آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- روزنامه بریتانیایی گاردین، روز دوشنبه با انتشار گزارشی به وضعیت اقتصادی ایران پس از دوران رفع تحریم پرداخت. این روزنامه طی مصاحبه با مدیر سایت دیجی کالا مدعی شد که بازار ایران پس از رفع تحریمها رونق بیشتری میگیرد. در این گزارش آمده که اقتصاد ایران از زمان روی کارآمدن «حسن روحانی» رییسجمهوری، با 2.8 درصد رشد مثبت در سال 2014 میلادی از بحران خارج شد.
به گزارش «آفتاب» به نقل از گاردین، حمید محمدی یکی از تجار آنلاین ایرانی که صاحب سایت پربازدید دیجی کالا است، نسبت به خاتمهیافتن تحریمها بسیار خوشبین است و منتظر برقراری روابط تجاری با جهان غرب است.
رونق اقتصادی ایران در حالی شکل میگیرد که صندوق بینالمللی پول نیز برای سالهای 2015 و 2016 به ترتیب 0.6 درصد و 1.3 درصد رشد اقتصادی برای ایران پیشبینی میکند؛ تورم نیز از 45 درصد در زمان ریاست جمهوری «محمود احمدینژاد» اکنون به 15 درصد رسیده است.
از طرف دیگر اقتصاد ایران تا حد زیادی بر روی منابع انرژی این کشور استقرار دارد و 35 درصد درآمد دولت از این بخش تامین میشود؛ و رفع تحریمهای اقتصادی باعث میشود که بخش انرژی این کشور رونق بیشتری بگیرد؛ این در حالی است که وزیر نفت ایران صریحا اعلام کرده که صادرات نفت پس از رفع تحریمها دو برابر خواهد شد.
اقتصاد ایران در قیاس با رقیب منطقهایش یعنی عربستان سعودی، به مراتب گستردهتر و متنوع است، ایران بزرگترین صادرکننده سیمان، پسته، زعفران و خاویار و در همین حال حمل و نقل نیز بزرگترین منبع درآمد برای ایران است. شرکت کشتیرانی ایران که سازمانی دولتی است، به دلیل وجود تحریمها به شدت آسیب دیده است و اکنون منتظر برداشته شدن تحریمها میباشد.
به دنبال تفاهم صورت گرفته در لوزان، علاقه زیادی از سوی کشورهای اروپایی نسبت به ایران شدت گرفته است و چندی پیش بود که رویترز خبر از علاقه شرکتهای اروپائی به سرمایهگذاری در ایران داد. مارتین هرنکنشت موسس یک شرکت در جنوب شرقی آلمان که شرکت پیشرو در تجهیزات حفر تونل است، با دقت آماده فراهمکردن مقدمات زمانی است که راه ایران برای تجارت بازگشایی میشود. پیش از اعمال تحریمهای غرب، هرنکنشت، تجارتی به ارزش 11 تا 17 میلیون دلار در سال در ایران داشت.
سرمایهگذاران فرانسوی به شدت به دنبال سرمایهگذاری در صنعت هتل و گردشگری ایران هستند که بتوانند از افزایش ظرفیت توریسم ایران بهرهمند شوند. البته شاید یک نوع نگاه اغراقآمیز نسبت به تاثیرات توافق هستهای و برداشتهشدن تحریمها وجود داشته باشد. آنقدر پیشینه این موضوع طولانی شده که حالا مردم نسبت به انتظاراتشان و آنچه حاصل خواهد شد مبالغه میکنند.