نیکول اندروز، متخصص تغذیه و رژیمدرمانگر در حوزه سرطان از واشنگتن، هشدار داده است که مصرف بیرویه مکملهای ویتامینی ممکن است به جای کاهش خطر سرطان، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
او در ویدیویی که با ۳۱۶،۰۰۰ دنبالکننده خود در اینستاگرام به اشتراک گذاشته است، توضیح داده که دوزهای بالای برخی ویتامینها میتوانند به مولکولهای مضر موسوم به رادیکالهای آزاد تبدیل شوند. این مولکولها میتوانند زنجیرهای از آسیبهای سلولی را آغاز کنند که نهایتاً به بروز سرطان منجر میشود.
اندروز تأکید میکند:شما با مصرف یک قرص میتوانید دوز بسیار بالایی از یک ماده مغذی دریافت کنید، در حالی که از طریق غذا، هرگز به سطح سمی نخواهید رسید.
او توصیه میکند که افراد فقط در صورتی مکمل مصرف کنند که پزشک با انجام آزمایشهای پزشکی، کمبود آن ماده را تأیید کرده باشد.
او افزود:مکملها خطر سرطان را کاهش نمیدهند، بلکه با مصرف دوزهای بسیار بالا میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
مطالعات متعددی نگرانیهای مشابهی را مطرح کردهاند:
۱. مطالعهای در سال ۲۰۲۳ که در The Journal of Clinical Investigation منتشر شد، نشان داد که آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C و E میتوانند به رشد تومورها کمک کنند.
• این ویتامینها در مقادیر طبیعی موجود در غذاها مانند بروکلی، مرکبات، آجیل و دانهها مفید هستند.
•، اما زمانی که بیش از نیاز بدن از طریق مکملها مصرف شوند، میتوانند به رشد سرطان کمک کنند.
• در یک آزمایش، پژوهشگران به موشهای مبتلا به سرطان ریه مقادیر بالایی از ویتامین C و E دادند. نتایج نشان داد که این ویتامینها پروتئینی را در بدن افزایش دادند که به تقویت خونرسانی به تومورها و در نتیجه رشد آنها کمک میکند.
۲. مروری در سال ۲۰۱۵ که توسط محققان دانشگاه کلرادو انجام شد، نشان داد افرادی که ویتامینها و مواد معدنی را بیش از حد مصرف میکنند، احتمال بیشتری برای مواجهه با مشکلات سلامتی دارند.
• به طور خاص، مکمل بتاکاروتن، که بهعنوان تقویتکننده سیستم ایمنی معرفی میشود، خطر ابتلا به سرطان ریه و بیماریهای قلبی را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد، البته تنها زمانی که بیش از دوز توصیهشده (۷ میلیگرم در روز) مصرف شود.
• این ماده که رنگ زرد و نارنجی میوهها و سبزیجات را ایجاد میکند، در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. اما در دوزهای بالا، میتواند خطرناک باشد و بهویژه در افراد سیگاری یا کسانی که در محیطهای حاوی آزبست کار میکنند، خطر سرطان ریه را افزایش دهد.
۳. مطالعهای درباره نیکوتینامید ریبوزید (NR)، یک نوع ویتامین B۳ که بهعنوان مکمل ضد پیری و کاهشدهنده کلسترول تبلیغ میشود، نشان داد که این ماده میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش داده و حتی باعث گسترش آن به مغز شود که کشنده است.
• این مکمل در بدن به آنزیمی به نام NAD+ تبدیل میشود که به تأمین انرژی سلولها کمک میکند. اما همین انرژی میتواند سوخت رشد سلولهای سرطانی نیز باشد.
• در این مطالعه، به موشهای مبتلا به سرطان پستان، دوزی ۴۰۰ برابر بیشتر از مقدار توصیهشده روزانه (۲۵۰ میلیگرم) داده شد.
• نتایج نشان داد که در ۹ مورد از ۱۱ موش، سرطان به مغز گسترش یافت، در حالی که در گروه کنترل تنها ۳ مورد از ۱۲ موش به این وضعیت دچار شدند.
در سال ۲۰۱۹، یکی از داروسازان برجسته بریتانیا و مشاور سابق دولت، حملهای شدید به مکملها داشت و آنها را آزمایشنشده و بیاثر خواند.
دکتر پل کلیتون، متخصص فارماکولوژی بالینی، در گفتگو با MailOnline گفت:هیچ مدرکی وجود ندارد که از مصرف ویتامینها، مکملهای چندگانه، امگا ۳ یا ویتامین C حمایت کند. این مکملها تأثیری ندارند و تنها چیزی که تغییر میدهند، جیب مصرفکننده است.
او افزود:این محصولات توسط شرکتهایی فروخته میشوند که نمیدانند دقیقاً چه چیزی میفروشند و مشتریانی آنها را میخرند که نمیدانند دقیقاً چه چیزی میخرند. اما وقتی صحبت از مکملها باشد، این موضوع اهمیت چندانی ندارد، چون در هر صورت هیچ کاری انجام نمیدهند، بهجز خالی کردن جیب مصرفکننده.
به گفته متخصصان، بهترین راه برای تأمین نیازهای بدن، مصرف یک رژیم غذایی متعادل و متنوع است. مکملها تنها در صورتی باید مصرف شوند که پزشک نیاز به آنها را تأیید کرده باشد. استفاده بیرویه و بدون نظارت مکملها نهتنها کمکی به پیشگیری از بیماریها نمیکند، بلکه میتواند خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماریها را افزایش دهد.