بیماری افسردگی از شایعترین اختلالاتی است که افراد بسیاری درگیر آن هستند. طبق بررسیهای انجامشده ارتباط مستقیم بین زمان خواب و بیداری با میزان افسردگی وجود دارد. نتایج یک مطالعه ژنتیک ارائهشده در مجله جاما نشان میدهد یک ساعت زودتر بیدارشدن میتواند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۲۳درصد کاهش دهد.
در بررسی سحرخیزی مشخص شد حتی یک ساعت زودتر بیدارشدن از خواب خطر ابتلا به افسردگی را به مقدار قابل توجهی کاهش میدهد. در این بررسی ساعت خواب و بیداری افراد را از ۱۱ شب تا شش صبح تغییر دادند. مشخص شد افرادی که ساعت ۱۱ شب به رختخواب میروند و شش صبح از خواب بیدار میشوند ۲۳ درصد کمتر دچار افسردگی میشوند.
از نظر علمی علت این میزان کاهش را میتوان این گونه بیان کرد که قرارگرفتن در معرض نور بیشتر در طول روز به تولید هورمونی منجر میشود که میتواند بر روحیه اثر بگذارد. از لحاظ زیستی و فیزیولوژیک، در ساعات اولیه صبح میزان ترشح هورمونهای کورتیزول و اندروفین در بدن افزایش مییابد و افزایش این هورمونها در صبحگاه موجب هوشیاری بیشتر در فرد میشود. به منظور افزایش میزان هوشیاری و کاهش احتمال افسردگی میتوانید روزهای خود را روشن و شبهای خود را تاریک نگه دارید. مثلا نوشیدنی صبحگاهی خود را در ایوان بنوشید و عصرها و شبها هنگام فعالیت با وسایل الکترونیک، نور آنها را کم کنید. در این صورت میزان ترشح هورمونها به روال طبیعی بازگشته و میزان هوشیاری و افسردگی در افراد تغییر میکند.