کبد بیش از ۵۰۰ عملکرد مهم را برای بدن انجام میدهد، از سنتز پروتئین گرفته تا متابولیسم چربی. کبد محل واکنشهای مختلف بیوشیمیایی و سم زدایی بدن است، در کبد ویتامینها و مواد معدنی ذخیره میشوند. از آنجا که این اندام برای عملکرد روزانه بدن مهم است، میتواند تحت تأثیر بسیاری از فعالیتهایی باشد که ما انجام میدهیم، بنابراین غذایی که میخوریم، چیزهایی که مینوشیم، عاداتی که دنبال میکنیم، همگی بر سلامت کبد تأثیر میگذارند.
کشیدن سیگار
نه تنها سرطان ریه حتی سرطان کبد نیز با سیگار کشیدن مرتبط است. مواد شیمیایی سمی در تنباکوی سیگار میتوانند باعث التهاب و در نهایت سیروز شوند. سیگار کشیدن سبب افزایش تولید سیتوکین، ماده شیمیایی که التهاب و آسیب وارد شده با کبد را افزایش میدهد، میشود.
استرس اکسیداتیو که دود سیگار ایجاد میکند بسیار زیاد است و کبد را برای سم زدایی خون تحت فشار قرار میدهد و مواد شیمیایی مضر را در بدن آزاد میکند و در نهایت منجر به سرطان کبد میشود. سیگار کشیدن در افراد مبتلا به هپاتیت B و C کارسینوم هپاتوسلولار (یک نوع سرطان کبد) را افزایش میدهد.
وزن بیش از حد
چاقی و وزن بیش از حد به این معنی است که بافت یا سلولهای چربی بیش از حد وجود دارد. اینها پروتئینهای سمی را آزاد میکنند که به بافت کبد آسیب میزند. چاقی میتواند به کبد آسیب برساند و حتی منجر به سرطان کبد شود.
سبک زندگی پر استرس
استرس برای مدت طولانی در طول سالها میتواند منجر به آسیب کبدی شود. تحقیقات نشان دادهاند که این اندام با احساس خشم مرتبط است و احساس استرس یا عصبانیت بیش از حد میتواند منجر به آسیب دائمی شود.
مصرف زیاد نمک
مصرف زیاد نمک برای افزایش فشار خون شناخته شده است، اما نمک تنها سبب افزایش فشارخون نمیشود بلکه میتواند با تجمع مایع در کبد (احتباس آب) و تورم آن، باعث بیماری کبد چرب شود. کاهش مصرف نمک فرآوری شده یکی از راههای کاهش مصرف نمک است.
نوشابه
مصرف نوشابههای سرشار از قند، سبب چاقی شده و برای سلامت کبد مناسب نیست. افرادی که روزانه چند لیوان نوشابه مینوشند، بیشتر در خطر کبد چرب قرار دارند.