آفتابنیوز : نماینده دوره های هفتم و هشتم مجلس در مصاحبه با عصرایران خاطر نشان کرد: اجازه اجتهاد بر اساس تشخیص علماست نه گرفتن امتحان و این روش اصلی حوزههای علمیه از گذشته تا به امروز است.
وی ادامه داد: آقایان محترم شورای نگهبان میگویند که به طور مثال 800 نفر در مجلس خبرگان ثبت نام کردهاند و ما راهی به غیر از امتحان نداریم اما به نظر میرسد که راه دیگری هم هست و آنهم این است که سوابق علمی و تحقیقی را نگاه کنند و از علما پرس و جو کنند تا پی به اجتهاد ببرند.
محمد تقی رهبر افزود: امتحان تنها یک بعد از ابعاد یک نماینده مجلس خبرگان رهبری را مشخص کند. شأنیت آن را چگونه باید مشخص کنیم؟ امتحان با این شکل مقداری به شورای نگهبان کمک میکند و باید به این نکته هم توجه کنیم که بسیاری از آقایان در این امتحان هم شرکت نمیکنند و حضور در آن را با توجه شرایط علمی که دارند قبول نمیکنند.
نماینده مجلس هفتم شورای اسلامی تصریح کرد: اجتهاد به معنای کوشش و تلاش برای استخراج احکام اسلام از متون و منابع اسلامی است. متون اسلامی هم شامل قرآن، حدیث، عقل و اجماع علماست.
عضو کمیسیون قضایی مجلس هشتم ادامه داد: بر همین اساس مجتهد کسی است که با تحصیل و ممارست از متون اسلامی احکام فرعی را استخراج میکند. مجتهد میتواند یک مجتهد تمام باشد یعنی کسی که بتواند کل احکام را استخراج کند و یا میتواند از کسی باشد که تنها احکام مانند نماز، جهاد و ... را استنباط میکند.
امام جمعه موقت اصفهان گفت: برخی معتقدند برای رفتن به مجلس خبرگان همین اندازه اجتهاد هم کافی است و احتیاجی نیست کسی مجتهد تمام باشد.
وی خاطر نشان کرد: مجتهدین با ارتباطی که مدیریت عالی حوزهها که همان مراجع تقلید هستند به دلیل رابطهای که با شاگردان خود دارند و با توجه به سابقه علمی و تحقیقی آنها اجازه اجتهاد را صادر میکنند بر همین اساس میشود پی برد فردی از علمای حوزه مجتهد است یا خیر؟