دکتر رویا فرجی یائسگی را یک مرحله از زندگی بانوان دانست و اظهار کرد: با توجه به افزایش امید به زندگی در بانوان، یک سوم زندگی آنان در یائسگی سپری می شود.
وی از بانوان خواست یائسگی را به عنوان یک فرایند طبیعی در نظر بگیرند و افزود: زمانی به یک زن یائسه می گوییم که از آخرین قاعدگی او یک سال گذشته باشد؛ البته به صورت قطعی می توانیم از آزمایش های هورمونی استفاده کنیم، زیرا این آزمایش ها نشان دهنده عملکرد تخمدان هاست.
این متخصص زنان و زایمان، یائسگی را فرایندی دانست که به دنبال قطع کامل هورمون های ترشح شده از تخمدان اتفاق می افتد و تصریح کرد: یائسگی یک امر ژنتیکی است و سن بانوان صد درصد تعیین کننده نیست، اما انتظار داریم یائسگی بانوان از ۴۷ سال تا ۵۸ سال آغاز شود.
فرجی، با بیان اینکه مطالعات جدید علمی ۵۲ تا ۵۴ سالگی را متوسط سن یائسگی می داند، گفت: درصد بسیار کمی از بانوان ممکن است زیر سن ۴۰ سال دچار قطع قاعدگی شوند که نیازمند بررسی و آزمایش است.
وی با اشاره به رابطه مستقیم سن یائسگی بانوان با مادر و مادربزرگشان، خاطرنشان کرد: بسیاری از بانوان به واسطه شرایط اقتصادی و شغل فرزندآوری را به تاخیر می اندازند لذا توصیه می کنیم براساس سن یائسگی مادر و مادربزرگشان هرچه زودتر اقدام به بارداری کنند تا دچار مشکل نشوند، زیرا ممکن است یائسگی آنان خیلی ناگهانی اتفاق بیفتد.
این متخصص زنان و زایمان، علائم یائسگی را مربوط به قبل و بعد از قطع کامل قاعدگی دانست و اضافه کرد: بیمار قبل از یائسگی با علائم جسمی مواجه می شود که این علائم بعد از یائسگی نیز ادامه دارد. در واقع این علائم بعد از یائسگی شدت بیشتری پیدا می کند.
فرجی، یائسگی را همراه با افزایش سن دانست و یادآور شد: بانوان بسیاری از مشکلات ناشی از افزایش سن مانند تغییرات پوست و پوکی استخوان را به یائسگی نسبت می دهند، اما شایع ترین و آزاردهنده ترین عارضه یائسگی گر گرفتگی است. این حالت ممکن است ۲۰ ثانیه تا پنج دقیقه طول بکشد و چهار بار در روز تا ۴۰ بار در روز اتفاق بیفتد.
وی با بیان اینکه گر گرفتگی در شب موجب بی خوابی بانوان می شود، خاطرنشان کرد: این بی خوابی های شبانه بر روی کیفیت زندگی بانوان اثر می گذارد و آنان را در طول روز خسته و افسرده می کند، اما مشکلات ناشی از یائسگی قابل درمان است.
این متخصص زنان و زایمان، درمان های هورمونی تحت نظر پزشک را توصیه کرد و گفت: تخمدان ها بعد از یائسگی دیگر استروژن، پروژسترون، تستوسترون و آندروژن تولید نمی کنند و کمبود این هورمون ها سبب ایجاد علائم می شود لذا باید برای این هورمون ها جایگزین پیدا کنیم. همچنین با تجویز پزشک متخصص انجام آزمایش های سالانه لازم است.
وی با بیان اینکه بیمار در درمان های هورمونی نباید سابقه سرطان های سینه و رحم، بیماری های فعال کبد و کیسه صفرا و مشکلات عروقی داشته باشد، اظهار کرد: بیمار نباید عامل خطر برای درمان داشته باشد.
فرجی، با تاکید بر لزوم پیشگیری از پوکی استخوان، متذکر شد: پوکی استخوان در سنین بالا برای بانوان خیلی خطرآفرین است، زیرا فرد با کمترین فعالیت دچار شکستگی شدید می شود لذا اگر بانوان در سنین ابتدایی یائسگی برنامه درستی داشته باشند، در سنین بالاتر کمتر دچار پوکی استخوان می شوند و علاوه بر افزایش کیفیت زندگی آنان، هزینه های درمان را کاهش می دهند.
این متخصص زنان و زایمان، با بیان اینکه پوکی استخوان در بانوان پنج سال بعد از یائسگی شروع می شود، گفت: بانوان ورزش های منظم داشته باشند و لبنیات مصرف کنند و در معرض نور آفتاب قرار گیرند و مکمل های کلسیم و «D» بخورند تا پوکی استخوان را به تاخیر بیاندازند، زیرا بعد از یئسگی روند پوکی استخوان سرعت می گیرد.
وی با اشاره به نقش هورمون استروژن در جلوگیری از پوکی استخوان و لزوم جایگزین کردن این هورمون، خاطرنشان کرد: درمان های هورمونی باید در ۱۰ سال اول یائسگی شروع شود. همچنین کنترل فشار خون، دیابت و وزن نیز به سلامت بانوان کمک می کند و سالمندی بهتری را برای آنان رقم می زند.