سرویس بین الملل- اخیرا برخی از نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه کنگره بر سر میزان پاسخ معینی از سوی امریکا به ایران برای حادثه ساقط شدن پهپاد امریکایی توسط نیروهای نظامی ایرانی به توافق رسیدهاند. با این حال، هنوز در اینباره که آیا رییس جمهوری امریکا بدون مجوز کنگره میتواند دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند یا خیر، جای پرسش و ابهام فراوانی است.
به گزارش آفتابنیوز؛ نشریه "نیوزویک" در گزارشی با اشاره به موارد حقوقی و سیاسی مرتبط با اختیارات رییس جمهوری آمریکا درباره حمله احتمالی علیه ایران مینویسد: "به طور کلی دموکراتها استدلال میکنند که ترامپ نیازمند مجوز کنگره برای عملیات خاص نظامی علیه یک دشمن خارجی است. از سوی دیگر جمهوریخواهان با استناد به سوابق تاریخی پیشین و قوانین اشاره میکنند که رییس جمهوری فرمانده کل قوا است و خود می تواند درباره جنگ تصمیم گیری است.
این نشریه میافزاید: "در قطعنامه 1973 میلادی درباره مسائل جنگی رییسجمهوری 60 روز وقت دارد تا پس از زمان آغاز حمله نظامی خارجی نظر مثبت کنگره را جلب کند. او 48 ساعت نیز وقت دارد تا کنگره را از این موضوع مطلع سازد. او 30 روز دیگر نیز برای عملیات آتشبس و توقف عملیات نظامی وقت دارد. از این رو برخی از کارشناسان حقوقی معتقدند که مدت 60 روزه ترامپ به پایان رسیده است؛زبرا بیش از 60 روز است که ترامپ در اقدام خصمانه علیه ایران درگیر است؛ از جمله آنکه هم نیروهای نظامی امریکایی بیشتری را در منطقه مستقر کرده و هم متحدان امریکا به خصوص از اقدامات نظامی عربستان علیه نیروهای مرتبط با ایران در یمن حمایت کرده است".
"نیوزویک" با اشاره به اینکه مجوز استفاده از نیروی نظامی قانونی که یک هفته پس از حملات یازدهم سپتامبر به تصویب کنگره در سال 2001 میلادی رسیده است، مینویسد: آن قانون به رییسجمهوری اجازه می داد تا از تمام نیروی لازم و مناسب علیه دشمنان امریکا استفاده کند. بوش رییسجمهوری وقت برای توجیه اقدامات نظامی در منطقه از این قانون استفاده کرد. با این حال، نمایندگان دموکرات از جمله "نانسی پلوسی" کماکان تاکید دارند که رییسجمهوری پیش از اقدام نظامی علیه کشوری دیگر باید حمایت کنگره را با خود داشته باشد. این در حالی است که جمهوریخواهان با استناد به قوانین و قطعنامههای پیشتر تصویب شده نیازی به کسب مجوز کنگره نمیبینند".