آیا کنگره و سنای آمریکا میتوانند رفتارهای جنگطلبانه ترامپ علیه ایران را متوقف کنند؟
آفتابنیوز : سرویس بین الملل- پیش بینی میشود که سنای آمریکا تلاش کند تا تمام مسیرهای احتمالی امکان اعلام فرمان جنگ امریکا علیه ایران توسط ترامپ را ببندد.
به گزارش آفتابنیوز؛ سایت «کامن دریمز» با انتشار مقاله ای به قلم «جمال عبدی» رییس شورای ایرانی – امریکایی (نایاک) درباره تلاش برخی از نمایندگان آمریکایی برای متوقف کردن اقدامهای ترامپ به منظور آغاز جنگ با ایران می نویسد: «در طرحی که از سوی کیت الیسن، باربارا لی، جان شاکووسکی و جیم مک گاورن مورد حمایت قرار گرفته استفاده از نیروهای مسلح امریکا علیه ایران از نظر قانونی مجاز نیست.»
پس از اعلام خروج یکجانبه امریکا از برجام توسط ترامپ او با مقابلهای جدی از سوی کنگره مواجه نشد. مایک پمپئو نامزد کسب مقام وزارت امور خارجه که در زمان نمایندگیاش در کنگره مخالف حصول برجام بود و علیه تلاشهای دیپلماتیک دولت اوباما کار میکرد، علیرغم برخی از اختلافنظرها از سوی دموکراتها در سنا صلاحیتاش برای کسب این مقام تایید شد. ترامپ همچنین «جان بولتون» را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرد. این موضوع سبب شد تا بسیاری بگویند که کابینه جنگ با ایران در کاخ سفید در حال تکمیل است. گمانهزنی درباره احتمال آغاز جنگ با ایران شدت گرفت. با این حال، به نظر می رسد در میان نمایندگان وضعیت به ضرر تصمیم احتمالی ترامپ و کابینه جنگ او در قبال ایران در حال پیش روی است.
این هفته، کنگره با صدای بلند پیامی را به ترامپ ارسال کرد: شما مجوز قانونی برای شروع جنگ با ایران را ندارید. به عنوان بخشی از لایحه دفاعی سالانه برای صدور مجوز قانونی به منظور عملیات وزارت دفاع امریکا گره از قانونگذاران تصمیم گرفتهاند تا در مسیر هرگونه برنامهای از سوی بولتون، ترامپ و یا پمپئو برای شروع یک جنگ ترمز قرار دهند. در صورتی که سنا نیز این طرح را تصویب کند ترامپ مجوز قانونی برای آغاز جنگ با ایران را نخواهد داشت. در آن صورت یک مسیر خطرناک که طبق آن دولت ترامپ ممکن است قصد ورود به آن را داشته باشد بسته خواهد شد. اشاره به مجوز سال ۲۰۰۱ میلادی برای اقدام نظامی علیه القاعده و طالبان است که به پوششی حقوقی و قانونی برای تقریبا تمام اقدامات نظامی امریکا در خاورمیانه از ان زمان تاکنون تبدیل شده بود.
رییس نایاک در ادامه می نویسد: «کنگره باید جلوتر رود و تمام راههای جنگ با ایران را متوقف کند. بولتون در اظهارنظرهای عمومی خود و در یادداشتهایش نشان داد که خواستار اقدامات مخفیانه علیه ایران است. او از گروه مجاهدین (منافقین) حمایت می کند که یک گروه فرقهگراست که به شدت در داخل ایران به خاطر تاریخ حمایت از تروریسم و حمایت از صدام، از آن نفرت وجود دارد. در حالی که جیمز متیس وزیر دفاع ممکن است صدای نسبتا میانهروانه شورای امنیت ملی ترامپ باشد و در برابر خروج امریکا از برحام با ترامپ مخالفت کند با این حال، او نیز خواستار اقدام امریکا برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه است. در میانه تمایل بولتون برای جنگ مخفیانه که منجر به ایجاد بی ثباتی در ایران شود و علاقه متیس به افزایش تنش در منطقه ما می توانیم با درگیری تازهای در خاورمیانه مواجه شویم. این بدان معناست که به جای تلاش برای ارسال پیام سیاسی، قانونگذاران باید اراده سیاسی واقعی و فوری به منظور مقابله با طرحهای جنگ طلبانه ترامپ در قبال ایران را داشته باشند.
اکنون در کنگره امریکا به دلیل آن که اکثریت نمایندگان آن از جمهوریخواهان هستند چنین ارادهای وجود ندارد با این حال سنا دستکم باید عدم صدور مجوز حنگ با ایران را صادر کند. نمایندگان مخالف ترامپ در کنگره همچنین باید تلاشهای ترامپ را برای مقابله با اروپا به دلیل باقیماندن اروپاییها در برجام سرزنش کند. نمایندگان باید از ظرفیتهای قانونی برای ایجاد محدودیت در مسیر اعمال تحریم امریکا علیه شرکای امریکایی استفاده کنند. در صورتی که ترامپ بر اروپاییها غلبه کند این موضوع منجر به خروج ایران از برجام و تشدید فرایند غنیسازی اورانیوم می شود.