آفتابنیوز : دارچین یکی از ادویههای قدرتمند و پرخاصیت است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این ادویه فواید و خواص گستردهای در طب سنتی دارد که از هزاران سال پیش در ایران مورد استفاده قرار گرفته است. به گفته محققان، از بین 26 ادویه و گیاه دارویی پر استفاده در جهان،
دارچین رتبه اول را از لحاظ دارا بودن آنتیاکسیدانها دارد.
به گزارش آفتابنیوز، طبق گفته محققان، استفاده از پوست، پودر، عصاره و دمنوشهای دارچین میتواند روش مناسبی برای بهرهمندی از خواص این ادویه باشد. ترکیبات خاصی که در دارچین وجود دارد (ترکیبات پلی فنلی، فلاونوئیدها، انواع آنتی اکسیدانها ) باعث شده است که دارچین به عنوان مفیدترین ادویه برای اهداف ضد التهابی، ضد دیابت، ضد میکروبی، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از انواع سرطان ه ، پیشگیری از بیماریهای قلبی و ... مورد استفاده قرار گیرد.
یک قاشق غذاخوری از دارچین 19 کالری انرژی تولید می کند و حاوی 4 گرم فیبر، 68 درصد منگنز، 4 درصد آهن، 8 درصد کلسیم، 3 درصد ویتامین K، صفر گرم چربی و قند و ... می باشد. مصرف حدود یک دوم قاشق چای خوری دارچین به صورت روزانه می تواند نقش موثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت، بیماری های نورودژنراتیو و ... داشته باشد.
در ادامه این مطلب، به برخی از فواید و خواص دارچین اشاره شده است و در انتهای مطلب نیز برخی از مضرات و زیان های مصرف دارچین مورد بررسی قرار گرفته است.
دارچین منبع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان است
دارچین دارای مقدار بسیار خوبی از آنتی اکسیدان هایی است که سبب کاهش اثرات رادیکال های آزاد می شود و سرعت روند پیری را کاهش می دهد. محققان تا کنون بیش از 41 ترکیب مختلف از انواع آنتی اکسیدانها در دارچین یافته اند. با توجه به ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن (ORAC یا Oxygen radical absorbance capacity ) دارچین رتبه هفتم در بین تمام ادویه ها و گیاهان را در این جدول دارد . ORAC نوعی روش اندازه گیری ظرفیت انتی اکسیدانی در نمونه های بیولوژیکی در شرایط آزمایشگاهی است. تعداد بسیار زیادی از غذاها، ادویه ها، میوه ها و ... در این جدول وجود دارند که توسط وزارت کشاورزی امریکا منتشر شده است که در این جدول، دارچین در رده هفتم قرار دارد.
در این جدول، دارچین از سایر ادویه ها و گیاهان معروف مانند سیر، آویشن، رزماری و
زنجبیل، پیشی گرفته است. خواص سلامتی دارچین بیشتر به دلیل وجود آنتی اکسیدانهایی مانند پلیفنولها، اسید فنولیک و فلاونوئیدها است که در توتها و شکلات تلخ نیز یافت میشود. این ترکیبات آنتی اکسیدان، با استرس اکسیداتیو در بدن مبارزه کرده و با محدود کردن اسید نیتریک (که در تولید چربی بد خون نقش دارد) از بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند.
دارچین خاصیت ضد التهابی دارد
آنتی اکسیدان های موجود در دارچین دارای خاصیت ضد التهابی هستند که می توانند در جلوگیری از بسیاری از بیماری ها نقش داشته باشند . مانند بیماری های قلبی و مغزی و انواع سرطان ها. همچنین همین خاصیت ضد التهاب می تواند در مواردی باعث تسکین درد عضلانی و مفاصل شود.
دارچین برای سلامت قلب مفید است
یکی از خواص دارچین، کاهش کلسترول، تری گلیسیرید و همچنین کاهش فشارخون بالا است. همین خاصیت باعث می شود که این ادویه پرطرفدار، تاثیر زیادی در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی داشته باشد. یکی از نکات جالب در خاصیت دارچین برای کاهش چربی خون این است که دارچین کلسترول بد خون (LDL) و همچنین تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد ولی تاثیر چندانی برای کاهش کلسترول خوب (HDL) ندارد. به واسطه اینکه دارچین فشار خون را کاهش می دهد، می تواند از سکته مغزی و حمله قلبی نیز پیشگیری کند.
دارچین گردش خون بدن را بهبود بخشیده و توانایی بدن برای بازسازی بافت ها درآسیب های احتمالی را افزایش می دهد.
دارچین برای بیماری دیابت مفید است
دارچین دارای تاثیرات ضد دیابتی است و سطح قند خون را کاهش می دهد. همچنین با افزایش حساسیت به انسولین باعث متعادل شدن سطح قند خون بدن می شود. دیابت زمانی ایجاد می شود که بدن در برابر اثرات انسولین مقاومت شده و حساسیت بدن در برابر انسولین کم می شود. همین موضوع باعث ناتوانی بدن در مدیریت تبدیل گلوکز به چربی شده و باعث افزایش وزن می شود. دارچین تاثیر مهمی در کنترل تولید آنزیم آلانین دارد به همین دلیل می تواند از بالا رفتن قند خون بعد از خوردن وعده های غذایی جلوگیری کند.
دارچین برای سلامت مغز مفید است
تحقیقات اخیر نشان داده است که به دلایل همان خواص آنتی اکسیدانی که در بالا اشاره شد، دارچین می تواند به پیشگیری از بسیاری از بیماریهای مغزی کمک کند. مانند پارکینسون و آلزایمر .همچنین با کاهش اثرات اکسیداتیو در مغز از سلول های عصبی مغز محافظت می کند. ترکیبات ضد التهابی موجود در این ادویه خوش عطر، از پیری زود رس مغز و سلول های مغزی جلوگیری می کند.
دارچین به پیشگیری از انواع سرطان ها کمک می کند
خواص آنتی اکسیدانی دارچین می تواند توانایی بدن را برای مقابله با آسیب های DNA، جهش سلولی و رشد تومورهای سرطانی، افزایش دهد. همچنین سینامالدئید موجود در این ادویه، به کنترل رشد تومورهای سرطانی کمک کرده و باعث خودنابودی سلول های سرطانی (آپوپتوز) می شود . این خاصیت دارچین ، در دستگاه گوارش و به ویژه در روده بزرگ بیشتر تاثیر گذار است.
دارچین با ویروسها و عفونتها مبارزه میکند
وقتی صحبت از ایمنی بدن و افزایش قدرت دفاعی بدن می شود ، دارچین حرف های زیادی برای گفتن دارد. این ادویه خوش طعم، خواص ضد میکروبی، آنتی بیوتیک، ضد قارچ و ضد ویروس دارد. از زمان های بسیار قدیم از دارچین برای درمان بیماریهای عفونی، ویروسی و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می شد . همچنین دارچین دارای خواص محافظتی در مقابل باکتری ها است که می تواند در جلوگیری از بیماری های ناشی از باکتری اثر مثبتی داشته باشد.
استفاده از دارچین برای بهداشت دهان و دندان
ترکیباتی در دارچین وجود دارد که می تواند از بوی بد دهان و پوسیدگی دندان جلوگیری کند . تحقیقاتی که بر روی دارچین انجام شده است نشان داده است که دارچین یکی از بهترین داروهای گیاهی است که می تواند باکتری های مضر دهان را از بین ببرد و در حقیقت این ادویه خوش طعم ، نوعی دهان شویه طبیعی و گیاهی است.
دارچین به درمان عفونت قارچی کاندیدا کمک می کند
مطالعات به عمل آمده نشان داده است که خاصیت ضد قارچ دارچین می تواند به درمان و یا پیشگیری از عفونت قارچی کاندیدا در دستگاه گوارش کمک کند. ثابت شده است که ترکیبات موجود در دارچین ، میزان کاندیدا آلبیکنس را در دستگاه گوارش کنترل می کند که همین امر برای پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی کاندیدا کمک کننده است. علاوه بر این، دارچین با کنترل قند خون و افزایش حساسیت بدن به انسولین، باعث کاهش قند خون در دستگاه گوارشی شده و خطر ابتلا به عفونت قارچی کاندیدا را کاهش می دهد. به طور کلی این ادویه پر استفاده، با تقویت سیستم ایمنی بدن، کنترل قند خون، کنترل و کاهش قارچها و باکتریها، به سلامت روده و دستگاه گوارش کمک می کند.
دارچین برای سلامت پوست مفید است
دارچین دارای اثرات آنتی بیوتیک و ضد میکروبی است که می تواند از پوست در برابر التهاب ها، عفونتها و واکنشهای حساسیت زا محافظت کند. استفاده از اسانس دارچین به صورت مستقیم روی پوست، می تواند در کاهش التهاب، قرمزی، درد و تورم پوست مفید باشد. همچنین ترکیب دارچین و عسل می تواند تاثیر بسیار زیادی در درمان جوش و آکنه داشته باشد.
دارچین به کاهش علائم آلرژی کمک میکند
دارچین برای جلوگیری و کاهش علائم حساسیت و آلرژی بسیار مفید است. تحقیقات جدید نشان داده است که به دلیل خواص ضد التهابی، دارچین می تواند به کاهش واکنش های هیستامین بدن و کاهش التهاب بدن کمک کرده و نشانه های آلرژی را کاهش می دهد. محققان معتقد هستند از این خاصیت دارچین می تواند برای کنترل حملات آسم نیز استفاده کرد . البته این تحقیقات فعلا بر روی حیوانات انجام شده است و تاثیر آن بر روی انسان هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.
دارچین می تواند به کاهش مصرف شکر کمک کند
از انجایی که طعم طبیعی این ادویه شیرین است، می تواند در دستورهای غذایی باعث کاهش مصرف قند و شکر شود. همچنین دارچین دارای خواص ضد دیابتی است و می تواند میزان جذب قند را کنترل کند. به همین دلیل در پیشگیری از افزایش وزن و چاقی نیز موثر است. قند موجود در دارچین از نوع کم کالری است و می توانید از این ادویه در برخی موارد به منظور جایگزین قند و شکر استفاده کنید. برای مثال استفاده از دارچین در چای، قهوه، تهیه انواع دمنوش ها ، پخت انواع دسرها و ...
دارچین به ماندگاری طولانی مدت مواد غذایی کمک می کند
این ویژگی ، یکی از خواص کمتر شناخته شده این ادویه است. به دلیل خواص ضد باکتری دارچین، می توان از آن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده کرد. همچنین دارچین با مهار آنزیم تیروزیناز از تغییر رنگ میوه ها و سبزیجات (و از پوسیدگی آنها )جلوگیری می کند.
تاثیر دارچین بر کنترل اچ آی وی ایدز
مطالعاتی که در کشور هند بر روی دارچین انجام شده است نشان داده است که خواص این ادویه دارویی ، می تواند در کنترل بیماری HIV موثر باشد.
انواع مختلف دارچین
تا به امروز بیش از 250 گونه دارچین شناسایی شده است ولی دو نوع آن بیشتر استفاده میشود:
دارچین سیلان و دارچین کاسیا
دارچینی که ما استفاده می کنیم و در سوپرمارکتها و عطاری ها موجود است از نوع دارچین کاسیا می باشد. دارچین سیلان بسیار گران است و بیشتر در امریکا و کشورهای اروپایی مصرف می شود. هر دو نوع این دارچین ها طعمی شبیه به هم دارند که به دلیل سینامالدئید موجود در آنها است. نوع سیلان دارای خواص دارویی بیشتری نسبت به نوع کاسیا بوده و عوارض و مضرات کمتری دارد
تفاوت دارچین کاسیا و سیلان
دارچین کاسیا و سیلان از دو نوع درخت متفاوت ولی مرتبط ، به دست می آید . دارچین سیلان از درختی که بیشتر در سریلانکا و تایلند وجود دارد به دست می آید و بسیار کم یاب است و قیمت بالایی دارد . دارچین کاسیا که به نام دارچین چینی هم شناخته می شود ، از درختی که در کشور چین رشد میکند، به دست می آید و ارزان تر و فراوان تر است. دارچین سیلان به مراتب دارای خواص دارویی و درمانی بیشترب نسبت به دارچین کاسیا است.
عوارض جانبی مصرف دارچین
دارچین در صورتی که به صورت کوتاه مدت و در خوراکیها و انواع غذاها مصرف شود معمولا بی خطر است و عوارض جانبی چندانی در پی ندارد. مصرف زیاد و بیش از حد دارچین به دلیل وجود کومائین، می تواند منجر به آسیب های کبدی شود. همچنین کسانی که دچار بیماری دیابت هستند و از دارو برای کنترل بیماری خود استفاده می کنند ( مانند
متفورمین ) باید در مورد مصرف دارچین با پزشک خود مشورت کنند. کسانی که دارای مشکلات و بیماری های کبدی هستند در مورد مصرف دارچین باید احتیاط کنند و طبق دستور پزشک رفتار کنند.
مصرف دارچین در دوران بارداری و شیردهی
در صورتی در دوران بارداری و شیردهی هستید و مخصوصا اگر دیابت دارید، برای جلوگیری از عوارض احتمالی، قبل از مصرف دارچین با پزشک خود مشورت کنید. همچنین ممکن است مصرف دارچین در زمانی که به زمان زایمان نزدیک هستید، برای شما مجاز نباشد.