محمدهاشمی عضو اسبق مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره انتخابات ۱۴۰۰، گفت: امروز کشور با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکند؛ بنابراین انتخابات ۱۴۰۰ عرصه آزمون و خطا نیست.
وی ادامه داد: در این انتخابات دیگر نمیشود افرادی صرفا با نقد عملکرد مجلس یا دولت گذشته رای جمع کنند، زیرا در انتخابات گذشته شاهد بودیم که برخی افراد به جای ارائه برنامه درصدد تخریب مجلس و دولت پیشین بودند؛ امری که بیش از هرچیز به ضرر نظام بود.
هاشمی افزود: در انتخابات آتی دیگر نباید آزمون و خطا کرد، بلکه باید افرادی کاندیدا شوند که تواناییشان برای حل مشکلات کشور به اثبات رسیده و برنامهای منسجم و کابردی ارائه دهند، نه اینکه صرفا یک برنامه راهبردی معرفی کنند که از پس آن هم برنیایند.
عضو اسبق مجمع تشخیص مصلحت نظام، بیان کرد: هرجناح باید خود را مسئول دانسته و کاندیدایی معرفی کند که آزمون خود را به خوبی پس داده و تواناییهای خود را به مردم نشان داده باشد تا مردم هم بتوانند افراد توانمند را انتخاب کنند.
وی با اشاره به ویروس کرونا ادامه داد: برای انتخابات سال آینده اگر شرایط کرونا همچنان ادامه داشته باشد، شرایط کمی متفاوت است و نمیشود انتخابات را فقط از یک شب تا صبح برگزار کنیم.هاشمی افزود: اگر با این ضوابط انتخابات برگزار شود ضریب مشارکت بسیار کاهش مییابد، بنابراین معتقدم وزارت کشور باید به نحوی برنامه ریزی کند که زمان انتخابات به چند روز افزایش یافته تا مردم بتوانند با رعایت فاصله اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی در این انتخابات شرکت کنند.
رمز پیروزی اصلاح طلبان انسجام است
سید ابراهیم امینی نایب رئیس شورای شهر تهران نیز در همین رابطه در گفتگویی با ایرنا با تشریح وضعیت و جایگاه احزاب سیاسی در ایران گفت: در کشورهای دموکراتیک و مردم سالار اصل بر این است که جریانهای سیاسی مختلف در انتخابات با ارائه برنامههای خود، نیروهایشان را معرفی کنند. در صورتی که مورد اقبال شهروندان قرار گرفت میتوانند برنامه های خود را عملیاتی کنند و اقلیت هم این حق را برای اکثریت قائل هستند.
نایب رییس شورای شهر تهران افزود: اما چرخه دموکراسی در کشور ما تا حدودی معیوب است و این معیوب بودن هم باعث بی انگیزگی شهروندان میشود به طوری که در برخی از مقاطع مردم رغبتی به مشارکت فعال در انتخابات ندارند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی ادامه داد: اگر یک حزب مورد اقبال شهروندان قرار گرفت و نتوانست برنامههای خود را محقق کند، در انتخابات بعدی تاوان آن را میپردازد و رای و اقبال شهروندان را از دست میدهد.
امینی افزود: در کشور ما برخی از شخصیتهای سیاسی با وجود اینکه اصل نظام را قبول داشته و بابت آن هزینه پرداخت کردند. سال ها حبس و شکنجه را تحمل کردند و در دفاع از استقلال و تمامیت ارضی وارد جبهههای جنگ شدند، اما انتقاداتی دارند و این نگاه انتقادی تبدیل به عاملی شده است تا مورد تایید واقع نشوند.
نایب رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه در دموکراسیها، احزاب منتقد بدون محدودیت فعالیت میکنند، افزود: این یکی از مشکلات احزاب و فعالیت حزبی در ایران است. نتیجه فعال نبودن احزاب، پیروزی فردی چون رییس دولت نهم و دهم در انتخابات ریاست جمهوری است که هیچ حزبی وی را تضمین نمیکند که بتواند برنامههایش را ارائه دهد و در نتیجه مردم بر اساس شعارها به فردی رأی میدهند که نیرو و برنامه خاصی برای اداره کشور ندارد.
وی با بیان اینکه جریان منتقد اگر مورد اقبال جامعه واقع شود باید بتواند نیروهایش را سرکار بیاورد و برنامههایش را اجرا کند، اظهار داشت: در شرایط کنونی آیا رئیس جمهوری میتواند کسی را بر سر کار بیاورد که برنامههایش را قبول داشته باشد و بتواند این برنامهها را محقق کند؟ نتیجه چنین رویهای بیاعتمادی جامعه و بیانگیزه شدن شهروندان و قهر با صندوقهای رای است. این سیکلی است که در کشور ما طی میشود. مردم با عشق و علاقه رای میدهند اما منتخبان امکان تحقق برنامههای خود را ندارند.
این فعال سیاسی گفت: این امر موجب بی انگیزگی شهروندان و قهر با صندوق های رای میشود و در نتیجه جریانی که از جایگاه اجتماعی خوبی برخوردار نیست با آرای حداقلی موفق به کسب قدرت میشود.
وی یادآور شد: در دنیا نیروی انسانی توانمند فرصت بزرگی برای توسعه و رونق اقتصادی محسوب میشود. وقتی فارغ التحصیل دانشگاه شریف به راحتی در یک کشور خارجی جذب بازار کار میشود این فرصت سوزی برای کشور است که باید به آن توجه کرد.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: اگر اصلاح طلبان با انسجام بیایند و فرصت داشتن داوطلب به آنان داده شود احتمال موفقیت آنان وجود دارد. اگر فضای رقابت در انتخابات ملی فراهم شود مردم نیز در این عرصه حضور پررنگی پیدا میکنند.
وی افزود: برخی فکر میکنند با شروع این روند در مجلس یازدهم، ریاست جمهوری هم دست اصولگرایان میافتد، اما این موضوع قطعی نیست. اگر اصلاح طلبان اجازه داشتن نامزدی توانمند را داشته باشند میتوانند رقابت خوبی را به عرصه نمایش بگذارند.
این فعال سیاسی با اشاره به وضعیت شورایعالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان گفت: شورایعالی همانند سه دوره انتخابات ریاست جمهوری، مجلس دهم و شورای شهر که موفق عمل کرد، میتواند تاثیرگذار باشد.