در نهمین روز از حادثه فرو ریختن ساختمان متروپل در آبادان، تلاشها برای جستجوی افراد گرفتار زیر آوار ادامه دارد.
ساختمان ۱۰ طبقه متروپل ظهر روز دوم خردادماه در آبادان، فرو ریخت. بر اثر این حادثه تاکنون ۳۴ نفر جانباختهاند و تعدادی نیز مصدوم شدهاند.
تشکیل کارگروه ویژه حقوقی – قضایی بررسی ابعاد حادثه متروپل
رئیس کل دادگستری خوزستان گفت: کارگروه ویژهای با حضور کارشناسان متخصص حقوقی استان تشکیل شده که ابعاد همهجانبه قضایی و حقوقی حادثه متروپل را بررسی و نتیجه تحقیقات خود را به دادگستری استان خوزستان ارائه کنند.
علی دهقانی اظهار کرد: به مردم شریف استان خوزستان به خصوص مردم عزیز آبادان و خرمشهر اطمینان میدهیم که حسب دستور مقام معظم رهبری و ریاست محترم قوه قضائیه در حداقل زمان ممکن جهت بررسی کلیه ابعاد موضوع حادثه آبادان اقدام نموده و به پرونده همه کسانی که در این حادثه نقش داشته اند، اعم از کسانی که ترک فعل کرده و یا مرتکب جرم شده اند با کمال دقت و قاطعیت و سرعت رسیدگی میشود.
به گزارش دادگستری خوزستان، وی افزود: آنچه امروز مورد مطالبه مردم است این است که دستگاه عدلیه با تاکید مقام معظم رهبری و ریاست مکرم قوه قضائیه به موضوع حادثه آبادان با سرعت و دقت رسیدگی کند که این مطالبه عمومی در راس اولویت کاری دادگستری خوزستان است.
رئیس کل دادگستری خوزستان در ادامه افزود: کارگروه ویژهای با حضور کارشناسان زبده حقوقی استان خوزستان تشکیل شده که ابعاد مختلف قضایی و حقوقی موضوع حادثه متروپل را بررسی و نتیجه تحقیقات خود را به دادگستری استان ارائه کنند.
دهقانی گفت: تاکنون تعداد ۱۳ نفر از عاملان و مسببان که در حادثه متروپل آبادان نقش داشته اند، دستگیر و دستور انجام تحقیقات کارشناسی فنی و همه جانبه برای بررسی همه جانبه ابعاداین حادثه صادر و شعبه ویژهای نیز برای رسیدگی به این پرونده تشکیل گردیده است.
رئیس کل دادگستری خوزستان برای سومین روز پیاپی با حضور در شهرستان آبادان و باحضور در شورای تامین استان خوزستان، دستورات لازم را در خصوص پیگیری و تسریع در روند رسیدگی به پرونده عاملان و مسببان حادثه متروپل آبادان، صادر کرد.
شناسایی ساختمانهای ناایمن به تنهایی کافی نیست/ باید تسهیلات برای ایمنسازی ارائه شود
یک عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها گفت: ارائه لیست ساختمانهای ناایمن به تنهایی کافی نیست، بلکه باید سیاستهای تشویقی در کنار اقدامات نظارتی اعمال شود تا مالکان ساختمانها برای ایمن سازی ساختمانها گام بردارند.
محمد حسن آصفری درباره درسهایی که باید از ریزش ساختمان متروپل در آبادان آموخت، بیان کرد: در موضوع ریزش ساختمان متروپل در آبادان در وهله اول باید سازمان نظام مهندسی و سایر دستگاههای نظارتی متولی پاسخگو باشند که چگونه به ساختمانی که بنای آن استحکام ندارد مجوز افزایش طبقات داده شده است و مجوز ساخت ۴ طبقه به ۱۰ طبقه تغییر کرده است؟ باید در اولین مرحله با متخلفان برخورد شود تا درسی برای دیگران باشد.
این عضو کمیسیون امور داخلی در ادامه اظهار کرد: متروپل تنها ساختمان غیرمستحکم در سطح کشور نیست و از نظر بنده تنها با شناسایی نمیتوان جلوی بحرانهای آینده را گرفت. امروز لیستی اعلام شده که حدود ۱۳۷ ساختمان ناایمن داریم، اما به باور بنده این رقم بسیار بیشتر است.
نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: باید در کنار اقدامات دستگاههای نظارتی، سیاستهای تشویقی نظیر تخصیص تسهیلات در نظر گرفته شود تا خود مردم و مالکان ساختمانهای تجاری و مسکونی به سمت ایمن سازی و مستحکم سازی ساختمانها حرکت کنند. امروز تنها پاساژ یا ساختمانهای بلند مرتبه ناایمن در سطح کشور وجود ندارد بلکه حتی خیلی از ساختمانهای مسکونی که در حاشیه شهرها ساخته شدهاند، با کوچکترین لرزش یا فشاری فروخواهد ریخت و یک بحران ایجاد میکند.
آصفری در پایان تاکید کرد: باید به نحوی سیاست گذاری در این حوزه صورت گیرد که مالکان ساختمانها ملزم به ایمن سازی ساختمانهای ناایمن شده و در عین حال تسهیلات و امکانات لازم نیز در اختیار آنان قرار داده شود.
افزایش جانباختگان متروپل به ۳۴ نفر
فرماندار آبادان از افزایش تعداد جانباختگان حادثه متروپل به ۳۴ نفر خبر داد.
احسان عباسپور در جمع خبرنگاران با اشاره به خارجسازی یک پیکر دیگر از زیر آوار متروپل اظهار کرد: بدین ترتیب تاکنون پیکرهای ۳۴ نفر از جانباختگان از محل حادثه متروپل خارج شده است. جستوجو برای خارجسازی دیگر پیکرها از زیر آوار ادامه دارد.
هنرمند فیلمساز خوزستانی جایزه بینالمللی خود را به مردم آبادان تقدیم کرد
سید مرتضی سبزقبا، هنرمند فیلمساز خوزستانی اهل دزفول، که به تازگی جایزه فستیوال فیلم گرجستان را دریافت کرده این جایزه را به مردم آبادان تقدیم کرد:
سبزقبا در یادداشت کوتاهی در این باره نوشته است:
"با دل خونین لب خندان بیاور همچو جام/ نی گرت زخمی رسد آیی چو چنگ اندر خروش
این روزها و این شبها غمی سهمگین روی سینهام، چون کوهی سترگ سنگینی میکند. زیستن ماجرای غمانگیز شگرفی است که شعف در تار و پود آن ریشه دوانده است.
با احترام به مردم سرزمینام؛ ایران عزیزتر از جانام، جایزه ویژه «Serenade»، دیپلم افتخار و تندیس بهترین فیلم دومین فستیوال بینالمللی فیلم «Diogenes» گرجستان را به مردم عزیز آبادان و به سرزمین زخمی خوزستان تقدیم میکنم.
این کمترین و کوچکترین راه و کاری است که با انجاماش میتوانم همدردی و همدلی خود را با مردم شریف آبادان عزیز اعلام کنم. خداوند به خانوادههای داغدار و به مردم صبور خوزستان صبر عنایت بفرماید. امیدوارم این رخداد تلخ در هیچجای سرزمین عزیزمان ایران تکرار نشود.
یا حق. "
مهندسان ناظر نباید تحت تاثیر زیاده خواهی مالکان پروژه قرار گیرند
یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: مهمترین درس از حادثه ریزش ساختمان متروپل این است که مهندسان ساختمانی باید به قسمی که در بحث کنترل و نظارت یاد کرده اند پایبند باشند و به صورت مستمر در محل اجرای پروژه حضور داشته باشند.
کمال علیپور خنکداری با اشاره به درسهایی که باید از ریزش ساختمان متروپل آموخت، بیان کرد: در مهندسی ساختوسازها آئین نامهها و ضوابط کاملا مشخص است. مسئولیتهای مهندس ناظر نیز در فرآیند ساخت یک ساختمان کاملا مشخص است. اولین عاملی که سبب وقوع حوادثی نظیر متروپل میشود، زیاده خواهی مالکان ساختمان است. مهندس ناظر نباید تحت تاثیر زیاده خواهی مالکان پروژه قرار بگیرند. از سوی دیگر مهندس ناظر باید مرحله به مرحله بر اجرای مراحل ساخت نظارت داشته باشد و گزارش دقیق تهیه کند. متاسفانه در کشور ما مهندسان ناظر، در پروژه در حال ساخت مقیم نیستند. این یکی از بزرگترین ایرادات نظام مهندسی ساختمان در کشور است. معمولا این مهندسان از یک مرحله نظیر مرحله فوندانسیون بازدید کرده و میروند تا مرحله بعدی و سپس مجددا میآیند یک گزارش تهیه میکنند. ما در قانون نظام مهندسی بندهای مختلفی داریم که مهندس ناظر و مهندس اجرا باید در پروژه مقیم بوده و نظارت دقیق داشته باشند.
نماینده قائمشهر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: اگر مهندس ناظر حضور پیوسته نداشته باشد و نظارت مستمر صورت نگیرد ممکن است تخلفات متعددی در مراحل ساخت و به کارگیری مصالح صورت گیرد، که نتیجه آن ریزش یک ساختمان و جان باختن بیش از ۲۰ نفر در شهر کوچکی نظیر آبادان میشود.
این عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: مهمترین درس از حادثه ریزش متروپل این است که مهندسان ساختمانی ما به قسمی که در بحث کنترل و نظارت یاد کرده اند پایبند باشند و به صورت مستمر در پروژه حضور داشته باشند. مهندسان ناظر نباید تحت تاثیر زیاده خواهیها قرار بگیرند. اگر عین آئین نامه و ضوابط عمل شود، شاهد اتفاقهای تلخ این چنینی نخواهیم بود.
وی در ادامه تاکید کرد: موضوع بعدی نقش شهرداریها است، مسئولیت سنگینتر بر عهده شهرداریها است. شهرداری باید همپای مهندس ناظر بر اجرای یک پروژه ساختمانی نظارت داشته باشد. یک نسخه از کل پروژه در اختیار شهرداری است و شهرداری باید نظارت دقیق داشته باشد. درست است که در وهله اول مهندس ناظر باید ایرادات ساختمانی را متذکر شود، اما این موضوع نافی مسئولیت و نقش شهرداری در کنترل و نظارت نیست.
علیپور افزود: شهرداری باید به محض اینکه احساس کرد تخلفی در حال وقوع است گزارش آن را تهیه و با توقف اجرای پروژه پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارسال کند. در ریزش ساختمان متروپل ابادان نیز بنظر میرسد حداقلها در گزارشات مهندسان ناظر رعایت نشده است. کمیسیون عمران تیمی را به محل حادثه فرستاده و به زودی گزارش دقیق ارائه خواهد شد.
تعداد جانباختگان متروپل به ۳۶ نفر رسید
استاندار خوزستان گفت: تاکنون در این حادثه ۳۶ فوتی و ۳۷ مجروح داریم. عمده مجروحان از بیمارستان ترخیص شدهاند.
صادق خلیلیان استاندار خوزستان عصر امروز در حاشیه بازدید از ساختمان متروپل در خصوص آخرین وضعیت این ساختمان اظهار کرد:تاکنون در این حادثه ۳۶ فوتی و ۳۷ مجروح داریم. عمده مجروحان از بیمارستان ترخیص شدهاند. از ابتدای فرو ریختن ساختمان متروپل، تقسیم کار انجام شد. در ابتدا سعی بر نجات افرادی بود که در زیر آوار احتمال زنده ماندن آنها وجود داشت.
وی در ادامه گفت:همه مراحل کار حساس است و ما به انتهای مرحلهای رسیده ایم و برای پیدا کردن پیکرهای باقیمانده بر اساس اعلام خانوادهها در خصوص مفقودین، در تلاش هستیم تا این افراد را از زیر آوار خارج کنیم.
خلیلیان در خصوص وضعیت باقیمانده ساختمان متروپل گفت: بر اساس نظر کارشناسان، باقیمانده ساختمان ایمنی لازم را ندارد و امکان پایدارسازی آن وجود ندارد.