آفتابنیوز : آفتاب: دویچه وله گزارش داد، پیشنویس قطعنامه علیه دولت سوریه که روز چهارشنبه از سوی لندن به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده بود، چنانکه انتظار میرفت، با مخالفت شدید روسیه و چین مواجه شد.
انگلیس البته با هدف نبضگیری از موضع اعضای دائم شورای امنیت، درخواست جلسه غیرعلنی و فقط با حضور پنج عضو دائم را کرده بود. این جلسه صبح چهارشنبه به وقت محلی و بعد از جلسه علنی 15 عضو شورای امنیت درباره هائیتی تشکیل شد.
دقایقی از آغاز نشست غیرعلنی پنج عضو دائم شورای امنیت نگذشته بود که نمایندگان روسیه و چین با ترک جلسه، پاسخ منفی خود به قطعنامه پیشنهادی انگلیس را به طور عملی اعلام کردند.
بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل متحد تأکید کرد که نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که تنها با حضور سه عضو دائم این شورا برگزار شد، غیر قانونی است.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، بشار جعفری در یک کنفرانس خبری که در حاشیه نشست شورای امنیت برای بررسی مسأله حمله به سوریه برگزار شد، با اشاره به خروج دو کشور روسیه و چین به عنوان اعضای دائم شورای امنیت، حضور سه کشور دیگر در این نشست را غیرقانونی برشمرد.
نماینده دائم سوریه در شورای امنیت در ادامه با بیان این که «از سازمان ملل متحد خواستیم کمیته تحقیق درباره سه موقعیت که در معرض حمله شیمیایی افراد مسلح قرار گرفته است، اعزام کند»، گفت: ما از اسنادی درباره دست داشتن قطر، عربستان و لندن در آماده شدن به منظور حمله شیمیایی در سوریه آگاه شدیم.
وی در ادامه با اشاره به این که یک گروه تروریستی مسئول استفاده از سلاح شمیایی در خان العسل است، گفت: بسیاری از واقعیتها و اطلاعات به دست آمده ثابت میکند گروه های تروریستی از سلاح شیمیایی استفاده کردند تا خارجیها به سوریه حمله نظامی کنند.
جعفری تصریح کرد آنچه در حاشیه سازمان ملل متحد و نشستهای محرمانه صورت میگیرد، تلاش عربستان برای تصویب قطعنامه علیه سوریه در مجمع عمومی است.
نماینده سوریه در سازمان ملل متحد افزود: عربستان چندین دیدار محرمانه با نمایندگان آمریکا، فرانسه ، انگلیس، اردن، مغرب، ترکیه و آلمان و برخی کشورهای دیگر با هدف عرضه پیشنویس قطعنامهای درباره سلاح شیمیایی انجام داده است تا بر نتایج هیأت بازرسان بینالمللی پیش دستی کند و دولت سوریه را پیشاپیش مسئول بداند.
در همین حال، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، نباید اجازه داد که مقاومت روسیه برای تصویب قطعنامه برای اقدام عملی علیه سوریه به سپری برای دولت بشار اسد بدل شود. در این میان، ارتش سوریه ستاد فرماندهی خود را به محل دیگری منتقل کرده است.
ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این رابطه گفت: ما معتقد نیستیم که دولت سوریه بتواند خود را پشت مخالفت مسکو با اقدام عملی علیه این کشور در سازمان ملل پنهان کند. ما در چارچوب تصمیم خود در راستای اجرای یک اقدام عملی متناسب ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا خاطرنشان کرد: عمل روسیه، که از صادرکنندگان تسلیحات به سوریه است و پیش از این سه پیشنویس قطعنامه در محکومیت دولت بشار اسد را وتو کرده، این پرسش را برمیانگیزد که اصولا شورای امنیت سازمان ملل مکانی مناسبی هست که بتواند با این مناقشهی دوساله برخورد کند؟
از سوی دیگر، دولت انگلیس اعلام کرد، پیش از اعلام نتایج تحقیقات بازرسان سلاحهای شیمیایی سازمان ملل متحد، دست به اقدام نظامی علیه سوریه نخواهد زد.
خبرگزاری فرانسه از یک مصوبه کابینه انگلیس خبر داد که برای پارلمان این کشور تهیه و به آن ارائه شده است.
انتظار میرود که دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس از پارلمان این کشور تقاضای اجازه اقدام نظامی هدفمند علیه سوریه را بکند.
بهرغم دشواریهایی که در راه تصویب قطعنامه پیشنهادی انگلیس وجود دارد، ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه این کشور اعلام کرد که اگر چه تصویب این قطعنامه مطلوب است، ولی اگر این قطعنامه تصویب هم نشود، انگلیس و دیگر کشورها باز هم در قبال سوریه احساس مسئولیت میکنند.
به گفته هیگ، تصویب این قطعنامه بهترین نتیجه است زیرا سازمان ملل یکپارچگی خود را نشان میدهد ولی این امر محتمل نیست، زیرا روسیه و چین درگذشته هم از حق وتوی خود علیه آن استفاده کردهاند.
البته این در حالی است که شبکه تلویزیونی المنار گزارش داد: سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به همتای انگلیسی خود گفت: نباید در شورای امنیت قطعنامه پیشنهادی ضدسوریه پیش از گزارش بازرسان سلاحهای شیمیایی سازمان ملل درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه بررسی شود.
به گزارش ایسنا؛ گنادی گاتیلوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: اکنون زود است که در مورد رأی دادن اعضای شورای امنیت درباره قطعنامه پیشنهادی ضد سوریه سخن گفت.