آفتابنیوز : کنجد یکی از گیاهان دارویی است که از دیرباز توسط تمدن های بین النهرین و ... به عنوان غذا و دارو به کار می رفته است و خواص دارویی آن جایگاه ویژه ای به آن داده است.
در این نوشته با بعضی از خواص کنجد آشنا می شوید.
1-کنجد دارای آنتی اکسیدان های سسامین و سسامول هست که باعث کاهش فشارخون و کلسترول بد می شود و از حملات قلبی پیشگیری می کند. این آنتی اکسیدان ها همچنین از آسیب به کبد هم پیشگیری می کنند.
2-کنجد ویتامین E زیادی دارد و ویتامین E هم یک ماده ضد اکسید هست که باعث شده کنجد محافظ قلب و سیستم اعصاب باشد و از فراموشی جلوگیری کند.
3-کنجد مواد معدنی فراوانی دارد که به آن یک معدن فلز می گویند.مواد معدنی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، سیلیسیم، روی و ... در کنجد موجود می باشند.
4-کنجد از جمله موادی است که کلسیم زیادی دارد. صد گرم کنجد حدود 780 میلی گرم کلسیم دارد که یک قاشق غذاخوری معادل 90 گرم کنجد است یعنی سه قاشق غذاخوری کنجد معادل یک لیوان شیر کلسیم دارد.
5-صد میلی گرم کنجد حدود 10 میلی گرم آهن دارد که یک عنصر حیاتی برای خون سازی است به خصوص برای خانوم های جامعه ما که عمدتا کم خونی دارند.کنجد حاوی اسید فولیک هم هست که ماده موثر دیگری برای خون سازی هست.
6-دو قاشق کنجد حاوی 5 میلی گرم روی هست. روی ماده کمیابی هست و بدن ما مقدار کمی به آن نیاز دارد اما همین مقدار کم بسیار ضروری و کارساز است. نیاز روزانه خانم ها به این عنصر 5/7 میلی گرم و برای آقایان 9 میلی کرم میباشد
7-دستگاه گوارش برای تجزیه قندها، پروتئین ها و چربی ها نیاز به روی موجود در کنجد دارد. روی به رشد و ترمیم طبیعی سلولها کمک می کند مخصوصا در دوران جنینی. علااوه بر این عنصر روی برای حفظ کارکرد دستگاه ایمنی، بلوغ جنسی و باروری جنسی،تولیدمثل، کارکرد سالم حس چشایی و بویایی و سلامتی پوست مو و ناخن لازم است.
8-کمبود روی موجب کاهش اشتها، مشکلات گوارشی، شب کوری،ریزش مو، دیر ترمیم شدن زخم و مشکلات پوستی می شود. پوست افرادی که کمبود روی دارند خشک است و بهتر است از روغن کنجد سیاه در ماسک صورتشان استفاده کنند تا لطافت پوستشان برگردد. علاوه بر کنجد مواد دیگری مثل لبنیات،گوشت قرمز، بادام، لوبیا سفید و سویا نیز حاوی روی هستند.
9-کنجد و سایر دانه های روغنی و مغزها کالری بسیار بالایی دارند . پس اگر از کنجد زیاد استفاده کنیم و کالری آن را نسوزانیم موجب افزایش وزن می شود. صدگرم کنجد معادل 580 گرم کالری دارد یعنی معادل 6 تا موز
10-کنجد دانه روغنی باارزشی است که بیش از 50 درصد آن روغن است. ولی چون 70 درصد آن چربی اشباع نشده است برای قلب خوب است و چربی بد ما را پایین می آورد و چربی خوب را که از قلب محافظت میکند افزایش می دهد.
11-یکی دیگر از ترکیبات مفیدی که در کنجد وجود دارد فیتو استرول ها هستند. فیتواسترول یک ترکیب گیاهی هست که از نظر شیمیایی ساختاری مشابه کلسترول و چربی دارد. اما علی رغم شباهت به چربی ها کلسترول را بالا نمی برند و برعکس آن را پایین می آورد. امروزه محققان به دنبال استخراج فیتواسترول ها و اضافه کردن آنها به مواد غذایی هستند.مصرف فیتواسترول ها چربی خون را پایین می اورد و پاسخ سیستم ایمنی را بالا میبرد و از بروز سرطان های مختلف جلوگیری می کنند. هر 100 گرم کنجد حاوی 483 میلی گرم فیتواسترول می باشد. که این میزان برای پسته، 270 و برای آفتابگردان 289 میلی گرم می باشد.
منبع: هزارهانی