداند، اخبار رسانهها را مبنی بر توجه پاکستان به هشدارهای اخیر فرستاده آمریکا تکذیب و تاکید کرد که این کشور همچنان به قرارداد منعقده پایبند خواهد بود.
تهران و اسلامآباد هفتم خرداد امسال قراردادی را به ارزش 7.6 میلیارد دلار برای انتقال گاز از میدان نفتی پارس جنوبی به نواحی جنوبی پاکستان به امضا رساندند. براساس این قرارداد، پاکستان به مدت 25 سال، سالانه 21 میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد خواهد کرد. قرار است ایران صادرات گاز به پاکستان را از سال 93 آغاز کند
در حالی که مسئولان دولت نهم و دهم از خط لوله صلح و حالا صادرات گاز به پاکستان به عنوان یک دستآورد مهم نفتی یاد میکنند، اما از سه سال پیش تردیدها درباره منافع حاصل از این پروژه افزایش یافته است.
طرح خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان در سال 1990 مطرح شد اما گفتو گوها بر سر این طرح که «خط لوله صلح» نام گرفته، از 10 سال پیش آغاز شد. اما پس از دو دهه بلاتکلیفی این طرح، فشارهای آمریکا بر هند و اختلافات مرزی دیرینه هند و پاکستان، هند در شهریور ماه 88 از مذاکرات کنار کشید و میدان را برای ایران و پاکستان رها کرد.
گفته میشود هزینه اجرای این طرح در برآوردهای اولیه چهار و نیم میلیارد دلار اعلام شده بود، اما اکنون کارشناسان هزینه طرح را حدود 7میلیارد دلار برآورد میکنند.
محمدهادی نژادحسینیان در سال 86 و چند ماه پس از کناره گیری از معاونت وزارت گفت: «نباید در انجام این پروژه هزینههای خود را با دادن امتیازهای بیحساب آن قدر بالا ببریم که هزینه از فایده برایمان بیشتر شود.»
وی روز 30 خرداد با ارسال نامهای با تاکید بر انتشار برخی از اطلاعات قرارداد فروش گاز ایران به پاکستان توسط وزارت نفت، از نمایندگان مجلس درخواست کرد مانع اجرای این قرارداد صادرات گاز شوند.
پس از آن که روز 22 خرداد اخباری مبنی تبادل ضمانتنامه گازی ایران و پاکستان در محل سفارت فرانسه در پاکستان منتشر شد، نژادحسینیان در نامهای به وزارت نفت خواستار عملکرد شفاف این نهاد شد، اما این وزارتخانه طی اطلاعیهای نژادحسینیان را به تشویش اذهان عمومی و انتشار اخبار کذب متهم کرد.
این معاون سابق وزارت نفت تابستان سال 87 گفته بود: «ظاهرا مقامات وزارت نفت مصمم هستند به هر قیمت که شده این قرارداد را نهایی کنند و متاسفانه هیچگونه اطلاعاتی را در اختیار کارشناسان و علاقه مندان قرار نمیدهند تا اقداماتشان مورد بررسی قرار گیرد. اگر چه روزنامهها و منابع خبری پاکستان بسیاری از اطلاعاتی که وزارت نفت آنها را محرمانه میداند برای عموم منتشر کرده اند.»
اما اسفندیار رحیممشایی نماینده ویژه ایران در خط لوله صلح که همچنان نقش اصلی وی در این قرارداد در هالهای از ابهام قرار دارد.
پاکستان در حالی در مقابل تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا سیاستی دوگانه درپیش گرفته است که در حال حاضر به شدت با بحران انرژی مواجه است و قرارداد صادرات گاز منعقد شده میتواند جمعیت 170 میلیون نفری پاکستان را از بحران انرژی رهایی بخشد.
به گزارش ایلنا، اوجی گفت: ما مذاكراتی با پاكستان درباره افزايش سقف گازی كه قرار است سال 1393 به اين كشور بفرستيم آغاز كردهايم. آنها خواستار دريافت 30ميليون متر مكعب گاز در روز هستند در حالي كه اين رقم در قرارداد حدود 21 ميليون و 500 هزارمتر مكعب بود.
معاون وزير نفت گفت: بعضیها از مقامات پاكستان ميپرسند چطور تحريمهای آمريكا بر آنها تاثير نگذاشته و قرارداد بعد از اين همه سال منعقد شده است. آنها معتقدند در اين ميان منافع كشورشان است كه سبب میشود آنها تحريمها را ناديده گرفته و از ايران گاز بخرند. در ضمن ما در اين قرارداد بندي را پيش بيني كردهايم كه در كمتر قراردادي پيشبيني ميشود. ما مجوز ترانزيت گاز از خاك پاكستان را دريافت كرديم و اين اتفاق بسيار بزرگي است.
معاون وزیر نفت درباره امضای قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان پس از گذشت 17 سال، گفت: بهزودی عملیات اجرایی قطعه دوم خط لوله هفتم سراسری گاز از ایرانشهر به چابهار و مرکز کشور پاکستان آغاز میشود.
به گفته اوجی قطعه نخست خط لوله هفتم سراسری گاز به طول 907کیلومتر آماده افتتاح است و تاکنون یک هزار و 731 میلیارد تومان برای ساخت این خط هزینه شده است.
وی ظرفیت خط لوله هفتم گاز سراسری را 110 میلیون متر مکعب اعلام و تصریح کرد: با افتتاح قطعه نخست خط لوله هفتم گاز سراسری گاز استانهای فارس، هرمزگان، کرمان، ایرانشهر (در استان سیستان و بلوچستان) تامین و پیشبینی میشود تا سال 1400روزانه 50 تا 60 میلیون متر مکعب از گاز مورد نیاز مردم این استانهای از این خط تامین و روزانه 60 میلیون متر مکعب دیگر از گاز این خط لوله برای صادرات اختصاص یابد.
او با بیان اینکه تاکنون هیچ ایستگاه تقویت فشاری روی خط لوله هفتم سراسری ساخته نشده است، افزود: با جریان آزاد امکان انتقال روزانه 50 تا 60 میلیون مترمکعب گاز از این خط لوله وجود دارد که میتوانیم در آینده با افزایش نیاز گاز کشور، ایستگاههای تقویت فشار روی خط نصب کنیم.
به گفته اوجی با نصب هر ایستگاه تقویت فشار روی خط لوله هفتم سراسری امکان انتقال گاز تا 15 میلیون متر مکعب بیشتر فراهم میشود.
او با بیان این که هم اکنون 10 فاز پارس جنوبی فعال است، افزود: عملیات راه اندازی فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی در دست اجرا است و پیشبینی میشود فاز 10 این میدان تا پایان شهریور امسال به بهره برداری برسد.
به گفته وي با راه اندازی 29 فاز پارس جنوبی مجموع تولید گاز از این میدان به روزانه 700 میلیون متر مکعب خواهد رسید و درآمد حاصل از آن بیشتر از صادرات نفت است.
معاون وزیر نفت درباره آخرین وضعیت واردات گاز ار ترکمنستان به ایران گفت: بر اساس قرارداد اولیه روزانه هشت میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان وارد ایران شد که بر اساس قرارداد الحاقیه شرکت ملی گاز ایران با شرکت ترکمن گاز مقرر شد این میزان به روزانه 14میلیارد متر مکعب افزایش یابد.
اوجی گفت: مذاکرات جدید برای افزایش واردات گاز از ترکمنستان به ایران به روزانه 20میلیارد متر مکعب هم اکنون در دست انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از درآمد 1.6 میلیارد دلاری این شرکت از محل صادرات گاز با كسر هزينه واردات در سال گذشته خبر داد و افزود: سال گذشته درآمد حاصل از صادرات گاز ایران به کشورهای ترکیه، نخجوان، آذربایجان و ارمنستان، واردات گاز از کشور ترکمنستان به ایران و جرایم قراردادها در مجموع به 1.6 میلیارد دلار رسید.
معاون وزیر نفت در باره برخی اظهارنظرهای مخالفان دولت پاکستان درباره بالا بودن قیمت صادرات گاز ایران به این کشور گفت: یک فرمول برای صادرات گاز وجود دارد که بر اساس همان فرمول این قرارداد تنظیم شده است.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: با پیشرفت فازهای پارس جنوبی تا چهار سال آینده حجم زیادی به ظرفیت تولید و فرآورش گاز کشور افزوده و پیش بینی میشود با افزایش تولید این سوخت بتوانیم بخش عمدهای از گاز مورد نیاز کشورهای آسیای میانه و اروپا را تامین کنیم، بنابراین ضروری است برنامهریزی صحیحی برای صادرات گاز داشته باشیم.
اوجی از آغاز مذاکرات برای صادرات گاز ایران به کشورهای خلیج فارس، عمان، کویت، شارجه خبر داد و افزود: در صورتی که این مذاکرات محقق شود سهم ایران در تجارت گاز از 1.2درصد تا پایان برنامه پنجم توسعه به 10درصد افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در باره آخرین وضعیت پرداخت بدهیهای شرکتهای لوله سازی گفت: مقرر شده است شرکت ملی گاز بدهی شرکتهای لولهسازی را در مدت زمان سه سال با سود 14.5 درصد پرداخت و در مقابل شرکت ملی گاز لولههای مورد نیاز خود را به نرخ مناقصههای داخلی از شرکتهای لولهسازی خریداری کند.
اوجی از رشد 18درصدی تزریق گاز شیرین به چاههای نفتی در سال گذشته خبر داد و افزود: سال 87 حدود 3.9 میلیارد متر مکعب گاز شیرین به چاههای نفتی تزریق شد و این رقم سال گذشته به 4.6 میلیارد متر مکعب رسید.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه سال گذشته روزانه 25 میلیون متر مکعب گاز فازهای 6 و 7 و 8 پارس جنوبی به وسیله خط لوله پنجم سراسری به چاههای نفتی تزریق شد، افزود: از 18 دی ماه سال گذشته تا کنون 3.2 میلیارد متر مکعب گاز از فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی از طریق این خط لوله به میدان نفتی آغاجاری تزریق شد.
اوجی ظرفیت خط لوله پنجم سراسری گاز را 110 میلیون متر مکعب اعلام و تصریح کرد: با تکمیل چاههای فازهای 9-10 پارس جنوبی پیشبیني میشود روزانه 80 تا 90 میلیون متر مکعب گاز از طریق لوله پنجم سراسری به میدان نفتی آغاجاری تزریق شود.
وی درباره اقتصادی بودن صادرات گاز در مقابل تزریق به میدانهای نفتی گفت: از نظر اقتصادی به صرفهتر است که گاز ترش میدانهای نفتی تزریق و گاز شیرین برای صادرات اختصاص یابد.
به گفته اوجی به ازای هر 144مترمکعب گاز تزریقی در میدانهای نفتی، امکان برداشت یک بشکه نفت بیشتر به وجود میآید ولی اگر بتوانیم گاز ترش را تزریق کنیم، سودآوری بیشتری خواهد داشت زیرا گاز در مخزن ذخیره میشود و امکان برداشت آن در آینده وجود دارد.
فرهنگسازی و کاهش 3 تا 5 درصدی مصرف گاز
اوجی با تاکید براین که ضروری است در کنار فرهنگسازی قیمت گاز نیز مورد توجه قرار بگیرد، تصریح کرد: سال گذشته با فرهنگسازی تنها بین سه تا پنج درصد شاهد کاهش مصرف گاز در کشور بودیم.
معاون وزیر نفت از ضرورت ذخیرهسازی 110 تا 120میلیون متر مکعب در روز خبر داد و گفت: با توجه به اینکه تا سه سال آینده گاز جدیدی به ظرفیت تولیدی کنونی افزوده نخواهد شد، ضروری است با مدیریت گاز مورد نیاز کشور را تامین کنیم.
او گفت: همه اميد ما اين است كه يارانهها هدفمند شود و با افزايش قيمتها و منطقي كردن مصرف كاهش يابد.