"تصمیماتی در حوزه سیاستگذاری دولت روحانی وجود دارد که میتواند از فشار وارد بر ارز بکاهند"
آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- اقتصاددانان و ناظران مسائل سیاسی ایران از روحانی رییس جمهوری کشور خواستهاند تا اقدامات خاصی را برای تثبیت وضعیت کنونی ارز در آن کشور انجام دهد.
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری «الجزیره» در گزارشی با اشاره به این که اقتصاددانان ایرانی در پایان یک هفته جنجالی و همراه با تجمعات اعتراضی جمعی از بازاریان و مغازهداران در تهران از حسن روحانی خواستهاند تا اقدامات قاطعی برای مقابله با چالشهای اقتصادی انجام دهد، به میزان امکانپذیری مقابله با روند ادامه دار کاهش ارزش واحد پول ملی ایران پرداخته است.
این شبکه خبری می نویسد: «روز سهشنبه نرخ دلار امریکا در ایران به ۷۹۰۰ تومان در بازار سیاه رسید که افزایشی ۱۱۰ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته است. کارشناسان معتقدندکه همزمانی عواملی از جمله عدم اطمینان در مورد بقای برجام به دنبال عقبنشینی واشنگتن از آن و بازگشت تحریمهای آمریکا و همچنین کاهش توان خرید شهروندان در کنار افزایش قیمتهای کالاهای وارداتی باعث آشفتگی اخیر در اقتصاد ایران شده است. همچنین، فساد اداری و سوء مدیریت نیز بر شدت این مشکل و پیچیدهتر شدن آن افزودهاند. این هفته اعتراضی از سوی برخی از بازاریان در تهران روی داد. روحانی روز پنجشنبه خواستار حفظ آرامش کشور و اتحاد همه مردم در برابر فشارهای آمریکا شد. رهبر انقلاب نیز اقتصاد را مهمترین مسئله کشور دانستند و از دولت خواستند تا با کسانی که علیه امنیت اقتصادی رفتار میکنند مقابله کند. «عباس جعفری دولت ابادی» دادستان کل نیز هشدار داد که با اختلالگران برخورد خواهد شد».
«الجزیره» در ادامه مینویسد: «کارشناسان اما باور دارند که تصمیماتی در حوزه سیاستگذاری دولت روحانی وجود دارند که میتوانند از فشار وارد بر ارز بکاهند. «سعید لیلاز» اقتصاددان ایرانی می گوید که دولت باید سیاست چندین دههای پرداخت یارانه خرید دلار برای مسافران ایرانی که به خارج از کشور سفر می کنند را متوقف سازد. «لیلاز» می گوید سالانه بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون ایرانی به خارج از کشور سفر می کنند و در حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار هزینه صرف میشود. او میگوید به دلیل وجود یارانه دولتی تقاضا برای دلار نیز روند سریعی را داشته است».
«لیلاز» در ادامه میگوید: «من از دولت نمی خواهم که بر سفر خارجی شهروندان ایرانی محدودیت اعمال کند. من از این اقدامات حمایت نمیکنم اما معقتدم که دولت نباید هیچ یارانهای را برای مسافرانی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند هزینه کند. او میگوید: «من نمیدانم واقعا چرا دولت هیچ تصمیمی در مورد موضوع به این مهمی نمیگیرد. پس مدیریت دولت چه جایگاهی دارد و کجاست؟»؟ او همچنین اشاره میکند که دولت میتواند با محدود کردن کالاهای وارداتی تقاضای دلار را کاهش دهد.
«الجزیره» در ادامه می افزاید: «گمرک ایران روز چهارشنبه از ممنوعیت واردات ۱.۳۳۹ اقلام وارداتی غیر ضروری به ایران خبر داد. این ممنوعیت شامل لوازم خانگی و اقلام غذایی میشود. «قنبر نادری» تحلیلگر مسائل سیاسی می گوید: «روحانی باید تغییراتی را در تیم مدیریت اقتصادی خود ایجاد کند تا بر بحران ارزی جاری فائق آید». او معتقد است که روحانی باید تیم اقتصادی خود را با تیم تازهای جایگزین کرده و مجددا نام اعضای آن را برای گرفتن رای اعتماد به مجلس تقدیم کند.»
این شبکه خبری می افزاید: «گمانهزنیهایی مطرح شده که روحانی احتمالا فرد تازهای را جایگزین «ولی الله سیف» رییس بانک مرکزی ایران خواهد کرد».
این شبکه خبری در ادامه اشاره می کند که تاکنون اقدامات دولت برای مهار کاهش ارزش واحد پول ملی ایران ناکافی بوده است و می افزاید: «در سال جاری دولت روحانی تلاشهایی را برای متوقف کردن روند کاهش ارزش ریال انجام داد و به یکسان سازی واحد ارز دلار مبادرت ورزید و قیمت ۴۲۰۰ تومان را را تعیین کرد. همچنین تعدادی از دلالان ارز در بازار سیاه بازداشت شدند. این اقدامات برای برقراری ثبات در بازار ارز ناکافی بودند چرا که دلالان باقی مانده در بازار سیاه کماکان به خرید و فروش معامله ارز با نرخ بالاتر از نرخ تعیین شده دولتی ادامه می دادند. نادری در کنار دولت از بازاریها که در اعتراضات اخیر شرکت کردهاند نیز انتقاد میکند. او میگوید نفوذ بازاریان و تاثیرگذاریشان بر گفتمان سیاسی ایران از زمان سقوط رژیم پهلوی در سال ۱۹۷۹ میلادی به این سو کاهش یافته است. او میگوید بازاریها تقریبا «منسوخ شده»اند چرا که از نوسازی و مدرنیزه کردن مشاغلشان خودداری کردهاند.
«الجزیره» در ادامه می افزاید: یک کارشناس امنیت انرژی و مطالعات خاورمیانه اما معتقد است که مدیریت نامناسب و بازگشت دوباره تحریمهای امریکا علیه ایران نقش مهمی در تلاطم ارزی اخیر ایفا کرده است. او می گوید: «بازارهای داخلی درک کردهاند که به زودی دسترسی به ارز خارجی ایران به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت. همچنین دسترسی ایران به سیستم بانکی بین المللی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است».
لیلاز در این میان معتقد است که در مقایسه با عوامل اقتصادی به نظر می رسد کاهش ارزش ریال را بتوان بیشتر به شرایط سیاسی و جو روانی در جامعه ایران نسبت داد. «الجزیره» می نویسد: «در حال حاضر صادرات ایران همچنان با ثبات است و در سه ماهه نخست سال جاری افزایشی ۲۱ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته است و ارزش واقعی آن ۱۱ میلیارد دلار بوده است. با این حال، این وضعیت به زودی می تواند تغییر یابد چرا که انتظار میرود تحریمها بار دیگر بازگردند. «دونالد ترامپ» رییس جمهوری امریکا در ماه مه خروج امریکا از برجام را به طور یکجانبه اعلام کرد. امریکا همچنین هشدار داده که اگر شرکتهای خارجی با ایران کماکان تجارت داشته باشند آنان را مشمول مجازاتهای تحریمی خواهد کرد. این کشور همچنین از چندین کشور خواسته تا خرید نفت از ایران را متوقف کنند. وخشوری میگوید که او نمیتواند احتمال بازگشت مقامهای ایرانی به پای میز مذاکره را نادیده گیرد. او می گوید: «مقامهای ارشد ایرانی همواره مذاکره مستقیم با ترامپ را رد کردهاند.»
بستیم . واز عاقبت به خیری دور شدیم .