آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- دکتر بهرام امیر احمدیان کارشناس مسائل خارجی و امور آسیای میانه درباره توافق صورت گرفته میان ایران و کشورهای غربی به «آفتاب» گفت: مهمترین بعد توافق کسب شده، در وجوه اقتصادی تجلی مییابد. حالا درهایی که مدتها بر روی فرصت های اقتصادی بسته بود، باز شده و طبیعتا پس از آن اقتصاد ما با رشد مواجه خواهد شد.
به گزارش آفتاب، پس از سالها بنبست، مذاکرات ایران با شش قدرت جهانی به بار نشست. این در حالی است که وزرای امور خارجه ایران و شش قدر جهانی به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مدت 18 روز در وین حضور داشتند تا بتوانند به توافق نهایی دست پیدا کنند.
احمدیان در تشریح پیامدهای مثبت توافق تصریح کرد: مهمترین اتفاقی که در دوران پساتحریم میافتد، جلب سرمایههای خارجی است که نسبت به سرمایهگذاری در ایران مشتاق هستند و ایران نیز به آنها احتیاج دارد. هنگامی که فضای تحریم از بین برود کشور میتواند وامهای خارجی دریافت کند. زیرا نهادهای بینالمللی مالی وامها را به کشوری میدهند که ثبات سیاسی داشته باشد و تحت تحریم نباشد. اگرچه ممکن است مقدار وامها کم باشد اما خود نوعی تائید بر ثبات سیاسی و اقتصادی کشورها است و باعث میشود با تاثیر از آن سرمایهگذاری خارجی در ایران رواج پیدا میکند.
وی درباره تاثیرات تحریم افزود: طی روزهای گذشته ایران مانند سالهای قبل تقاضای عضویت در سازمان شانگهای را کرده، اما در اجلاسی که در روسیه برگزار شد، به دلیل تحریمها ایران کماکان به عنوان عضو ناظر حاضر شد و پاکستان و هندوستان توانستند عضو این سازمان شوند. اگرچه ممکن است مزایای آن اندک باشد اما به طور کلی خود نوعی از دست دادن فرصت بهرهمندی است.
این کارشناس با ترسیم فضای پساتحریمی گفت: اگر چنین فرصتهایی مورد استفاده قرار گیرد باعث کاهش تورم، افزایش اشتغال و رشد اقتصادی را به همراه خواهد داشت. البته باید توجه داشت که رسیدن به چنین جایگاهی آنی اتفاق نمیافتد و باید برای رسیدن به آن روندی آهسته اما مداوم را طی کرد.
احمدیان درباره تاثیر توافق حاصل شده بر خط مشی سیاست خارجی دولت حسن روحانی گفت: تغییر سیاست زمانبر است و مانند فرمان ماشین نیست که با یک حرکت به راست و چپ بچرخد، اما از همان ابتدا آقای روحانی با سیاست تنشزدایی در عرصه سیاست خاجی کار خود را آغاز کرد و تا به امروز ما شاهد در پیش گرفتن چنین تدابیری بودیم.