آفتابنیوز : سیدمحمد صدر در پاسخ به این سوال که بنبست میان روابط ایران و آمریکا تا چه زمانی ادامه پیدا میکند، گفت: این وضع تا زمانی که ترامپ حضور دارد و سیاستهای امروز خود را دنبال می کند، ادامه دارد. ترامپ روحیهای تجاوزکارانه دارد و خیال میکند همانطور که در تجارت بر رقبای خود پیروز شده، در سیاست خارجی نیز می تواند این رویه را در پیش گیرد. البته او در سیاست داخلی نیز همینگونه است و درگیریهایی با حزب دموکرات و کنگره دارد و حتی با برخی اعضای حزب خودش یعنی «جمهوریخواهان» نیز درگیریهایی دارد.
دلیل رفتارهای ترامپ روحیه تجاوزکارانه اوست
وی افزود: دلیل این نوع رفتارهای ترامپ روحیه تجاوزکارانه اوست و در ارتباط با ایران نیز همین روحیه را دنبال میکند. در بسیاری اوقات، رفتار سیاسی انسانها بیش از اینکه تحت تأثیر تفکر سیاسیشان باشد، تحت تأثیر شخصیت آنهاست. وقتی یک نفر شخصیتی تجاوزکارانه دارد، رفتار سیاسی خود را نیز بر همین مبنا تعیین میکند. بنابراین اگر بخواهیم این حالت ترامپ را بیشتر درک کنیم باید به بیانیه 12گانهای مراجعه کنیم که از سوی مایک پمپئو منتشر شده است. بیانیهای که بسیار توهینآمیز است و از ما می خواهد که رسماً تسلیم آمریکا شویم. این درحالی است که چنین مسألهای قابل قبول نبوده و باید در مقابل آن مقاومت کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: روحیه تجاوزکارانه ترامپ تنها در برابر ایران نیست؛ بلکه در رویکرد او مقابل سایر کشورها نیز دیده می شود. برای نمونه، انتقال پایتخت اسرائیل را از تل آویو به بیتالمقدس به رسمیت شناخته و بسیاری از قطعنامه های سازمان ملل را زیر پا گذاشته و از طرف دیگر بلندیهای جولان را که متعلق به سوریه است، جزو خاک رژیم صهیونیستی خوانده است. این اقدامات از سوی هیچکدام از روسای جمهور سابق آمریکا صورت نگرفته، در حالی که تمامی آنها طرفدار اسرائیل بودند.
تا زمانی که ترامپ دست از این سیاستها برندارد، بنبستی میان روابط ایران و آمریکا وجود دارد
وی بیان کرد: این نکته مهمی است که هم روسای جمهور دموکرات و هم روسای جمهور جمهوریخواه سابق آمریکا که همگی حامی اسرائیل بودند، دست به چنین اقداماتی نزدند و میدانستند که خلاف قوانین بینالمللی بوده و به هیچ عنوان کمکی به حل مسائل خاورمیانه نمیکند. بنابراین تا زمانی که ترامپ از این سیاستها دست برندارد، بنبستی میان روابط ایران و آمریکا وجود خواهد داشت. از این رو، سیاستهایی نظیر خروج از برجام نشان دهنده روحیه تجاوزگرایانه و نژادپرستانهای است که ترامپ دارد. همچنین شعاری که ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود برگزیده بود با مضمون «اول آمریکا» یک شعار کاملاً نژادپرستانه است. یعنی در دنیا شهروندان آمریکا، شهروند درجه یک بوده و شهروندان مابقی کشورها «درجه دو» هستند و باید دنباله رو باشند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به اینکه آیا ایران منتظر نتیجه انتخابات 2020 است، گفت: اینکه اگر دموکراتها پیروز انتخابات آتی آمریکا باشند مطابق آنچه خودشان گفتند آمریکا به برجام بازگشته و مسیر مذاکرات مطابق روال گذشته ادامه پیدا میکند، اما اگر سیاستهای ترامپ در همین مدت باقیمانده تغییر کرده و دست از روحیه تجاوزگرایانه بردارد و همچنین از شروط 12گانه ای که برای مذاکره گذاشته عذرخواهی کند، طبیعتاً در آن شرایط مذاکره خواهیم کرد.
ترامپ نتوانست کشور ما را تحریم بینالمللی کند
وی در پاسخ به این سوال که ایران باتوجه به اینکه سیاست کلی نظام مقاومت و پایداری در برابر زورگویی های آمریکا است، باید در برابر فشارهای رسانهای، روانی و بیرونی آمریکا چه اقداماتی انجام دهد، گفت: مقاومت و پایداری تنها سیاست نظام نیست، بلکه جزئی از آن است. طبیعتاً باید در برابر متجاوز مقاومت و پایداری کرد و او را به شکست کشاند. این مسأله در جبهههای نظامی، بٌعد نظامی پیدا میکند و در جبهههای اقتصادی و سیاسی، وجه اقتصادی و سیاسی. ما در ابتدا باید سعی کنیم که ارتباطات خود را با کشورهای اروپایی و همسایگانمان گسترش دهیم. در معاهدات بینالمللی نیز وارد شده و از طریق کانال آنها امتیازاتی بدست آوریم تا بتوانیم فشارهایی را که ترامپ میآورد، جبران کنیم.
سید محمد صدر اظهار داشت: ترامپ بسیار تلاش میکند تا تحریمهایش علیه ایران، بٌعد بین المللی پیدا کند. او تحلیلی اشتباه داشت و فکر میکرد اگر از برجام خارج شود، از طرف دیگر ایران نیز از این قرارداد خارج شده و تمام اروپا با او هماهنگ میشوند و قطعنامههای سازمان ملل نیز دوباره کارایی پیدا میکنند و در نتیجه ایران مانند زمان آقای احمدینژاد به صورت بینالمللی تحریم میشود که خوشبختانه این تحلیل او اشتباه بود و ایران از برجام خارج نشد و ترامپ نتوانست کشور ما را تحریم بینالمللی کند.
باید به سمت انسجام داخلی حرکت کرده و یک «وحدت ملی» ایجاد کنیم
وی ادامه داد: ما باید تلاش کنیم تا ترامپ به اهداف خود نرسد و فعالیتهای بین المللی خود را گسترش دهیم. نکته مهم دیگر اینکه مانند زمان جنگ که وضعیت اقتصادی و امکاناتمان کمتر از الان بود اما چون مردم با حاکمیت بودند، علیرغم 8 سال فشار و جنگ و تحریم، کشور اداره شد. باید به سمت انسجام داخلی حرکت کرده و درواقع یک «وحدت ملی» ایجاد کنیم. من آن زمان در جلسهای بودم که مهندس میرحسین موسوی به عنوان نخست وزیر وقت به صورت اضطراری تشکیل داده بود و گفت می خواهیم کشور را با صدور 200 هزار بشکه نفت اداره کنیم. در زمان جنگ، صدام مرتب منابع ما را بمباران میکرد، اما در آن شرایط مملکت و جبههها به خوبی اداره شدند و حمایت های مردمی باعث شد تا کشور آن مرحله را پشت سرگذارد.
وی تأکید کرد: در مقطع فعلی نیز باید به گونهای عمل شود که اگر نارضایتیهای مردمی یا مشکلات معیشتی هست، برطرف شوند. بنابراین توجه به این مسأله باعث پیروزی و عبور کشور از این شرایط میشود.
باید بینش و رویکرد امنیتی حاکم بر کشور را به رویکرد فرهنگی و سیاسی تبدیل کنیم
وی در پاسخ به این سوال که آیا چشماندازی برای ایجاد وحدت لازم در کشور می بیند، گفت: شاید هنوز بسترهای ایجاد «وحدت ملی» در کشور به اندازه کافی وجود نداشته باشد، اما باید به آن سمت حرکت کرد. یعنی باید این بینش حکومتی حاکم شود که برای حفظ حکومت، نیازمند پایگاههای قوی مردمی هستیم و لازمه این پایگاه نیز رضایت مردمی است. رضایت مردمی هم دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بوده که باید به همه زوایای آن توجه کرد. ما وقتی با یک دشمن قوی خارجی مانند آمریکا، اسرائیل یا بعضی کشورهای عربی مواجه هستیم، باید رضایت پشت جبهه که همان مردم کشور هستند را تامین کنیم.
صدر در پاسخ به سوال دیگری که چطور در شرایط فعلی میتوان شکافهای موجود میان نخبگان و شخصیتهای سیاسی جامعه را پر کرد، گفت: مهمترین راهکار عملی برای این مسأله این است که بینش و رویکرد امنیتی حاکم بر کشور را به رویکرد فرهنگی و سیاسی تبدیل کنیم. ما باید به طرف شعارهای اصلی انقلاب یعنی همان آزادی، استقلال، جمهوریاسلامی و رفاه مردم حرکت کنیم و بر آنها جامه عمل بپوشانیم. نباید با انجام یکسری اشتباهات، باعث وارد شدن فشارهای غیرعادی به مردم شویم.
باید نگرشی «ایران شمول» حاکم شود
وی در ادامه گفت: اول انقلاب آنقدر در مملکت آزادی بود که حزب توده، مجاهدین خلق و چریک های فدایی از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی حرفهای خود را زده و با برخی اقدامات و حتی قانون اساسی جمهوری اسلامی مخالفت میکردند و بعد مناظراتی سیاسی تشکیل میشد که از طرف جمهوری اسلامی بزرگانی مانند شهید بهشتی شرکت میکردند و از آن طرف نیز گروههای کمونیست کافر بودند، ولی به آنها اجازه داده می شد تا حرف هایشان را بزنند و خود امام هم بسیار اصرار داشتند که این مناظرهها برگزار شود. امروز رادیو و تلویزیون ما چگونه است؟ جز اینکه نه تنها گروههای سیاسی و حتی اصلاح طلبان هیچ راهی در آن ندارند بلکه فردی مانند «فردوسیپور» که یک شخصیت ورزشی است نیز تحمل نمیشود.
ما باید تا جایی میتوانیم در بهروزرسانی امکانات نظامی خود فعال باشیم، اما این بدان معنا نیست که امکانات نظامی صددرصد امنیت ایران را تامین میکند. بلکه اقتدار ایران ابعاد مختلف دارد که مهمترین آن مردمش هستند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه باید چنین روشها و بینشهایی در کشور عوض شوند، گفت: باید نگرشی «ایران شمول» که تمام ملت ایران در آن تحت پوشش حاکمیت قرار میگیرند، حاکم شود تا ان شاالله با انسجام ملی و پشتوانهای قوی بتوانیم ترامپ را شکست دهیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درباره این مسائل بحثهایی می شود یا خیر، گفت: در مجمع بحثی قبل از دستور نمیشود، ولی در گذشته بعضاً صحبتهایی پیرامون چنین مباحثی مطرح میشد.
بسیار بعید است که کنگره آمریکا با شروع یک جنگ تمام عیار با ایران موافقت کند
صدر همچنین در واکنش به این سوال که آیا وفاقی درباره این نوع موضوعات در میان اعضای مجمع تشخیص وجود دارد، گفت: در این زمینهها بعضاً صحبت هایی شده و بعضیها هم نظریات خوبی دارند ولی اینکه به صورت دستوری مشخص مطرح شده یا مصوبهای داشته باشد، چنین نبوده است.
وی با اشاره به سخنان اخیر «وزیر امور خارجه» درباره اقدامات تیم «ب»، و احتمال موفقیت آن تیم در ایجاد یک درگیری نظامی با ایران گفت: با شناختی که از ترامپ دارم، از آنجا که اقتصاد برای او بسیار مهم و زیربنایی بوده و از هزینههای یک جنگ تمام عیار نظامی نیز به خوبی باخبر است، بعید به نظر میرسد که تحت تأثیر گروه«ب» قرار گیرد. به ویژه اینکه در مسأله شروع جنگ نیز اینگونه نیست که فقط رئیسجمهور در آمریکا تصمیم بگیرد و شروع یک جنگ تمام عیار باید حتماً به تصویب کنگره این کشور برسد. بنابراین بسیار بعید است که کنگره با شروع یک جنگ تمام عیار با ایران موافقت کند.
بالاترین برگ برنده ایران، همان مردمش است
مشاور ارشد وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که چه برگ برندههایی برای ایران در منطقه وجود دارد، گفت: بالاترین برگ برنده ایران، همان مردمش است. مردم، انقلاب، آزادی، انتخابات و دموکراسی برگهای برنده ایران در منطقه هستند. چرا که این ویژگیها در هیچکدام از کشورهای عربی وجود ندارد و همیشه بیش از آنکه اقتدار نظامی یک کشوری در دنیا مطرح باشد، اعتبار بینالمللی آن مطرح است. این اعتبار نیز از طریق توسعه سیاسی، دموکراسی و آزادی احزاب، گروهها و رسانهها در داخل آن کشور به وجود میآید. در واقع رعایت این موارد است که به کشورها آبرو میدهد و وقتی این آبرو باعث اعتبار بینالمللی شد، چنین کشوری هیچگاه در دنیا منزوی نمی شود و وقتی کشوری منزوی نباشد هیچ کشوری جرأت حمله به آن را پیدا نمیکند.
وی ادامه داد: حمله نظامی وقتی انجام میشود که کشوری را از نظر بینالمللی منزوی کرده باشند و این بلایی بود که هم سر صدام و هم طالبان افغانستان آوردند. یعنی اول آنها را به صورت کامل منزوی کردند و به خصوص قطعنامههای مختلفی علیه طالبان گرفتند و بعد از آن حمله کردند و آن را از بین بردند. اما قدرت ایران معنایی بوده و قدرتی است که از مردم ناشی میشود.
باید تا جایی میتوانیم در بهروزرسانی امکانات نظامی خود فعال باشیم
این دیپلمات سابق درباره جایگاه نظامیگری در تامین منافع ملی و نسبت آن با دیپلماسی گفت: قدرت دارای ابعاد مختلف است. یک زمانی بود که امکانات نظامی در دنیا حرف اول را میزد ولی امروز اینگونه نیست. البته طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران باید از نظر نظامی تقویت شود و امکاناتی که دارد نیز باید روزبه روز افزایش پیدا کند. به ویژه با خرید تسلیحات نظامی گسترده از سوی کشورهای منطقه و امکانات نظامی اسرائیل، این ضرورت به وجود می آیدکه ما دائماً از نظر نظامی خود را تقویت کنیم.
وی افزود: ما باید تا جایی می توانیم در بهروزرسانی امکانات نظامی خود فعال باشیم، اما این بدان معنا نیست که امکانات نظامی صددرصد امنیت ایران را تامین میکند. بلکه اقتدار ایران ابعاد مختلف دارد که مهمترین آن مردمش هستند. البته مسائل اقتصادی، وجاهت بینالمللی، فرهنگ ایران و همچنین پیام انقلاب اسلامی نیز جزو مواردی هستند که مجموعاً ایران را تبدیل به کشوری مقتدر میکند.
برای افزایش فعالیتهای بینالمللی نیز باید عضو کنوانسیون پالرمو و CFT شویم
صدر همچنین در پاسخ به این سوال که آیا درست است برخی موضوع تصویب FATF را به اقدام اخیر آمریکا مبنی بر تروریست خواندن سپاه پاسداران ربط میدهند و خواهان عدم تصویب آن هستند، گفت: این دو موضوع اصلاً ارتباطی به هم ندارد. همانطور که در ابتدای این مصاحبه گفتم، ترامپ به دنبال اعمال فشارهای اقتصادی همهجانبه علیه ایران است که آخرین آن هم معرفیکردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک گروه تروریستی است. در صورتی که FATF مسألهای دیگر بوده و به تعیین یکسری استانداردها برای مبارزه با منابع مالی تروریسم، مبارزه با پولشویی و قاچاق و همچنین پالرمو بازمیگردد.
وی بیان کرد: ما برای اینکه آمریکا را شکست دهیم و نگذاریم در سیاستهایش علیه ایران موفق شود، باید فعالیتهای بینالمللی خود را افزایش دهیم. برای افزایش این فعالیتها نیز باید عضو کنوانسیون پالرمو و CFT شویم. البته 8فروردین امسال، قطعنامه 2462 تحت عنوان «تهدید علیه صلح و امنیت بین الملل ناشی از اقدامات تروریستی، پیشگیری و مقابله با تأمین مالی تروریسم» ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد صادر گردیده که برای تمام کشورهای عضو سازمان ملل لازم الاجراست و 12 بار به FATF ارجاع می دهد. ما اگر عضو دو کنوانسیون باقیمانده FATF نشویم، اولاً به دنیا اعلام می کنیم که میخواهیم فعالیت های تروریستی انجام دهیم، دوم اینکه میخواهیم پولشویی و قاچاق اسلحه و مواد مخدر کنیم. از طرف دیگر وقتی این دو لایحه تصویب نشود، حتی کشورهایی که تا امروز با ما همکاری دارند نیز دیگر نمیتوانند به همکاری خود ادامه دهند و نیز از امتیازاتی که این دو کنوانسیون فراهم می کنند، به ویژه امکان سرمایه گذاری خارجی، محروم می شویم.
تصویب لوایح FATF خللی به کمک ایران به گروههای مقاومت وارد نخواهد کرد
صدر با بیان اینکه با تصویب لوایح FATF خللی به کمک ایران به گروههای مقاومت وارد نخواهد شد، اظهار کرد: مطابق همان لایحه CFT، هر کشوری تعریف خود را از تروریسم دارد. ما گروههایی را تروریسم مینامیم که در شورای عالی امنیت ملی کشور خودمان به تصویب رسیده باشد. آن گروهها نیز مشخص هستند از داعش، طالبان تا القاعده گرفته تا گروههای مرتبط به آنها که بعضیهایشان در سوریه هستند. بنابراین مطابق قطعنامههای سازمانملل، مبارزه با اشغالگری یا رفع اشغال تروریسم نیست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که دلیل مخالفت برخی اعضای آن مجمع با لوایح FATF چه میتواند باشد، گفت: برخی اعضا خیال میکنند که اگر این لوایح تصویب شود برای نمونه حزبالله، حماس یا برخی گروههای فلسطینی جزو تروریستها قرار میگیرند. در حالی که چنین برداشتی اشتباه است و هر کشوری تعریف خود را از تروریسم دارد. اگر دو لایحه باقیمانده از لوایح FATF تصویب نشود، در روابط تجاری، بانکی و مالی حتی با کشورهایی که امروز با ما همکاری میکنند دچار مشکل میشویم و سرمایه گذاری خارجی ما مسدود میشود و دقیقاً تبدیل به هدیه بزرگی برای ترامپ میشود که بتواند از طریق آن تحریمهای یکجانبه خود را از این طریق چندجانبه و بینالمللی کند.
منبع: جماران