فراخوانها این معنا را در ذهن تداعی میکند که ما میخواهیم حکم شرع مقدس را به رفراندوم و نظر سنجی بگذاریم که این غلط است.
اوایل خرداد ماه بود که لایحه حجاب توسط قوه قضاییه و با تایید سران سه قوه به مجلس ارائه شد، لایحهای که به دلیل کاستی هایش نمایندگان را بر آن داشت تا تغییراتی در آن ایجاد کنند، آنها معتقد بودند در این لایجه بیشتر به بی حجابی به شکل تخلف نگاه شده و لایحه مذکور قدرت بازدارنگی لازم را ندارد. روز گذشته نیز حسین شریعمتداری خواهان پس گرفتن لایحه حجاب شد و در کیهان نوشت: لایحه موسوم به «حمایت از عفاف و حجاب» برخلاف نامی که بر آن نهادهاند، نه فقط حمایت از عفاف و حجاب نیست، بلکه در صورت تصویب، گسترش بیحجابی را نیز به دنبال خواهد داشت.
این در حالی است که قالیباف روز گذشته از آماده شدن این لایحه تا دو ماه دیگر خبر داد، فرصتی که پیشتر اعضاء کمیسیون قضایی مجلس آن را سه هفته بر شمرده بودند. در عین حال امروز وزیر ارشاد دولت سیزدهم گفت: دولت در لایحه عفاف و حجاب نیز تلاش کرد تا دغدغههای مردم و خانوادهها را در نظر بگیرد و حداکثر ظرفیت خود را دراین حوزه به کار خواهد گرفت. از سوی دیگر طی دو روز گذشته همایشهایی در راستای عفاف و حجاب توسط مردم برگزار شده که میتوان آن را ضمن مطالبه گری، فشار برمجلس برای تعجیل در کامل شدن طرح هم دانست.
در ادامه در گفتگو با حجت الاسلام محمد تقی نقد علی عضو کمیسیون قضایی مجلس را میخوانیم:
بعنوان عضو کمیسیون قضایی مجلس بفرمایید در حال حاضر لایحه حجاب در چه مرحلهای قرار دارد؟
در مورد لایحه حجاب تاکنون متنهای مختلفی و متعددی از مراجع مختلف به دست ما رسیده است، آن متن اول که لایحه قوه قضایه و دولت است سرجای خود باقی است، متنی از مرکز پژوهشها داریم و متون دیگری از حوزه علمیه خراسان، برخی فعالین و ستاد احیا نیز برای ما ارسال شده است. وقتی من و یا هر کدام از اعضاء کمیسیون قضایی در شروع جلسه کارتابل خود را باز میکنیم حداقل بیش از بیست مورد متنهای مختلفی پیرامون بحث عفاف و حجاب است وبر اساس آن، بحث را آغاز میکنیم. ما بنا داریم در کمیسیون قضایی کار را زود جمع کرده و برای بارگذاری در سامانه آن را آماده کنیم.
الآن مهمترین موضوعی که در این بحث مطرح است چیست؟
موضوع مهم ما این است که در مجازاتهای بازدارنده سست برخورد نکنیم و محکم برخورد کنیم چرا که مسئله، مسئله مهمی است و مورد مطالبه جامعه و دغدغهمندان است. مهمترین مسئله این است که نسبت به مجازاتهای آن کسانی که خصوصا نظام مند، هدفمند وبا قصد قبح زدایی از مسئله هنجارهای اجتماعی و حجاب دارند، وارد میشوند، برخورد جدی و بازدارنده داشته باشیم.
حدود دوهفته مجلس تعطیل بود، در مدت این تعطیلی آیا شما در کمیسیون جلسه داشتید؟
بله، ما با کمیسیون فرهنگی پنج روز در طی این دو هفته جلسه داشتیم، در کمیسیون قضایی هم دو روز جلسه داشتیم. یعنی ما روز چهارشنبه تا شام جلسات کمیته را داشتیم و ان شاالله بنا داریم از این هفته هم وارد شویم و کار را به انتها برسانیم. البته بنده این نقد را به ریاست محترم دارم که متاسفانه این روزها شاهد فراخوان انظار و نظرات هستیم. اولا حکم شرع مقدس مشخص است و اینکه آقای قالیباف مرتب فراخوان میدهد واز همه نظر خواهی میکند به فضل خدا در طول این مدت به ما نظرها و متون خوبی رسیده و بنا نیست حکم شرع مقدس را رفراندوم بگذاریم. نقد بنده این است که آقایان بجای این همه فراخوان، تسریع در انجام بررسی کنند. چون این فراخوانها این معنا را در ذهن تداعی میکند که ما میخواهیم حکم شرع مقدس را به رفراندوم و نظر سنجی بگذاریم که این غلط است. کما اینکه در همه جرائم و مجازاتها چه آنهایی که نص شرع مقدس است و چه آنهایی که بعنوان احکام حاکمیتی تدوین میشود بر اساس نظر متخصصین و مصلحت جامعه طبق روال معمول در مجلس شورای اسلامی است و چکیده نظر مردم هم در مجلس جمع است. ما مرکز پژوهشها را داریم، معاونت قوانین را داریم، مرکز تحقیقات اسلامی قم را داریم، حوزه علمیه را داریم و تقریبا همه اینها دراین مورد نظر داده اند؛ لذا من به عزیزان توصیه میکنم که عوض این فراخوانها انتظار میرود که خودشان در کمیسیون حضور پیدا کنند و یک مقدار همراهی کنند تا در کار تسریع شود.
آقای قالیباف هم در جلسات شرکت میکنند؟
خیر خیر، انتظار این است که آقای قالیباف خودشان هم در جلسه حضور پیدا کنند و به کار سرعت ببخشند. من این فراخوانهای متعدد را که دارد اتفاق میافتد، آفت سرعت میدانم چرا که حکم، موضوع و مصلحت جامعه کاملا مشخص است و مجلس هم بهعنوان عصاره و چکیده ملت روی آن نظر میدهد.
آقای قالیباف در قم گفتند تا دو ماه دیگر کار به ثمر میرسد، این درحالی است که پیشتر برخی اعضا کمیسیون قضایی گفته بودند تا دو سه هفته کار را جمع خواهند کرد. نظرتان در مورد مغایرت این زمانبندیها چیست؟
بنده عمل و زمان طولانی مشخص کردن را قبول ندارم، زمان دو ماههای که اعلام شده اصلا زمان درستی نیست و ما میتوانیم خیلی زودتر از اینها کار را به مرحله اجرا برسانیم. اگر ریاست مجلس فراخوان ندهد ما زودتر از اینها به نتیجه میرسیم.
علت این فراخوانهای آقای قالیباف چیست، آیا ایشان میخواهد بگوید من تابع خرد جمعی هستم و یا بنا بر به تعویق انداختن لایحه دارند؟
من فکر میکنم ایشان راه را اشتباه میرود، چون هر آنچه که باید در این زمینه گفته میشد گفته شده وما باید جمع بندی را انجام دهیم و تقریبا کمیته کار را تمام کرده است. این فراخوانهای جدید و کار را به دست انداز انداختن، سیاست غلطی است.
این همایشهایی که طی دو روز گذشته در مورد حجاب انجام شد چه نقشی در تصویب این لایحه دارند، آیا به صرف فشار بر مجلس برای تسریع در کار بوده است؟
مردم ما در قالب این همایشها دارند مطالبه خودشان را منعکس میکنند. این همایشها در واقع پاسخی است به فراخوانهایی که ریاست ما در مجلس هر روز میدهد. الان که ما مشغول جمع بندی هستیم فراخوان پشت فراخوان میدهند و اینکار غلط است. در مجموع اجتماعاتی که مردم درسالگرد عفاف و حجاب دارند انجام میدهند حجت را بر ما تمام کرده و واقعا شاید بهتر است بگویم در طول ۴۴ سال گذشته، این گونه مطالبه گری مردم کم نظیر بوده است؛ بنابراین تاخیر در این زمینه خیانت به مردم و شهدا خواهد بود.
این روزها در میدان اصلی شهر ون و خودروی پلس میبینیم که روی آنها هیچ چیزی نوشته نشده و معلوم نیست از بخش امنیت اخلاقی هستند و یا بخش دیگر، آنها شماره خودروهای بی حجاب را بر میدارند و گاه مواردی از تذکر هم شنیده شده، آیا این نشان از بازگشت گشت ارشاد دارد و آیا شما در لایحه حجاب بنا دارید گشت ارشاد را مجددا فعال کنید؟
من این موضوع را اطلاع ندارم و نمیدانم، ولی ان شاالله قانون میآید و خواهید دید که مضامین آن بدون تکرار تجربههای غلط گذشته، بازدارنده خواهد بود.