اصل قضیه برمیگردد به خداحافظی کیمیا گیلانی از اجرا در تلویزیون که حدود 45 روز قبل اتفاق افتاد.
کیمیا گیلانی مجری تلویزیون برنامه مسابقه محور "کهکشانیها" از شبکه 5 سیما بود که در شب 26 آبان ماه، به عنوان یک پرسش مسابقه در مونیتور تصویر "کیان پیرفلک" نشان داده شد که آن قایق آبی را در دست دارد و دارد حرف میزند، گیلانی از دیدن تصویر و شنیدن صدای کیان متحیر میشود، به گونهای که شرکت کننده در مسابقه جواب را میدهد اما او فقط بله ... بله ... میگفت و بعد هم بغضش گرفته و نمیتواند ادامه بدهد و به سختی فقط گفت: «بریم یک بخشی را ببینیم و برگردیم».
بعد از پخش شدن این برنامه و واکنشهایی که در فضای مجازی به همراه داشت کیمیا گیلانی پستی در شبکههای اجتماعی منتشر کرد و از تصمیمش برای خداحافظی از اجرا در تلویزیون خبر داد:
«من کیمیا گیلانی از ۱۵ تیر ۱۳۸۵ که وارد حوزه اجرا شدم واقعا براش تلاش کردم درس خوندم و هدفی جز شادی دل مردمم نداشتم و حالا که دل مردمم شاد نیست نیازی هم به حضور من نیست و از اجرا در تلویزیون خداحافظی میکنم ...»
از آن موقع هم کیمیا گیلانی در تلویزیون دیده نشد تا امروز که این خبر منتشر شد: «خانم مجری نرفته برگشت!». اما آیا واقعا او برگشته است؟
از قرار معلوم برنامه مسابقه کهکشان شبکه 5 در تابستان ضبط شده و فصل آخر آن این روزها در حال پخش اشت. از اواخر آیان ماه هر هفته 2 قسمت پخش میشود. یک برنامه که چند ماه قبل از خداحافظی کیمیا گیلانی ضبط شده و الان پخش میشود آیا اسم برگشتن به تلویزیون است؟
خود کیمیا گیلانی در توئیتر و اینستاگرامش توضیح داده است: «کاری که در شبکه امید و شبکه ۵ از من پخش میشه یه سریال مسابقه تولیدیه که تابستون ضبط شده دوستان. که قاعدتا بخاطر خداحافظی یه نفر جلو پخششونمیگیرن. من در حال حاضر هیچ اجرا و کاری ندارم»
واقعیت این است که برخی سایتها برای کلیک و بازدید بیشتر همه نوع کاری میکنند. این اتفاق را به عنوان نمونه ببینید که خود کیمیا گیلانی یک ماه قبل در تاریخ 3 دسامبر 2022 ( 12 آذر 1401) به صراحت اعلام داشته است که این کار ضبط شده از قبل است اما باز امروز بعد از یک ماه، چنین تیتر و اخباری درباره بازگشت او به تلویزیون منتشر میشود.
باز در یک استوری تاکید کرده است که هر چند روز یکبار درباره این خبر توضیح داده است اما باز هم چنین خبرهایی منتشر میشود. همچنین اضافه کرده است: «کاش حداقل سوادتون در حد تشخیص تفاوت برنامه ضبط شده با برنامه زنده بود».
اصل قضیه این است در جهان امروز بنابر کثرت اطلاعات و منابع پخش اخبار واقعا هر خبری قابل باور نیست حتی اگر به تعداد زیاد و با آب و تاب آنرا منتشر کنند.
نکته دیگر این است که سایتها یا خبرنگارهایی که دست به چنین اقدامی میزنند در هر صورت رسالت واقعی خود را زیر سوال میبرند به دلیل این که اگر به دنبال واقعیت هستند با یک جستجوی ساده حتی در اینستاگرام یا توئیتر میتوانستند صحت و سقم این ماجرا را راستی آزمایی کنند ولی انگار ساده ترین راه این است که کپی copy ، پیست paste کنند. بدون ذرهای تحقیق یا تعمق! یا شاید هم اهداف دیگری پشت این قضایا است و ...
این اتفاق برای سایت یا کانال مزبور فقط کلیک و بازدید است اما میتواند برای شخصی که در مرکز چنین خبری است بسیار حاشیه ساز و ناراحت کننده باشد، آیا جدای از قواعد و رسالت خبرنگاری حتی به مسئولیت اخلاقی این کار هم فکر نمیکنند؟
یادمان باشد، هیچ خبری در جهان با هر تعداد بازدید و بازنشر و ... ارزش زیرپا گذاشتن مرزهای اخلاقی و انسانیت را ندارد.