دکتر افشین استوار استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، پوکی استخوان را شایعترین بیماری متابولیک استخوان خواند که با کاهش توده استخوانی و آسیبپذیری و شکنندگی استخوانها همراه است و شکستگی حاصل از آن میتواند تغییرات جدی در زندگی ایجاد کند.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه، با بیان اینکه در دهههای اخیر شیوع پوکی استخوان به طور چشمگیری در سراسر جهان افزایش یافته و به یک اپیدمی جهانی تبدیل شده است، گفت: این بیماری به عنوان یک تهدید اجتماعی-اقتصادی مرتبط با پیری جمعیت مطرح است.
دکتر استوار با اشاره به پژوهش اخیری که در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با هدف برآورد بار اقتصادی پوکی استخوان در ایران در سال ۲۰۲۰ انجام شده است، تصریح کرد: ما در این مطالعه بار اقتصادی سالانه پوکی استخوان و شکستگیهای منتج از آن را در جمعیت بالای ۵۰ سال با استفاده از یک رویکرد مبتنی بر شیوع و از دیدگاه اجتماعی برآورد کردیم.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: تنها در سال ۲۰۲۰، حدود ۱۵۴ هزار شکستگی ناشی از پوکی استخوان در ایران رخ داده است و پوکی استخوان و شکستگیهای مرتبط با آن ۳۹۳ میلیون دلار هزینه برای جامعه داشته است.
وی ادامه داد: بر اساس این مطالعه سهم زنان ایرانی در ابتلا به پوکی استخوان بالاتر از مردان است این درحالیست که مردان تا میزان ۳ درصد بیش از زنان شکست ناشی از پوکی استخوان را تجربه کرده اند.
دکتر استوار اضافه کرد: شکستگیهای لگن و مهره بیشترین تعداد مرگ و میر را در سال اول وقوع داشتند.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با بیان اینکه در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۵۵۴ مورد مرگ ناشی از شکستگیهای مرتبط با پوکی استخوان وجود داشته است، افزود: با افزایش سن، تعداد افراد با شکستگیهای قبلی لگن، تعداد عوارض ناشی از شکستگی لگن و در نتیجه، هزینههای مراقبت طولانی مدت افزایش مییابد به طوری که گروه سنی بالای ۸۰ سال بیشترین سهم را در هزینهها دارند.
رئیس پژوهشگاه اظهار کرد: هزینه مستقیم پزشکی و غیرپزشکی (۴۷.۴۴ ٪)، سالهای زندگی با کیفیت از دست رفته (QALY loss) (۲۹.۶۵%) و مراقبتهای طولانی مدت برای شکستگی لگن قبلی (۹.۴%) مؤلفههای اصلی بار اقتصادی پوکی استخوان در این مطالعه بودند.
بنابر گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، آمارها نشان میدهد بار اقتصادی پوکی استخوان در ایران قابل توجه است. مداخلات پیشگیری از پوکی استخوان و به ویژه شکستگیهای مرتبط با آن، مانند غربالگری و پیشگیری، میتواند هزینه بیماری را کاهش دهد و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد. اگرچه مطالعات بیشتری برای شناسایی مداخلات مقرون به صرفه و امکان پذیر در ایران مورد نیاز است.