به مناسبت شروع هفته ملی مبارزه با سرطان و اهمیت پیشگیری از این بیماری این بار به روزمرهترین مواد و خوراکیها و محصولاتی که باعث ابتلا به سرطان میشود، اشاره میکنیم:
غذاهای کنسروی
سبزیجات زمانی که به صورت کنسروی نگهداری میشود، مواد مغذی کمتری دارند و دلیل آن هم مقدار سدیمی است که در فرایند محافظت و نگهداری به کنسرو اضافه شده است. همچنین میوههای کنسروی هم در شربت ذرت فروکتوزی نگهداری میشود. مشکل دیگر هم قوطیهای کنسرو است. این قوطیها با ماده شیمیایی به نام «بیسفنولای»، (BPA) پوششدهی شدهاند. این ماده به عنوان بازدارنده هورمونی شناخته میشود و با ابتلا به سرطان ارتباط دارد. جالب است بدانید در مواد غذایی حاوی اسیدی کنسروی مانند گوجه فرنگی تاثیر این ماده بیشتر میشود.
گوشت فراوریشده
طبق مطالعات انجامشده، مصرف گوشت فراوریشده مانند سوسیس، کالباس، همبرگرهای آماده و ... بهدلیل وجود نیتریت، نمک زیاد و مواد افزودنی سبب افزایش بروز سرطانهای معده و روده بزرگ میشود.
پیشنهاد
هر چه تنوع رنگی میوهها و سبزیجات تازهمصرفی شما بیشتر باشد، مواد مفید بیشتری به بدن شما خواهد رسید. مصرف بیشتر میوهها و سبزیها سبب کاهش خطر سرطان ریه، دهان، مری و روده میشود.
روغنهای هیدروژنه
این روغنها به طور مستقیم با ابتلا به بیماریهای قلبی، پایینآوردن سیستم دفاعی بدن و ابتلا به سرطان مرتبط است. سازمان بهداشت جهانی هم مردم را از مصرف این نوع روغن برحذر میدارد.
پیشنهاد
بهترین جایگزین برای این روغنها، استفاده از روغنهایی مانند زیتون، نارگیل و روغن دانه انگور است که بهترین این گزینهها برای پخت و پز (در دمای بالا) روغن دانه انگور است.
نوشابههای گازدار
نوشابهها مملو از شکر و برای سلامتی بسیار مضر است. نوشیدنیهایی مانند نوشابه که حاوی کافئین گازدار است برای افراد مبتلا به ریفلاکسهای معده مضر است. تحقیقات نشان داده است که مصرف این نوشیدنی ریسک سرطان را افزایش میدهد. این تنها درباره نوشابه نیست بلکه شامل تمامی نوشیدنیهای دارای ترکیبات شیمیایی مانند آبمیوهها و نوشابه رژیمی و ورزشی و ... هم میشود.
شکر
دانشمندان هماکنون میدانند که مصرف بیش از حد شکر نه تنها میتواند عامل دیابت باشد، بلکه سلولها را هم تخریب میکند و ریسک سرطان را در فرد بالا میبرد.
«یوهان تولین» بیولوژیست مولکولی در دانشگاه لوون بلژیک میگوید: «مصرف زیاد شکر چرخه بستهای از تولید انرژی لازم برای رشد سلولهای سرطانی را ایجاد میکند که بزرگشدن تودهها در بدن نتیجه آن است.»
غذاهای آماده و فراوریشده
بهطور کلی هرغذایی که داخل پلاستیک پیچیده شده باشد، در مقیاس صنعتی تولید شود، تاریخ مصرف طولانی داشته باشد یا به صورت ساندویچی برای رفع سریع گرسنگی آماده شده باشد احتمال ابتلای فرد به سرطان را بالاتر میبرد.
چای داغ
نتایج یک تحقیق نشان داده است مردم شمال شرق ایران که روزانه دو فنجان چای داغ مینوشند، ۹ درصد بیشتر نسبت به افرادی که صبر میکنند تا چایشان سرد شود احتمال ابتلا به سرطان مری دارند.
دود اگزوز و آفتکش
بنابر اعلام آژانس بینالمللی مطالعات سرطان، در دود خروجی از اگزوز خودروها بیش از ۳۰ نوع ماده سرطانزا دیده میشود. همچنین در آفتکشهای مزارع (که کشاورزان برای زمینهای زراعی استفاده میکنند) هم مواد سرطانزای بسیاری دیده میشود.
ویروسها و سرطان
موسسه ملی بهداشت آمریکا (NIH) فهرستی شامل ۲۰۰ ماده سرطانزا تدوین کرده است که عامل تومور بدخیم در انسان هستند. حدود ۱۲ درصد از موارد ابتلا به سرطان در انسان به ویروسها نسبت داده میشود و تاکنون هیچ واکسنی برای آن تولید نشده است. محققان معتقدند که اتخاذ راهکارهای مناسب برای جلوگیری از انواع عفونت ضروری است تا به عوامل ویروسی سرطانزا اجازه رشد و گسترش ندهد.
سیگار، تریاک و قلیان
۱۰ درصد از ایرانیان ۴۰ سال به بالا به نوعی، تریاک مصرف میکنند. این در حالی است که تریاک یکی از عوامل مهم سرطان زاست و سرطانزایی آن از سیگار بیشتر است. مصرف قلیان هم عامل سرطانزای دیگری است که حتی دامنگیر زنان ایرانی هم شده است.
ظروف سرطانزا
استفاده از ظروف استیل میتواند سرب موجود در خود را وارد غذا کند و موجب سرطان فرد شود. ظروف تفلون هم به دلیل تخریب لایههای تفلون سرطانزاست. ظرفهای آلومینیومی موجب کمخونی، آلزایمر، ضعف اعصاب و لرزش دست میشود.
پیشنهاد
بهترین ظروف میتواند شیشه ای، سنگی، چینی، مسی قلع اندودشده، برنجی و چدن اصل باشد که بهتر است افراد از این وسایل بیشتر استفاده کنند.
امواج تلفن همراه
اشعه تلفن همراه توانایی نفوذ به بدن و ایجاد آسیب دارد و هزاران مطالعه بررسیشده از سوی محققان وجود دارد که ادعا میکنند تلفن همراه باعث ایجاد سرطان میشود.