کد خبر: ۱۷۸۵۷۷
تاریخ انتشار : ۲۹ آبان ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۳

رویکرد تغییرات مکرر اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی

محمد حسینی نربت
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: شورای عالی انقلاب فرهنگی از جلسه ۵۹۷ دی ماه سال ۱۳۸۵ با ورود ابتدایی و بدون پیشنهاد هیأت مؤسس اقدام به تغییر اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی کرد و طی ۹ جلسه که تا تاریخ بهمن ۱۳۸۹ یعنی بیش از ۴ سال طول کشید، بالاخره اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی را در اسفند ماه ۱۳۸۹ ابلاغ کرد. 

براستی رویکرد و منطق حاکم بر تغییر اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی از اول و تغییرات مکرر در اساسنامه جدید ، چیست؟ آنچه مسلم است اینکه میتوان با مقایسه اساسنامه جدید دانشگاه با اساسنامه قبلی دریافت که بسیاری از وظایف ذاتی هیأت مؤسس و اختیارات منطقی بنیان¬گذاران دانشگاه از ایشان سلب شده است. اما این تغییرات عمده در اساسنامه جدید متوقف نشد. بطوریکه چندی پس از ابلاغ اساسنامه جدید ،در جلسه مورّخ ۱/۹/۱۳۹۰ شورای¬عالی انقلاب فرهنگی، مصوّبه¬ی اصلاحی بر بند ه ماده ۱۲ اساسنامه جدید دانشگاه ابلاغ و حق رأی را از رئیس وقت دانشگاه آزاد اسلامی ( که هم از مؤسسین دانشگاه و هم عضو هیأت امناء است ) برای انتخاب رئیس دانشگاه سلب کرد، تا با این ترتیب ترکیب اعضاءِ هیأت امناء به نحو مطلوب ! شکل گیرد. با عین حال، هنوز پس از گذشت حدود ۲۰ ماه از ابلاغ اساسنامه جدید، تنور تغییرات همان اساسنامه همچنان داغ است و مجددا شاهد اصلاحات و تغییرات در اساسنامه ای هستیم که تصویب آن بیش از ۴ سال طول کشیده است. به نظر می رسد بناست تا باقیمانده کم رنگ اختیارات موسسان دانشگاه حذف شود. 

مصوبات اصلاحی اخیر شورا که هر دو در تاریخ ۱۷/۸/۱۳۹۱ ابلاغ شده شاهد دیگری بر این مدعاست. یکی از این مصوبات در مورد ترکیب و و ظایف و اختیارات هیات امناء استانی دانشگاه آزاد اسلامی و دیگری در مورد اصلاح بند ی ماده ۱۲ اساسنامه اصلاحی دانشگاه موضوع انتخاب رئیس بزرگترین واحد مرکز استانها ست، مجددا در این دو مصوبه اصلاحی نه تنها شاهد حذف اختیارا ت قبلی هیات موسس هستیم بلکه اینک دامنه حذف به اختیارات هیات امناء مرکزی هم کشیده شده است! 

جالب است که در مصوبه اخیر شورا در ترکیب هیات امناءاستانی دانشگاه آزاد اسلامی، علاوه برحضور استاندار و امام جمعه استان و نمایندگان وزرای علوم و بهداشت و درمان و شورای عالی انقلاب فرهنگی، جای نمایندگان هیات موسس خالی است! در حالی که طبق مفاد ماده ۹ اساسنامه جدید وظیفه هیات موسس نظارت مستمر بر فعالیتهای دانشگاه در جهت نیل به اهداف تاسیس موسسان آن دانشگاه بوده است. مسلما مصوبات اخیر با مصوّبات جامع شورای عالی انقلاب فرهنگی نظیر بند ۱ مادّه ۳ از فصل دوّم " آیین¬نامه تأسیس مؤسسات آموزش عالی غیردولتی - غیرانتفاعی " مصوّب چهل و یکمین جلسه مورّخ ۲۳/۷/۱۳۶۴ شورای¬عالی انقلاب فرهنگی – که درماده ۱ اساسنامه جدید دانشگاه مصوب شورا ، مجددا به آن استناد شده - و همچنین مادّه ۳۱ اساسنامه الگو برای مؤسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی مصوّب جلسه مورّخ ۱۹/۳/۱۳۷۷ شورا مغایرت تام دارد و مستثنی کردن دانشگاه آزاد اسلامی از شمول این مصوبات نوعی تبعیض آشکار است. با مصوبه اخیر شورا ترکیب هیات امناء دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاه غیر انتفاعی و غیر دولتی از ترکیب هیات امناء دانشگاههای دولتی هم دولتی تر شده است! 

شاید این تغییرات در اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی اخرین تغییرات آن نباشد و با سیر تحولات سیاسی در ماههای پیش رو این تغییرات همچنان ادامه خواهد یافت و ترتیباتی اتخاذ می شود تا دست متصدیان دولتی به جای ارکان قانونی و رسمی و بانیان آن دانشگاه در اداره امور آن بازتر شود، چیزی که مخالفت آشکار با مفاد اصل ۴۴ قانون اساسی دارد.

براستی کجای دنیا سراغ داریم تا بانیان وموسسان یک مجموعه غیر دولتی را مسلوب الاختیار کنند؟ معلوم نیست چرا کوشش سی ساله بانیان و مجریان دانشگاهی که یکی از بزرگترین دست آورد فرهنگی و علمی انقلاب اسلامی را رقم زدند - دانشگاهی که توانست بدون تکیه به بودجه دولتی بار عظیمی را از دوش آموزش¬عالـی ایران بردارد و با ۴ میلیون فارغ¬التحصیل و بیش از ۷/۱ میلیون نفر دانشجو و ۴۰۰ واحد در سراسر کشور و ۲۱میلیون متر مربّع فضای آموزشی و پژوهشی و خدماتی و ۳۱۰۰۰ عضو هیأت علمی تمام وقت و بیش از ۳۱۰۰۰ کارکنان دانشگاه و۶۰۰ مدرسه سما با ۵۳۰۰۰ دانش آموز و ۵۰ مرکز پژوهشی پیشرفته و چندین بیمارستان، به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان قلمداد شود- باید اینچنین نادیده گرفته شود؟. 

ودر خاتمه روی سخن با اعضائ محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی است که در واقع یک مجمع از فرهیختگان کشور هستند. براستی منطق و رویکرد آن شورای محترم بر تسلسل و تواتر تغییرات مکرر و خارج از عرف قانون¬گذاری آنهم بصورت بی سابقه در اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟ آیا این اقدامات با روح تاسیس این دانشگاه و با رسالت¬های آن شورا مغایرت ندارد؟ ایا چنین بروندادهایی با وزانت و فخامت و شامخیت علمی بزرگانی که در شورا جای دارند متناسب است؟ 

* حقوقدان

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
علی معرفت
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۳۰
0
2
این نکته که ترکیب هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی از ترکیب هیات امنا ی دانشگاههای دولتی هم دولتی تر شده را بررسی کردم متاسفانه صحت داردو باعث تاسف است و نشان می دهد اشتهای دولتی ها چنگ اندازی به همه جاست حتی موسسات غیر دولتی.پس تکلیف اصل 44 قانون اساسی چه می شود؟!
استاد دانشگاه
تحصیلکرده بی پناه ایران
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۵
0
1
خب عزیزم این طور شده که الان بنده استاد 60 روزه حقوق نگرفتم و آقای دانشجو هر روز افاضات می فرمایند و حقوق بنده استاد یار در حد معلم سال اول آموزش پرورش است ومانده ام که چگونه هزینه مقالات ISI پذیرش شده خودم را بپردازم راستی آفتاب جان در حال حاضر که بنده این پیام را می نویسم امکان دارد به علت عدم وجود دانشجو با کسر حقوق به نصف آن مواجه شوم و مسئولین دانشگاه عنوان میکنند که در صورت وجود دانشجو وتدریس حقوق شما پرداخت می شود مگر بنده تعهد داده ام با خودم دانشجو بیارم و ثبت نام کنم راستی این شیوه کدام یک از دانشگا ه های دنیاست و آقایان هر روز دستور تازه ای اضافات (افاضات) می فرمایند اما در صورت بیکاری بنده حتما با یک پلاکارد جلو درب استانداری سیگار خواهم فروخت.
استادیار پایه 8 دانشگاه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین