دکتر مرضیهبیگم سیاهپوش اظهار کرد: هیچ مطالعهای ثابت نکرده که حمایتهای تغذیهای در پیشگیری یا درمان کووید ۱۹ موثر باشد. تغذیه خوب مقاومت بدن را علیه عفونتها افزایش میدهد، حال این سوال پیش میآید که چه عواملی در تغذیه، سیستم ایمنی را تقویت میکنند؟ در پاسخ باید بگوییم که خوراکیهای حاوی آنتیاکسیدان و ریزمغذیها مانند ویتامینها و موادمعدنی موجب تقویت سیستم ایمنی میشوند. دریافت زیاد درشتمغذیها مانند گروه قند و چربی باعث تضعیف شدید سیستم ایمنی شده و بدن را مستعد بیماریهای ویروسی میکند.
این متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: تغذیه در قبل، حین و بعد از عفونت بسیار مهم است؛ تغذیه خوب از ابتلا به ویروس پیشگیری نمیکند اما سیستم ایمنی را تقویت میکند. باید از تمام گروههای غذایی در سبد غذایی استفاده شود، میوه، سبزیجات و مغزها دانهها باید بیشتر استفاده شود، همچنین روغن مصرفی از روغنهای زیتون، کنجد و بادام زمینی باشد و از مصرف چربی، قند و نمک زیاد پرهیز کرد.
وی تصریح کرد: مایعات کافی در حد ۶ تا ۸ لیوان آب در روز دریافت شود چون مصرف آب به سیستم ایمنی کمک میکند؛ شربتهای شیرین زیاد مصرف نشوند؛ علاوه بر رژیم غذایی خوب بایستی خواب کافی، ورزش منظم، پرهیز از استرس و به حداقل رساندن آن و عدم مصرف سیگار را هم لحاظ و بهداشت خرید و نگهداری خوراکی را نیز رعایت کرد.
سیاهپوش در خصوص تغذیه و روزهداری در پاندمی کرونا اشاره کرد: ایمنی خوب بدنی باعث مقابله بدن با ویروس میشود همچنین دریافت مایعات کافی در بیماریهای ویروسی ضرورت دارد. بر اساس مطالعات، روزه ایمنی بدن را افزایش میدهد.
دستورات کلی در وعده سحری در شرایط کرونا
وی تأکید کرد: وعده سحری باید از موادغذایی تهیه شود که انرژیزایی مناسب داشته و مقوی بدن و سیستم ایمنی باشد؛ از ریزمغذیها بیبهره نباشد و یبوست ایجاد نکند.
این متخصص طب سنتی افزود: غذاهایی نظیر اسفناج، کدو، آلوخورشتی، لوبیاسبز، زرشک و گوشت مرغ همراه با برنج یا نان سنگک مناسباند. مصرف سرخکردنیها، خوراکیهای شور، غذاهای پرادویه و غذاهای عطشآور مثل ماهی و بادمجان، باقلا و نخود در وعده سحر توصیه نمیشوند.
وی ادامه داد: در وعده سحر، نوشیدن یکباره مایعات زیاد باعث سوءهاضمه و نفخ میشود و معمولاً تا یکی دو ساعت بعد، تمام مایعات اضافی از راه ادرار خارج میشوند.
سیاهپوش بیان کرد: افطار با یکی دوفنجان نوشیدنی گرم و کمی شیرین مانند شربت عسل گرم، چای کمرنگ، شیرگرم، آبجوش یا سکنجبین گرم با یکی دو عدد خرما، انجیر یا کمی کشمش آغاز شود.
وی گفت: افطار کردن با آب یا مایعات خنک، و نوشیدن یکباره حجم زیادی از مایعات، توصیه نمیشود. استفاده از هندوانه یا خربزه هنگام افطار، مصرف خوراکیهای سنگین، بسیار شیرین و چرب مخصوصاً به مقدار زیاد مانند حلیم، آش رشته، زولبیا، بامیه، حلواها، چای پررنگ و در حجم زیاد، نسکافه، قهوه، پرخوری و درهم خوری از ممنوعیتهای وعده افطار است.
این متخصص طب سنتی اضافه کرد: سپس حجم کمی از سوپهای رقیق حاوی گشنیز، شلغم، هویج و پیاز مصرف شود، پس از آن کمی نان و پنیر با سبزی شامل نعنا، پونه و ریحان مصرف شود. شام نیز باید با فاصله بیش از یک ساعت پس از افطار میل شود و غذای سنگین نباشد.
وی تأکید کرد: فاصله افطار تا سحر بهترین زمان برای جبران مایعات بدن است. مایعات بدن بایستی به تدریج جبران شوند. مصرف یکباره حجم زیاد مایعات باعث سوءهاضمه و نفخ شده و به قلب و کلیه فشار وارد میکند.
سیاهپوش تشریح کرد: در شرایط کرونا، نوشیدنیهایی توصیه میشوند که خاصیت ضدویروسی داشته باشند یا بدن و سیستم ایمنی را تقویت کنند که ازجمله این نوشیدنیها میتوان به دمنوش بابونه، دمنوش آویشن، دمنوش یا عرق نعنا، شربت عسل و آبلیمو گرم اشاره کرد. همچنین شربت زعفران، شربت تخم بالنگو، شربت به لیمو، شربت بهارنارنج و شربت ریواس انتخابهای مناسبی هستند؛ البته باید بگوییم که شربتها باید کم شیرین باشند. همچنین مصرف آب سیب، آب هویج و آب مرکبات اگر در منزل تهیه شوند، نیز توصیه میشود.
وی یادآور شد: پرداختن به معنویات باعث افزایش ایمنی بدن میشود، ماه رمضان ماه معنویتهاست. از دعا، نماز، قرائت قرآن، کمک به مستمندان، دلجویی از بیماران و انجام کارهای خیر غافل نشویم.
این متخصص طب سنتی متذکر شد: کمخوابی باعث ایجاد گرمای زائد و به دنبال آن غلبه خشکی بر بدن میشود و خواب کافی رطوبتآور است؛ در شرایط روزهداری و نیز در کرونا باید از بیخوابی بپرهیزیم و همچنین بهتر است که فعالیت بدنی را بهویژه در بیرون از منزل محدود کنیم.