آفتابنیوز : آفتاب: یک مطالعه تازه نشان میدهد نزدیک به نیمی از بیمارانی که سالانه در بریتانیا به سرطان مبتلا میشوند به دلیل عادتهای اجتنابپذیر مانند کشیدن سیگار، نوشیدن مشروبات الکلی و خوردن غذاهای ناسالم است.
به گزارش مرکز تحقیق سرطان بریتانیا، تنباکو بزرگترین عامل ابتلا به سرطان است که باعث بروز ۲۳ درصد موارد سرطان در مردان و بیش از ۱۵.۶ درصد در زنان میشود.
دلیل بعدی نخوردن میوه و سبزیجات در تغدیه مردان است و اضافه وزن در زنان.
این گزارش در مجله بریتانیایی "سرطان" به چاپ رسیده است.
نویسندگان این مقاله میگویند این گزارش جامعترین تحلیل در مورد این موضوع است.
پروفسور مکس پارکین نویسنده ارشد این گزارش میگوید: "خیلی از مردم فکر میکنند سرطان سرنوشتشان بوده و یا در ژن آنها است. و یا از بدبیاری بوده است."
"اما بررسی شواهد به خوبی نشان میدهد که حدود ۴۰ درصد از تمام سرطانها ناشی از عادتهایی است که می توانیم تغییر دهیم."
بهترین نصیحت به مردان ترک سیگار، خوردن میوه و سبزیجات و کاهش نوشیدن مشروبات الکلی است.
این بررسی حاکیست که ترک سیگار و کنترل وزن بهترین نصیحت برای زنان است.
پروفسور پارکین میگوید: "انتظار نداشتیم ببینیم خوردن میوه و سبزیجات اینقدر مردان را در برابر ابتلا به سرطان محافظت میکند و انتظار نداشتیم ببینیم اضافه وزن بیشتر از نوشیدن الکل در زنان شانس سرطان را بالا میبرد."
در کل ۱۴ عادت و عامل محیط زیستی مانند محل زندگی و نوع شغل، سالانه باعث ۱۳۴ هزار مورد سرطان در بریتانیا میشود.
نزدیک به صد هزار (سی و چهار) درصد سرطانها از کشیدن سیگار، نوع تغذیه، نوشیدن الکل و اضافه وزن نشات میگیرد.
چهار درصد سرطانها به نوع شغل فرد مثل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا آزبست مربوط میشود.
بعضی عوامل خطرزا به خوبی ثابت شدهاند، مثل ارتباط کشیدن سیگار با سرطان ریه.
اما سایر عوامل سرطانزا کمتر شناخته شده هستند.
برای مثال در سرطان سینه تقریباً ده درصد آن به اضافه وزن یا چاقی مفرط مربوط میشود، که خیلی بیش از تاثیر شیر دادن یا ندادن با سینه به نوزاد است.
و برای سرطان مری یا حلق، نیمی از موارد ناشی از مصرف خیلی کم میوه و سبزیجات است، درحالی که تنها یک پنجم آن به مصرف الکل مربوط میشود.
دادهها نشان میدهد که برای سرطان معده، یک پنجم موارد آن ناشی از وجود نمک خیلی کم در رژیم غذایی است.
بعضی سرطانها مثل دهان و گلو تقریباً کاملاً به عادتها مربوط میشود.
اما سایر سرطانها مثل مثانه عمدتاً ربطی به عادتهای زندگی ندارند.
محققان محاسبات خود را بر اساس شمار پیشبینی شده موارد ۱۸ نوع سرطان مختلف در سال ۲۰۱۰ که از آمارهای بریتانیا برای پانزده سال متوالی به دست آمده بود - از ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۷ - استوار کردند.
در مردان، ۶.۱ درصد سرطان ها (۹۶۰۰ مورد) به کمبود میوه و سبزیجات، ۴.۹ درصد (۷۸۰۰) به نوع شغل، ۴.۶ درصد (۷۳۰۰) به الکل، ۴.۱ درصد (۶۵۰۰) به اضافه وزن و چاقی مفرط و ۳.۵ درصد (۵۵۰۰ مورد) به آفتاب گرفتن بیش ازحد و تخت های برنزه کننده مربوط بود.
در زنان ۶.۹ درصد (۱۰۸۰۰ مورد) به اضافه وزن و چاقی مفرط، ۳.۷ درصد (۵۸۰۰) به عفونتهایی مثل اچ پی وی (که باعث بیشتر سرطانهای گردن رحم میشود) ۳.۶ درصد (۵۶۰۰) به آفتاب گرفتن بیش از حد و تختهای برنزه کننده، ۳.۴ درصد (۵۳۰۰) به کمبود میوه و سبزیجات و ۳.۳ درصد (۵۱۰۰ مورد) به مصرف الکل مربوط میشود.
دکتر ریچل تامپسون از صندوق جهانی تحقیقات سرطان گفت که این گزارش بر "شواهد کاملا قوی موجود دایر بر اینکه عادتهای زندگی بر خطر سرطان تاثیر می گذارد" میافزاید.
سر ریچارد تامپسون رئیس کالج سلطنتی پزشکان گفت که این یافتهها زنگ بیدارباشی برای دولتها است تا گامهای جدیتری در زمینه بهداشت عمومی بردارند.