«با همان لودری که در جبههها سنگر میساختم، آمدهاند خانهام را خراب کنند» این شاید از دردناکترین روایتهایی است که از ماجرای یک نیم روز تلخ و خونین در یکی از روستاهای اهواز به گوش جهان رسید. پیرمرد درحالی که میکوشید، بغضش را پنهان کند از درد خود میگفت و انگشت اتهام را به سمت بنیادی میگرفت که با فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی و به منظور توزیع اموال «مستکبران» میان «مستضعفان» تشکیل شد ولی حالا دومین بنگاه ثروتمند ایران است و به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران، دور از اهداف و آرمانهایی است که موجبات تشکیلش را فراهم آورد.
پیرمرد ساکن روستای ابوالفضل اهواز بود، روستایی که حالا مدعیای به بزرگی بنیاد مستضعفان دارد و ساکنانی که سالهای سال است در این روستا زندگی کرده و میکنند. ماجرای روستای ابوالفضل و ادعاهای بنیاد مستضعفان دربارهاش چند وقتی بود که به رسانههای ارتباط جمعی کشیده شده بود ولی شاید هیچکس تصورش را نمیکرد که روزی جدالها آنچنان بالا گیرد که پای گاز اشکآور و گلولههای ساچمهای به میان آید. فیلمها آنقدر گویا و رفتارها آنقدر واضح است که شاید گفتن و نوشتن از آنچه در روستای ابوالفضل گذشت جز توضیح واضحات نباشد. حالا همه میدانند در «ابوالفضل» یک طرف با سنگ از خانههایش دفاع میکرد و طرف دیگر با گاز اشکآور و حکم قانونی و گلوله ساچمهای درصدد اجرای ماموریت بود ولی در این میان آنچه همچنان محل اختلاف است، ریشه دعواهای مربوط به این روستاست، روستایی که اگر شرایطش به همین شکل ادامه یابد، میتواند رویاهای انتخاباتی سکاندار فعلی بنیاد مستضعفان را مثال گردابی در خود غرق کند و هزینه حمایت از او را برای اصولگرایان، از معتدلانش گرفته تا تندروها، به مراتب افزایش دهد و این یعنی کاهش شانس پرویز فتاح در قبال رقبای خودیتر.
یک روستا و دو روایت
خبرگزاریهای مهر، فارس و تسنیم به عنوان مهمترین رسانههای جناح راست در ماجرای روستای ابوالفضل دست برتر را داشتند و با همراهی جماعتی که به «عدالتخواهان» معروف شدهاند، جدیترین اتهامات را متوجه بنیاد مستضعفان کرده و ادعاهای این نهاد درباره مالکیت این روستا را به کل غلط توصیف کردند. بنابر روایت این رسانههای اصولگرا، ساکنان فعلی روستای ابوالفضل از پیش از انقلاب در این زمینها حضور داشته و به کشاورزی مشغول بودند، ادعاهای بنیاد مستضعفان خلاف واقع است و مردم حق حضور در خانههایشان را دارند ولی در این میان روایت دومی هم وجود دارد؛ روایتی که البته از حق ساکنان قدیمی این روستا نگذشته بلکه میکوشد از «زمینخواری» در روستای ابوالفضل پرده بردارد.
روزنامه اعتماد در ادامه نوشته است: براساس پیگیریها از قرار معلوم بنیاد مستضعفان سند ۸۶ هکتاری در اهواز از منطقهای تحت عنوان «زردشت» تا «پدافند هوایی» را در اختیار دارد که روستای ابوالفضل نیز درون آن جای میگیرد. حامیان روایت دوم برخلاف دسته اول نه تنها موضوع کشاورزی مردم روی زمینهای روستای ابوالفضل از پیش از انقلاب تاکنون را رد میکنند، بلکه معتقدند که این زمینها متعلق به ملاکانی بوده که به واسطه شرایط ابتدای انقلاب همچون مالکان زرتشتی شرکت «مزد یستان» مجبور به ترک خانههایش شدهاند و پس از آن، مالکیت آنها به بنیاد مستضعفان واگذار شده است. این بدان معناست که بنیاد مستضعفان نیز مالک حقیقی این زمینها نیست؛ بلکه متصرف قانونی این اموال محسوب میشود. در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب در این منطقه حدود ۳۰ خانوار ساکن بودهاند ولی در ۱۰ سال گذشته این جمعیت به طور چشمگیری افزایش یافته و حالا حدود ۳۰۰ خانوار در این منطقه زندگی میکنند. افزایش جمعیتی که از قرار معلوم در سکوت یا خواب زمستانی نهادهای نظارتی و با سوءاستفاده آشکار برخی فرصتجویان ایجاد و حالا به معضلی برای ساکنان این روستا و بنیاد مستضعفان تبدیل شده است. معضلی که پرویز فتاح نیز در جریان پیامک خود برای وحید یامینپور از آن گلایه کرده و شیوه رفتار نهادها در قبال مردم این روستا را «پرهزینه» و «بسیار ناشیانه» توصیف میکند. برخوردی که موجبات عذرخواهی تقریبا تمامی نهادهای مسوول را فراهم آورد.
سرنوشت «ابوالفضل»
بدین ترتیب هر کدام از این دو روایت میتواند صحیح باشد و مورد پذیرش نهادهای قضایی و نظارتی؛ اما شاید مهمترین پرسش، پرسش از سرنوشت ساکنان روستایی باشد که برخلاف داراییهای بنیاد مستضعفان در مناطق شمالی تهران که هر کدام در دست فلان فرد و بهمان نهاد پرنفوذ است در آستانه تخلیه قرار دارد. شنیدهها حاکی از آن است که هماکنون زمینهای روستای ابوالفضل حداقل با قیمت یک میلیون تومان خرید و فروش میشود؛ مبلغی در نوع خود سنگین ولی در قیاس با سایر املاک بنیاد مستضعفان در تهران ناچیز. بنابراین پرسش اینجاست که این حجم از اصرار بنیاد مستضعفان برای بازپسگیری زمینهای این روستا که فاصله چندانی با اهواز ندارد برای چیست. پرسشی که حداقل تا زمان نگارش این گزارش، پاسخ درخوری نیافته ولی از قرار معلوم سازوکارهایی برای انتقال ساکنان این روستا به شهرهای مجاور ایجاد شده و قرار است ساکنان بومی «ابوالفضل» با دریافت مبالغی به کوچ اجباری از محل زندگی خود تن دهند. این درحالی است که روابط عمومی بنیاد مستضعفان نیز با تایید این مهم در جریان اطلاعیهای که در پی تیراندازی با گلوله ساچمهای به ساکنان این روستا منتشر کرد، آورده است: «به دنبال توقف اجرای احکام صادره، مقرر شد با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) طی ۲ هفته، خانوادههای محروم ساکن این اراضی شناسایی شوند و پس از فراهم شدن زمینه انتقال این خانوارها به منطقهای مسکونی و تامین هزینه پیش پرداخت مسکن این خانوارها توسط بنیاد مستضعفان، اجرای احکام قانونی درخصوص این اراضی انجام شود.»
آینده فتاح
در این میان کم نیستند آنان که حملات این روزهای فارس و سایر بستگان رسانهایاش به فتاح را آن هم پس از فاشگوییاش درباره املاک بنیاد مستضعفان و استفاده چهرههای ذینفوذ سیاسی از آنان، پاتکی به رییس بنیاد مستضعفان انقلاب تفسیر کردهاند. پاتکی که احتمالا ریشهاش به صندوقهای رایی میرسد که یک سال دیگر برای انتخاب عالیترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی مقابل دیدگان واجدان شرایط قرار خواهد گرفت. پرویز فتاح این روزها یکی از جدیترین گزینههای انتخابات ریاستجمهوری ایران است و در این میان رقبای جدی را از همطیفیهای اصولگرایش نیز مقابل خود میبیند؛ رقبایی که بعضا نامشان در جریان فاشگوییهای فتاح به میان آمد و حالا با به راه انداختن هجمه رسانهای علیه بنیاد مستضعفان، آن هم در ماجرایی که حداقل روی کاغذ محق محسوب میشود، میکوشند تا فتاح را اولین بازنده دوئل ۱۴۰۰ کنند. دوئلی درون جریانی که یک سوی آن اصولگرایان و بدنه سنتیتر این جریان ایستاده و سوی دیگرش عدالتخواهانی است، اینکه فتاح میان اصولگرایان سنتی نیز رقبای اسم و رسم داری دارد، موضوعی است، انکارناپذیر. اما نکته قابل توجه چرایی حملات عدالت خواهان به اوست. عدالتخواهان این روزها از محمدباقر قالیباف گرفته تا مهرداد بذرپاش را مورد انتقاد قرار دادهاند و از این رو دشمنان بسیاری میان اصولگرایان دارند؛ چنانکه آنان را نیز وادار به اعلام مصونیتهای آهنین این گروه کرده ولی اینکه چرا پرویز فتاح که تا همین چندی پیش مورد حمایت آنان قرار داشت به یکباره مغضوب آنان شد، پرسشی است، بیپاسخ! اما بد نیست بدانید این روند انتقادها به فتاح زمانی بالا گرفت که او مقابل حدادعادل و یارانش تن به عذرخواهی داد.
آنچه در این میان عیان شده، روزگار سخت رییس فعلی بنیاد مستضعفان برای نیل به «پاستور» است. او پاییز و زمستان سختی را پیش رو خواهد داشت و در این مدت اگر همزمان برای جلب نظر عدالتخواهان، اصولگرایان سنتی و آرای خاکستری جامعه اقدام نکند، شانسی برای پیروزی در رقابت برای راهیابی به کرسی اصلی «پاستور» نخواهد داشت و احتمالا میدان رقابت را به چهرههای سرشناس دیگر واگذار خواهد کرد؛ رقابتی که جلب نظر ساکنان روستای ابوالفضل و جبران گلولههای ساچمهای و گازهای اشکآور، میتواند گام ابتداییاش باشد.
حاشیههای روستای ابوالفضل برای فتاح
روزنامه همدلی نیز در گزارشی درباره ماجرای روستای ابوالفضل نوشت: اواخر هفته گذشته انتشار تصاویری مرتبط با تخریب خانههای اهالی روستای ابوالفضل در استان خوزستان و همچنین خبر تیراندازی از سوی ماموران انتظامی به ساکنان این منطقه در رسانههای اجتماعی، با واکنشهای متعددی روبهرو شد. روز چهارشنبه گذشته و پس از عزیمت فرماندار، معاون دادستان، عوامل اجرائیات شهرداری اهواز و عوامل انتظامی به این منطقه جهت اجرای حکم و باز پسگیری زمینهایی که به استناد آنان متعلق به بنیاد مستضعفان بوده است، برخی از ساکنان از ورود عوامل به منطقه جلوگیری و با حمله به عوامل اجرائیات شهرداری، سنگپرانی و بستن جاده از ورود خودروهای شهرداری و سایر همراهان جلوگیری کرده و به سمت ماموران نیروی انتظامی حمله کردند. بر اساس اظهار نظر فرمانده انتظامی اهواز، در اثر این منازعه یک نفر از ماموران اجرائیات شهرداری و چهار نفر از عوامل انتظامی زخمی و ماموران جهت جلوگیری از ادامه درگیری، جمعیت را متفرق کردند و در نهایت با انجام اقدامات ایجابی، موضوع خاتمه پیدا کرد. این مقام نظامی همچنین اشاره کرد که برخی افراد فرصتطلب و سودجو با هدف جریجهدار کردن احساسات مردم، اقدام به انتشار تصاویر ساختگی مبنی بر زخمی کردن اهالی روستای ابوالفضل کردند که صحت این مطالب منتشرشده در فضای مجازی، کاملا تکذیب میشود. با این وجود بنا به اعلام علی بیرانوند، معاون دادستان اهواز، تیراندازی محدودی به صورت هوایی با اسلحه ساچمهزن پلاستیکی، وجود داشته است.
در یکی از این ویدئوهای منتشر شده در شبکههای مجازی، صحبتهای پیرمردی که به نظر میرسد در حملات نیروهای انتظامی زخمی شده است وجود دارد که بیان میکند با همان لودری که در جبهه سنگر میساختم، خانههایمان را تخریب کردند. در فیلم دیگری که در سایت خبری عصر ایران، منتشرشده است، فردی معمم میگوید که کدام دولت این کار را میکند که به بچهها گاز اشکآور بزنند؟ در کدام کشور اسلامی این کار را میکنند؟ در همین زمینه سایت خبری امروز در گزارشی اشاره کرده است که اگر بنا بر تخلیه املاک بنیاد است، حق آن است که ابتدا املاک نجومی که در دست این و آن است آزاد شود و بعد بروند سراغ بیچارگانی که در خانههای محقر روستاییشان زندگی میکنند. به گزارش خبرگزاری فارس، اهالی روستای ابوالفضل میگویند که زمان حضور آنها در این مکان به زمان پیش از انقلاب باز میگردد و اکنون با گذشت چند دهه از سکونت آنها در این مکان بنیاد مستضعفان با ادعای تملک و حق مالکیت اراضی این منطقه اهالی آن را مجبور به تخلیه خانههای خود و ترک آن کرده است. ساکنان این منطقه چند سالی است با اضطراب ماندن یا تخلیه کردن خانههای خود دست و پنجه نرم میکنند و ابلاغیههای دولتی هم حاکی از مالکیت این اراضی توسط بنیاد مستضعفان است. در این میان روابط عمومی بنیاد مستضعفان اعلام کرده است که تخریب خانههای روستا با حکم قضایی صورت گرفته است و بنیاد مستضعفان آمادگی دارد برای 36 خانوار ساکن در روستا سکونتگاه دیگری فراهم کند، این در حالی است که طبق گفته امام جماعت روستا، 300خانوار در این روستا سکونت دارند و البته معلوم نیست با وجود نزدیکی روستا به خدماتی نظیر آب و برق و استفاده غیرمجاز اهالی از این امکانات، چرا تصمیمسازان اصرار دارند به جای به رسمیت شناختن حق عرفی مردم، آنها را به جای دیگری کوچ دهند. سیدیوسف موسوی، امام جماعت مسجد امیرالمومنین و نماینده مردم روستا، در گفتوگویی گفته است که بنیاد مستضعفان در کل ایران زمین دارد و حتی ویلاهایی در تهران و جاهای دیگر دارد، با این حال مشخص نیست چرا در مورد این تکه زمین این گونه برخورد میکند؟
این در حالی است که بنیاد مستضعفان به دنبال انتشار اخبار تخریب خانههای غیرمجاز ساکنان روستای ابوالفضل، در بیانیهای یادآور شد که با توجه به تصرفات صورت گرفته طی سالیان گذشته در اراضی زردشت اهواز که باعث سوءاستفادههایی از خانوادههای نیازمند و محروم ساکن در این اراضی شد، مراجع قضایی برای جلوگیری از سودجوییها و زمینخواری در این اراضی، حکم به رفع تصرف این زمینها را صادر کردند. در این بیانیه آمده است که اگرچه ورود به این مسئله در جهت جلوگیری از توسعه ساختوسازهای غیرمجاز و با هماهنگی کامل استاندار، دادستان، شهرداری و سایر مسئولان مربوطه انجام شد ولی بنیاد مستضعفان به محض اطلاع از روند موضوع، درخواست توقف اجرای احکام صادره را خواستار شد. در پایان این بیانیه آمده است که به دنبال توقف اجرای احکام صادره مقرر شد تا با همکاری کمیته امداد امام خمینی طی دو هفته، خانوادههای محروم ساکن این اراضی شناسایی شوند و پس از فراهم شدن زمینه انتقال این خانوارها به منطقهای مسکونی و تامین هزینه پیش پرداخت مسکن این خانوارها توسط بنیاد مستضعفان، اجرای احکام قانونی درخصوص این اراضی، انجام شود. رئیس سازمان بنیاد مستضعفان با اعلام آمادگی برای حل مشکل اهالی روستای موسوم به ابوالفضل گفت: این سازمان برنامهای برای قلع و قمع خانههای مردم ندارد و بنای ما تفاهم و ملایمت با مردم است. این در حالی است که پرویز فتاح شنبه هشتم شهریور ماه در گفت وگوی تلفنی با آیتالله فرحانی نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، درباره حوادث روستای موسوم به ابوالفضل اهواز اظهار داشت: بنیاد مستضعفان معمولا با اقشار ضعیف تفاهم میکند و اصلا روحیه بگیروببند در این سازمان نیست. وی با بیان اینکه بنیاد مستضعفان زمین زیادی دارد که در تصرف مردم هستند، اضافه کرد: بنیاد مستضعفان در هیچ جا چنین رویه و برنامهای ندارد که قلع و قمع کند و بنای ما تفاهم و ملایمت با مردم است. فتاح ادامه داد: شورای تامین استان، شهرداری و دادستانی گفته بودند اینها زمینخوار هستند، در حالی که این تصمیمی است که استان گرفته است. وی با اعلام آمادگی برای حل مشکل اهالی روستای موسوم به ابوالفضل اظهار داشت: بنیاد مستضعفان با مردم اهواز است، ما طرفدار مردم و کنار مردم هستیم و آنچه به نفع مردم و اهالی مستضعف و روستاست، همان را دنبال میکنیم، البته از سوی دیگر شهرداری و استانداری نکات قانونی در این زمینه مطرح کردهاند. فتاح با اشاره به حضور مرتضوی معاون بنیاد مستضعفان گفت: وی که فردی معتمد و همه اختیار املاک بنیاد با ایشان است، ۲روز است برای حل همین مسئله به خوزستان آمده است. نماینده خوزستان در مجلس خبرگان نیز در این تماس تلفنی خواستار حل مشکل اهالی روستای موسوم به ابوالفضل در اهواز شد. آیتالله عبدالکریم فرحانی افزود: این مسئله باید به مردم منعکس شود که بین نظر بنیاد مستضعفان و تصمیمی که در استان گرفته شده، تفاوت وجود دارد.
وی اضافه کرد: مسئولان استانی اعم از شورای تامین و شهرداری و دادگستری نباید از حیثیت مردمی بنیاد مستضعفان مصرف کنند. فرحانی با اظهار نگرانی از روند رسیدگی به این مسئله، اظهار داشت: مسیر رسیدگی به این مسئله به خوبی طی نشده و خروجی در جلسات کارشناسی آن چیزی میشود که الان شاهدش هستیم که باید راهکاری برای آن اندیشیده شود. سرهنگ محسن دالوند فرمانده انتظامی اهواز نیز در این زمینه اظهار کرد که با توجه به مصوبات استانداری مبنی بر جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق حاشیهای کلانشهر اهواز، مراتب در دستور کار دستگاه قضایی و اجرائیات شهرداری اهواز با همراهی عوامل انتظامی قرار گرفت و در مورد تخریب برخی منازل نیز، دادستان ورود کرد تا تصرف غیرقانونی به جز منازل مسکونی در این منطقه را قدغن کنند. همچنین جمال عالمینیسی، فرماندار اهواز نیز در این زمینه اشاره کرد که روستایی به نام ابوالفضل در ساختار تقسیمات کشوری شهرستان اهواز جایگاهی ندارد و این منطقه، یک سکونتگاه غیررسمی است که زمینهای آن توسط عدهای فرصتطلب خرید و فروش شده و با استفاده از خلاءهای قانونی، در آنها ساختوساز غیرقانونی انجام شده است. این اقدام بنیاد مستضعفان در حالی با واکنشهای متفاوت روبهرو شده است که پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان، در زمان شروع به کار خود وعده داده بود که اموال این مجموعه را پس خواهد گرفت، او گفته بود که اموال بنیاد متعلق به مستضعفان بوده و گلوگیر است، اما با این وجود او این روزها به دنبال بازپسگیری اموال بنیاد در روستایی شده است که ساکنان آن کشاورزان و کمبضاعتان هستند.
این در حالی است که چندی پیش فتاح، در یک برنامهای تلویزیونی از 10شخصیت حقیقی و حقوقی نام برد که املاک بیناد مستضعفان را تصرف کردهاند و پولی بابت آن پرداخت نکردهاند. در این میان اسامی روسای قبلی ریاست جمهوری نیز به چشم میخورد. اما بعد از این سخنان فتاح در یک مصاحبه تلویزیونی دیگر حرف خود را پس گرفت و گفت که این افراد و سازمانهایی که اسم بردم، استفاده شخصی نداشتند و این خطای بنده بود که آنجا خیلی تیتروار و کوتاه گفتم، چون فرصت باز کردن مسئله نبود و بعضا شاید اطلاعات بنده اصلا ناقص عنوان شد، یا خطای کلام بنده بود یا نتوانستم جانب انصاف را رعایت کنم و غیردقیق عنوان کردم و هم اکنون به طور قاطع عرض میکنم که هیچ کدام از این اشخاص و سازمانها انصافا استفاده شخصی از این املاک نداشتهاند و همکاریهای لازم را کردهاند ولی به مسئله نتیجه نهایی نرسیده بوده است.
اگر قانون برای همه یکسان و عادلانه اجرا شود، مشکلات این کشور کمتر خواهد شد.
باید عادلانه برای همه اجرا شود.
آن چه که باعث ملال و ناراحتی می شود، تبعیض در اجرای قانون است.
نمیتونم در مقابل کسی که میاد میگه طبق قانون به این فرد فقیر هیچی نمیرسه ساکت باشم.
امتیازات مکرر میگرند , فروختند دوباره جای جدید شروع میکنند .
این اندازه چشم پوشی سوال برانگیز است ضمن اینکه برای عده ای دیگر وسوسه کننده است . و این دور باطل همچنان ادامه دارد و تشدید میشود .
اگرچه ظاهرا اقدامات اهالی این روستا غیر قانونی است باید پرونده های آنها تک تک بررسی شود اگر از این ۳۰۰ خانوار کسانی املاک دیگری دارند و واقعا مستضعف نیستند بلکه سو استفاده کرده اند باید قانون قویا اجرا شود تا جلوی تخلفات بعدی گرفته شود.
اما از میان این ۳۰۰ خانوار اگر گروهی هستند که دار و ندارشان یک ملک مسکونی است حتی اگر تصرف غیر قانونی کرده باشند چون انسان هستند حق دارند خانه و کاشانه ای داشته باشند اما باید وارد چرخه تولید اقتصادی شوند آموزش ببینند به قانون احترام بگذارند مالیات بر ملک هر چند اندک بدهند.
اینکه در تهران یا دماوند عده ای کار غیر قانونی کنند دلیل نمی شود در این روستا خلاف قانون عمل شود.
باید برای مسنضعفان آنها خانه ای دست و پا کرد اما رعایت قانون را هم آموزش داد.
مشکل اصلی جمعیت زیاد ایران و نیود امکانات و فقر عمومی است.
که رو حرف های فتاح تو تلویزیون ماله بکشن،،،