سید احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت و وزیر اقتصاد و دارایی در نشست خبری با خبرنگاران طی سخنانی اظهار داشت: مهمترین رویکرد اقتصادی دولت سیزدهم برگرداندن ریل اقتصاد به مسیر انضباطبخشی در حوزه سیاستهای مالی و پولی کشور بوده تا بتوانیم بیثباتیهای اقتصاد کلان را مدیریت کنیم. این انضباطبخشی نیازمند حرکت تحویلگرابانه بر خلاف مسیر گذشته بود.
وی افزود: نیاز بود اسناد پولی و مالی دولت اعم از بودجه و مصوبات دولت کمککننده به این انضباط باشد. گزارش عملکرد هشت ماهه امسال نشان میدهد ۸۰ درصد منابع عمومی بودجه محقق شده و این میزان تحقق نسبت به عدد سال قبل، ۵۶ درصد افزایش منابع بودجه عمومی دولت است. تحقق درآمدهای نفتی و میعانات گازی حدود ۳۶۰ درصد رشد داشته و واگذاری شرکتهای دولتی ۳۰ برابر بیش از چیزی بوده که در سال ۱۴۰۰ بوده و استفاده از تنخواه در هشت ماه کمتر از ۸ هزار میلیارد تومان بوده است. ۸.۷ رشد اقتصادی در بخش صنعت، ۷ درصد در بخش معدن و ۲ درصد رشد در بخش خدمات رشد اقتصادی داشتهایم و در مجموع تابستان امسال رشد ۳ درصدی رقم خورده است.
خاندوزی بیان کرد: بودجه ۱۴۰۲ هفته آینده به مجلس تقدیم خواهد شد و جزییات آن منتشر میشود. یکی از ویژگیها این است که منابع عمومی دولت تا حد خوبی شفاف شده و این مسأله مورد انتقاد اقتصاددانان بوده است. دولت در بودجه ۱۴۰۲ بخشی که ممکن بود داخل سقف منابع بودجه عمومی کند را وارد کرد و تا ۲ هزار همت افزایش خواهد یافت و بخش کمی البته به عنوان منابع و مصارف هدفمندی داخل تبصره ۱۴ مانده است. رویکرد بودجه سال آینده این است که وابستگی به نفت مقدار کمی داشته باشد و نگاه به سایر درآمدهای پایدار است و این به معنای فشار مالیاتی نیست. البته پیشنهاد وزارت اقتصاد این بوده که ۵ درصد مالیات بر تولید برای سال آینده هم کاهش یابد که مصوبه دولت را هم دارد. همچنین دولت با رشد میانگین ۲۰ درصد حقوق کارمندان دولت موافقت کرد و برای کسانی که حقوق کمتری میگیرند بیش از ۲۰ درصد و برای کسانی که بیشتر حقوق میگیرند، کمتر از ۲۰ درصد افزایش حقوق خواهند داشت.
در حالی که نقدیندگی در دولت رئیسی همچنان در حال افزایش است، سخنگوی اقتصادی دولت مدعی شد: نرخ رشد نقدینگی مسیر نزولی را ادامه داده و از ۴۲.۸ درصد در ابتدای دولت به ۳۴.۳ کاهش داشته و نشان میدهد موتور اصلی ایجاد تورم و کاهش ارزش پول ملی کنترل میشود. بر خلاف برخی فضاسازیها، حتی در حوزه سیاستهای ارزی، چون مقداری کمّی صادرات نفتی ما در مهر و آبان بیس از یک میلیون بشکه در روز است، وصولی منابع ارزی در دو سه ماه گذشته بهتر است و البته مذاکرات برای استفاده از منابع ارزی بلوکه شده هم در جریان است و با سررسید آن میتوان سیاستهای بانک مرکزی با دست بازاری این اقدامات را دنبال کند.
خاندوزی درباره نگاه دولت به پرداخت یارانه و کالابرگ الکترونیک اظهار داشت: سیاست اعطای یارانه کشور خیلی بهینه نبود و ایرادات جدی به آن وارد میشد؛ به این دلیل بود که از اردیبهشتماه اعلام شد شیوه آن تغییر میکند و بعد از فراهم شدن زیرساختها، نحوه اعطای آن متفاوت خواهد شد. در یکی از استانها دوره آزمایشی کالابرگ آغاز شده و وزارت تعاون وعده داده بعد از یک ماه از اجرای آزمایشی برای همه اجرا میشود و طبق آن مردم میتوانند مردم اقلام اساسی مشخصی را با قیمت مشخص خریداری کرده و دولت مبلغ مابه التفاوت آن را پرداخت میکند و اگر تمایل به این نداشته باشند، میتوانند تا پایان ماه صبر کرده و آن میزان را بهصورت نقدی دریافت کند.
انتقال ۱۱۰۰۰ همت به خزانه دولت
وی درباره اجازه مقام درباره سهم دولت از صندوق توسعه ملی و محل خرج آن خاطرنشان کرد: تا دیروز ۱۱ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به خزانه دولت واریز شده و صرف عقبافتادگی طرحهای عمرانی خواهد شد که در نوبت تخصیص بودجه بودهاند. همچنین رهبر معظم انقلاب با تهاتر نفت برای پیشبرد پروژههای ریلی و ترانزیتی موافقت فرمودند و اجرای این نیاز بود دولت آیین نامه مربوط به این را تدوین کند که بهزودی در دولت هم مصوب خواهد شد.
افزایش سود بانکی چه خواهد شد؟
خاندوزی درباره سرانجام افزایش نرخ بهره بانکی بیان کرد: بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار مرجع تصویب تغییرات در نرخ کف و سقف در دالان بین بانکی و نرخ سپرده و تسهیلات در بین بانکها و تسهیلات گیرندگان بودهاند؛ جلساتی برگزار شده و امیدواریم بعد از تصویب نهایی نتیجه اعلام شود. اما دولت برای عمل به وعده خود در حمایت از سهامداران خرد، از ۴ آبان اعلام کرده بود این سهامداران میتوانند از بیمه سهام استفاده کنند و بیش از نیم میلیون نفر از این امکان استفاده کردند. با توجه به اینکه سال آینده موعد این مصوبه فرا میرسد، دولت یک عدد مشخصی را در بودجه مصوب کرده تا زمان نیاز، از این پشتوانه که در بودجه آمده عمل کند. طبق مصوبه شورای عالی بورس، واریز حداقل نیمی از سود سهام عدالت ۱۴۰۰ از صبح امروز شروع شده و تا فردا و پس فردا انجام میشود.
وی درباره نرخ ارز گفت: نوسانات ارزی از آبان ماه تا امروز، با بنیانهای بازار ارز کشور یعنی منابع و مصارف ارزی ما و کنترل نقدینگی سازگار نیست و رییسجمهور و ستاد اقتصادی دولت از بانک مرکزی خواستند تا مهار کند. بانک مرکزی ایده و تیم ارزی خود را نیازمند تغییر دید و انجام شد و امیدواریم با این تغییر شاهد موفقیت در برگشت ثبات در بازار ارز باشیم.
در حالی که ادعاهای دولت درخصوص نرخ تورم در دولت قبل بارها تکذیب شده بود، سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به این سوال که شما قبلاً گفته بودید دولت سیزدهم اگر کاری هم نکند، تورم کاهشی میشود، اظهار داشت: خوب است ببینیم که نرخ تورم در ابتدای کار دولت چند بوده و به چند رسیده است؟ بانک مرکزی و مرکز آمار اختلافاتی در نحوه محاسبه دارند. همچنان معاونان اقتصادی همان کسانی هستند که در دولت قبل هم بودهاند و کسی هم دستکاری در آمار نمیکند؛ از شهریور سال گذشته تورم مصرفکننده از ۶۰ به ۴۰ درصد رسیده و تورم تولیدکننده بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته و هنوز علیرغم اینکه توسط کسانیکه در دولت گذشته و فعلی تولید آمار میکنند، با تعجب مواجه هستیم که گفته میشود اگر کاری هم نشود تورم کاهشی خواهد شد. ما اصلا از تورم و نقدینگی فعلی رضایت نداریم، ولی حداقل توقع کارشناسی انتظار میرود که اهل علم و خبر به اخلاق حرفهای پایبند بوده و به دولتی که اراده کرده کسری بودجه به حداقل برسد و سراغ درآمدهای موهوم نرود کمک کنند.
هیات دولت ۱۸ جلسه برای بودجه برگزار کرد
خاندوزی درباره نگاه دولت درباره بودجه ۱۴۰۲ هم گفت: دولت برای بررسی بودجه سال آینده ۱۸ جلسه تخصصی با حضور تمامی اعضای کابینه در سه شیفت برگزار کرد؛ بخش زیادی از احکام و تبصرههای بودجه که ماهیت بودجهای نداشت و به نحوی آویزان بودجه بود و در دولت نوشته میشد و در مجلس به آن اضافه میشد، به عنوان احکام دائمی نشانه گذاری شده تا به عنوان حکم دائمی تبدیل شود که موجب سهولت خواهد بود. رویکرد ما در بودجه این است که به سمت واقعی شدن و شفاف شدن بودجه برویم؛ بودجه نباید سند گمراهکننده باشد. علیرغم اینکه ممکن است زمان انتشار بودجه، بحثها درباره سقف و منابع بودجه شکل بگیرد، ولی ما این را انجام دادیم تا سالهای آینده کار بهتر پیش برود و بسیاری از موارد به داخل بودجه آمده واقعی است.