آفتابنیوز : آفتاب- مریم علیزاده منصوری: حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل درباره فضای مثبت دور جدید مذاکرات هستهای ایران با کشورهای ۱+۵ گفت: برآیند مسائلی از قبیل اینکه دور بعدی مذاکرات ماه آینده یعنی بعد از تعطیلات سال نو میلادی تعیین شده و سخنان مثبت آقای عراقچی و آقای ریابکوف، مبنی بر سودمند و روبهجلوبودن روند مذاکرات است و از همه مهمتر صحبتهای امیدوارکننده اخیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، خبر از رسیدن به یک توافق جامع در آیندهی نزدیک میدهد.
به گزارش آفتاب، مذاكرات هستهای ايران با ١+٥ در سطح معاونان، روز چهارشنبه پس از سه روز اقامت تيم مذاكرهكننده ايران در ژنو، پايتخت سوييس به پايان رسيد. از قرار معلوم این دور از مذاکرات طبق گفتههای سید عباس عراقچی، مذکرهکننده ارشد ایران، «بسیار سودمند و مفید بوده است». سرگئی ریابکوف نیز ضمن تاکید بر سودمندبودن این دور از مذاکرات، آن را اميدواركننده توصيف و اعلام کرد دور آتي اين گفتوگوها اواسط ماه ژانويه برگزار خواهد شد. خوشبینیها نسبت به روند مذاکرات به اینجا ختم نشد. رئیسجمهور روسیه نیز در یک نشست مطبوعاتي با ابراز تعجب از کشدارشدن مذاکرات هستهای ایران با کشورهای ۱+۵ اظهار کرد: «من بر اين باورم كه دستيابي به راهحل نهايي اين مساله، بسيار نزديك است چون معتقدم اين كشور انعطاف قابل توجهي از خود نشان داده است.»
این در حالی است که تا کمتر از یک ماه دیگر کنگره جدید آمریکا با ترکیب اکثریت جمهوریخواه، کار خود را آغاز خواهد کرد. در همین راستا دکتر حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالمللی، با اشاره به فضای مثبت این دور از مذاکرات به خبرنگار «آفتاب» گفت: این مذاکرات بیشتر جنبهی حقوقی و فنی داشته و تلاش دوطرف بر این بوده که جزئیات مذاکرات منتشر نشود و کمتر تحت تاثیر مسائل رسانهای قرار بگیرد.
وی در ادامه با اشاره به سیاستهایی که روسیه در قبال مساله هستهای ایران پیش گرفته است، افزود: روسیه در طول ده سال گذشته در مورد مساله «توان هستهای ایران»، خودش را با غرب هماهنگ کرده چون به تمام قطعنامهها علیه ایران از همان زمان رای مثبت میداد. به این دلیل که معتقد بود ایران نباید غنیسازی را در سطح صنعتی داشته باشد. در آن سالها نیز غنیسازی در سطح تحقیق و توسعه را پذیرفته و موضع خود را روشن کرده بود و نمیخواست رقیبی برای خودش ایجاد کند؛ چون ایران مصرفکننده اورانیوم غنیشده روسیه بود و روسیه نمیخواست ایران خودش تولیدکننده اورانیوم بشود.
این تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: از سوی دیگر روسیه همیشه در برابر زیادهخواهیهای آمریکا ایستادگی کرده است؛ بهطور مثال روسیه مانع از فرستادن تحریمهایی که آمریکا خارج از قطعنامههای شورای امنیت وضع کرده است -از قبیل تحریم نفت و بانک مرکزی ایران- به شورای عالی امنیت ملی شد. به همین دلیل روسیه از ابتدا مسیر روشنی را درپیش گرفته است؛ از یک طرف جلوی افزایش فشارها به ایران از سوی غرب را گرفته؛ مثل زمانی که بوش پدر خواهان اقدام نظامی علیه ایران بود و از طرف دیگر با افزایش توان هستهای ایران مقابله میکند و با غرب همسو است و به هفت قطعنامه علیه ایران رای مثبت داده است.
بهشتیپور در پایان با بیان اینکه در صورت رسیدن به یک توافق جامع، کنگره جمهوریخواه نمیتواند کارشکنی کند، گفت: رسانههای غربی تلاش میکنند افکار عمومی را بر ضد کنگره آمریکا تحریک کنند و این موضوع بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا امتیازات بیشتری از طرف ایران به دست آورند وگرنه در صورت توافق اوباما و کاخ سفید با ایران، کنگره قادر نیست در مقابل این توافق بایستد به این دلیل که رئیسجمهور آمریکا حق وتو دارد. همه اینها منوط بر این است که به یک توافق کامل و جامع برسیم.