بنابر آمار انجمن آمریکا، بیش از ۷ میلیون از شهروندان آمریکایی در طول زندگیشان دچار حمله قلبی شده اند.
سن: همانطور که شما مسنتر میشوید، احتمال خطر ابتلا به حمله قلبی بالا میرود. بیش از ۸۰ درصد از افرادی که در اثر بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند، بیش از ۶۵ سال سن دارند.
مرد بودن: مردان بیشتر در معرض حمله قلبی در مقایسه با زنان هستند.
سابقه خانوادگی: اگر یکی از بستگان نزدیک شما مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر با بیماریهای قلبی زودرس دست و پنجه نرم میکند، (برای مردان قبل از ۶۵ سال و برای زنان قبل از ۵۵ سال)، شانس شما برای ابتلا به حمله قلبی بالا میرود. البته داشتن سابقه خانوادگی به این معنا نیست که شما لزوما به حمله قلبی مبتلا میشوید، اما شیوه زندگی بد شما را بیشتر در معرض خطر قرار میدهد.
نژاد: آمریکاییهای آفریقا، هندیهای آمریکا و آمریکاییهای مکزیک نسبت به سفیدپوستان هند و اروپایی بیشتر در معرض خطر حمله قلبی هستند.
سیگار: اگر شما هنوز دلیلی برای ترک سیگار پیدا نکرده اید، باید بدانید که خطر ابتلا به حمله قلبی در شما دو تا چهار برابر بیشتر از سایرین است. سیگار کشیدن منجر به مشکلات کلسترول و خطر تشکیل لخته خون میشود و در نهایت خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
کلسترول بالا: تقریبا ۳۴ میلیون آمریکایی در معرض خطر کلسترول بالا و افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی هستند. افزایش سطح کلسترول تام با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی رابطه دارد.
فشار خون بالا: از هر سه بزرگسال آمریکایی، یک نفر دارای فشار خون بالا است و در معرض خطر سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی قلبی قرار دارد. فشار خون بالا با از دست دادن وزن، کنترل مصرف نمک، ورزش، حذف الکل قابل کنترل است.
زندگی غیر فعال: سبک زندگی غیر فعال خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد و در عوض انجام ۳۰ دقیقه ورزش روزانه این خطر را تا حدود زیادی کاهش میدهد.
افزایش وزن: چربیهای اضافی در بدن بخصوص در اطراف کمر و شکم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. خبر خوب این است که با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و مصرف ماهی، میوه و سبزیجات، و چربیهای سالم مانند روغن زیتون میتوان از میزان این چربیها کاست.
دیابت: اگر شما مبتلا به دیابت نوع ۲ هستید، مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی خواهید بود. زنان دیابتی در بالاترین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند. دیابت منجر به باریک شدن شریانها و کوچکتر شدن عروق میشود.
چکار میتوان کرد؟
در حالی که هیچ تضمینی برای داشتن قلب سالم و جلوگیری از بیماریهای قلبی وجود ندارد، تغییرات در شیوه زندگی قطعا باعث بهبود سلامتی از طریق راههایی مانند بهبود جسمی و روحی میشوند:
سیگار را ترک کنید. بهتر است هرگز سیگار کشیدن را شروع نکنید. خطر ابتلا به حمله قلبی در افراد غیر سیگاری که بطور دائم در معرض دود سیگار هستند (مانند زندگی با همسر سیگاری) نیز بسیار زیاد است؛ بنابراین اقدام به حذف قرار گرفتن در معرض دود مهم است.
سطح کلسترول خود را بهبود ببخشید. خطر افزایش بیماریهای قلبی با افزایش مقدار کل کلسترول رابطهی مستقیم دارد. به طور کلی، میزان کلسترول کل باید کمتر از ۲۰۰ میلی گرم/دسی لیتر باشد. کلسترول خوب، در مردان باید بالاتر از ۴۰ میلی گرم/دسی لیتر و در زنان ۵۰ میلی گرم/دسی لیتر باشد. رژیم غذایی با کلسترول کم، چربیهای اشباع و ترانس و قندهای ساده، به پایین آوردن سطح کلسترول کمک میکند و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود.
فشار خون بالا را کنترل کنید. تفسیر و درمان فشار خون نیز باید فردی و با در نظر گرفتن مشخصات خطر ابتلا به بیماریهای قلبی صورت بگیرد. کنترل فشار خون از طریق رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، و در صورت نیاز، دارو انجام میگیرد.
دیابت را کنترل کنید. دیابت اگر به درستی کنترل نشود، میتواند باعث آسیبهای قلبی شامل حملات قلبی و مرگ شود. دیابت را از طریق رژیم غذایی سالم، ورزش، حفظ وزن مناسب، و دارو با تجویز پزشک کنترل کنید.
فعال باشید. حتی فعالیتهای اوقات فراغت مانند باغبانی و یا پیاده روی میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. اکثر مردم باید در روز ۳۰ دقیقه ورزش کنند. ورزشها باید هوازی باشند، تا گروههای عضلانی بزرگ را نیز شامل شوند. فعالیتهای هوازی شامل پیاده روی سریع، دوچرخه سواری، شنا، طناب زدن، و آهسته دویدن است. اگر پیاده روی ورزش منتخب شماست، از گام شمار استفاده کنید و روزانه ۱۰ هزار گام بردارید.
تغذیه مناسب داشته باشید. داشتن یک رژیم غذایی سالم که نمک، چربیهای اشباع، چربی ترانس، کلسترول، و قندهای تصفیه شده کم دارد، بسیار ضروری ست. سعی کنید استفاده از غذاهای غنی از ویتامینها و سایر مواد مغذی، به ویژه آنتی اکسیدان ها، که ثابت شده است به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکند و همچنین خوردن غذاهای گیاهی مانند میوهها و سبزیجات، آجیل، و غلات سبوس دار را افزایش دهید.
استرس را مدیریت کنید. استرس و خشم غیر قابل کنترل، میتواند باعث حمله قلبی و سکته مغزی شود. از تکنیکهای استرس و مدیریت خشم برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی استفاده کنید. برای مدیریت استرس، یادگیری تکنیکهای تمدد اعصاب، نحوه مدیریت زمان، تعیین اهداف واقع بینانه و برخی از روشهای جدید مانند تصاویر هدایت، ماساژ، تای چی، یا یوگا لازم است.