آفتابنیوز : آفتاب: برخی از متخصصان فناوری اطلاعات و مدافعان آزادی اینترنت٬ در صددند تا با سرمایهگذاری بیشتر روی اعتماد و اتحاد کاربران، از طریق راهحلهای «غیرمتمرکز» با چالشهایی نظیر سانسور آنلاین و فیلترینگ مقابله کنند.
بحث بر سر سانسور اینترنت در آمریکا بالا گرفته است. با ارائه طرح موسوم به «توقف قاچاق آنلاین» (Stop Online Piracy Act) به کنگره آمریکا٬ این واقعیت آشکار شده که نهادهای قدرتمندی مانند کنگره اگر بخواهند٬ حتی در کشور آزادی مانند ایالات متحده هم میتوانند اینترنت را سانسور کنند.
آمریکا بیشترین کنترل و البته تاثیر را بر «حاکمیت اینترنت» دارد و نسبت به بسیاری از کشورهای جهان٬ سیاستهای بازتری را در قبال فضای مجازی و اینترنت در پیش گرفته است.
هدف نمایندگان کنگره و دولت آمریکا از اعمال محدودیت برای وبسایتهایی که بیتوجه به کپیرایت٬ محتوا را در فرمتهای گوناگون منتشر میکنند٬ هدفی خیرخواهانه است که به نفع حقوق مولفان و حق مالکیت معنوی تولیدکنندگان محتوا انجام میشود٬ اما مدافعان آزادی اینترنت و گردش آزاد اطلاعات٬ هیچ توجیهی را برای سانسور نمیپذیرند. به اعتقاد آنها وقتی سانسور آغاز شود٬ نمیتوان دامنه و گستره آن را کنترل کرد و بهسادگی میتواند به عرصهها و حوزههای دیگر هم تسری یابد.
از زمان اعلام ارائه این طرح٬ اعتراضات بسیاری در آمریکا و سراسر جهان در واکنش به این اقدام صورت گرفته است. بسیاری از وبسایتها رنگ لوگوهای خود را به سیاه تغییر دادهاند و سرویس بلاگینگ اجتماعی تامبلر٬ از همه کاربرانش خواسته که با نمایندگان کنگره تماس بگیرند و به این طرح اعتراض کنند؛ نتیجه اینکه تا کنون از همین طریق ۸۷ هزار تماس تلفنی برای اعتراض به این طرح ضد آزادی اینترنت برقرار شده است.
گذشته از این اقدامات اکتیویستی و کمپینهایی که برای متوقف کردن این طرح فیلترینگ انجام شده٬ عدهای از متخصصان هم در تلاشاند تا راهی برای «ضدسانسور» کردن اینترنت بیابند. آنها میخواهند کاری کنند کارستان؛ کاری اساسی که امکان سانسورکردن در جهان مجازی را از بین ببرد.
گروهی از متخصصان در حال کار روی توسعه دامینهای سطحبالای (Top Level Domains) سانسورگریزند. آنها میخواهند از تکنولوژی مبتنی بر پروتکل بیتکوین بهره بگیرند. بیتکوین٬ یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که به هر کاربری در هر نقطه از جهان امکان دریافت و ارسال بیواسطه اعتبار مادی را میدهد.