کد خبر: ۶۷۷۴۷۴
تعداد نظرات: ۳۳ نظر
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۵
خطرات پیروزی ترامپ یا بایدن برای ایران

جو بایدن یا دونالد ترامپ؟ برای ایران کدام یک بدتر است؟

دموکرات‌ها یا جمهوری‌خواهان؟ حضور کدام یک در کاخ سفید می‌تواند به سود رابطه جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده امریکا باشد؟ این پرسش از پس از انقلاب اسلامی ایران تا به امروز هر چهار سال یک‌بار در ایران مطرح می‌شود و البته این‌بار جنس این سوال متفاوت شده است.
جو بایدن یا دونالد ترامپ؟ برای ایران کدام یک بدتر است؟
آفتاب‌‌نیوز :

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اعتماد، جو بایدن یا دونالد ترامپ؟ در صورت پیروزی کدام یک تهران و و واشنگتن به تخاصم نزدیک‌تر می‌شوند یا از سطح تنش میان دو کشور کاسته می‌شود.

سید حسین موسویان که در ۴۰ سال گذشته هم در جریان ریز پرونده هسته‌ای ایران و بحران‌سازی غرب از آن بوده و هم در حساس‌ترین روزهای تاریخ دیپلماسی کشور در آلمان به عنوان سفیر مامور بوده در گفت‌وگویی  تاکید می‌کند که دونالد ترامپ به شکل بی‌سابقه‌ای رابطه دو کشور را به جنگ نزدیک کرده است. موسویان معتقد است که در صورت باقی ماندن ترامپ در کاخ سفید هر چند او به مذاکره مشتاق باشد، اما اطرافیان ایران‌ستیزش تمام تلاش خود را برای جنگ امریکا با ایران به کار خواهند گرفت.

باز هم در آستانه انتخابات ایالات متحده امریکا این سوال همیشگی در محافل سیاسی و رسانه‌ای ایران مطرح می‌شود که یک رییس‌جمهور دموکرات با ایران بهتر کنار می‌آید یا یک رییس‌جمهور جمهوری‌خواه؟ این سوال در حالی در هر دوره تکرار می‌شود که ما شاهد بودیم باراک اوباما از تبار دموکرات‌های امریکا بود، اما شدیدترین تحریم‌های اقتصادی را بر ایران تحمیل کرد؛ تحریم‌هایی که امروز نیز بخش اعظم تحریم‌های امریکا در همان قالب از پیش آماده شده تعریف و تحمیل شده است. به عنوان فردی که بیش از ۴ دهه از عمر خود را در سیاست خارجی و تحلیل رابطه تهران و واشنگتن گذراندید، چرا همچنان در ایران تصور می‌شود که سیاست ایالات متحده در مقابل ایران از این حزب تا آن حزب متفاوت است؟

در پاسخ به این سوال باید به چند نکته اشاره کنم؛

اول، همین مشکل در امریکا هم وجود دارد. بسیاری در واشنگتن هم فکر می‌کنند که در ایران اصولگرایان با اصلاح‌طلب‌ها و اعتدالیون متفاوت هستند. من اعتقاد دارم که دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان امریکا و دو جناح سیاسی ایران در اصول منافع ملی کشورشان با هم اشتراک نظر دارند منتها در استراتژی و تاکتیک جهت تحقق منافع کشورشان تفاوت‌های زیادی دارند.

دوم، در دوره اول باراک اوباما برای اولین‌بار تحریم‌های اجماعی بین‌المللی علیه ایران اعمال شد. ایران قطعنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد تعلیق غنی‌سازی را اجرا نکرد و پرونده به شورای امنیت رفت و قطعنامه صادر شد. ایران باز هم قطعنامه شورای امنیت را اجرا نکرد و شورا هم قطعنامه بعدی را صادر کرد و این روند تا پایان دوره ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد ادامه یافت. در آن دوره قطعنامه‌ها علیه ایران در شورای امنیت هم توسط امریکا، روسیه، چین و اروپا به تصویب می‌رسید و نه فقط امریکا. ضمن اینکه باراک اوباما در مورد اجرای فرامرزی تحریم‌ها سخت‌گیری دونالد ترامپ را نداشت، اما سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ روابط ایران و امریکا در دوره ترامپ اعمال شد. تعیین سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروریستی و تحریم مقام معظم رهبری از جمله خباثت‌های بی‌سابقه در روابط دو کشور بود که دونالد ترامپ انجام داد.

سوم، شخصیت‌هایی که در دو جناح سیاسی ایران و امریکا به قدرت می‌رسند، مهم و تاثیرگذار هستند. در میان جمهوری‌خواهان امریکا، شما امثال جان بولتون را دارید که به‌ دنبال حمله نظامی و فروپاشی ایران است و امثال سناتور رند پال را هم دارید که طرفدار برجام و تعامل با ایران است. اینکه چه نوع شخصیتی با چه تیمی در واشنگتن زمام ریاست‌جمهوری را در دست داشته باشد، مهم است. البته همین مطلب در مورد ایران هم صدق می‌کند، اما نه به اهمیت امریکا، چون در امریکا رییس‌جمهور شخص اول و در ایران مقام رهبری شخص اول مملکت است. در دوره اول ریاست‌جمهوری اوباما، هیلاری کلینتون وزیر خارجه و دنیس راس مسوول خاورمیانه در شورای امنیت بودند که به صهیونیست‌ها خیلی نزدیک بودند. در تهران هم محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور بود که در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش خیلی تندرو بود. در چنین شرایطی شانس توافق کاهش یافت. اما در دور دوم ریاست‌جمهوری اوباما، جان کری وزیر خارجه و در شورای امنیت ملی امریکا هم راب مالی مسوول بود که هر دو نسبت به ایران و موضوع فلسطین معتدل‌تر بودند و در ایران هم حسن روحانی رییس‌جمهور و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه بود، لذا زمینه توافق فراهم‌تر بود.

گفته می‌شود که دموکرات‌ها در مسائلی نظیر حقوق بشر یا لزوم محدودسازی فعالیت‌های نظامی ایران و البته حفاظت تمام‌عیار از منافع اسراییل در مقابله با ایران از جمهوری‌خواهان سخت‌گیرتر هستند و اتفاقا با دست گذاشتن بر همین موارد می‌توانند در جلب اجماع علیه ایران موفق‌تر عمل کنند. نمونه آن را هم در موفقیت باراک اوباما در تحریم همه‌جانبه و فراگیر ایران به بهانه فعالیت‌های هسته‌ای‌اش از کانال شورای امنیت دیدیم. تا چه اندازه با این تعبیر موافق هستید؟

دو مساله در پاسخ به این سوال قابل طرح است: اول؛ دلیل اصلی توافق قدرت‌های بلوک شرق و غرب برای تحریم‌های اجماعی شورای امنیت سازمان ملل، موضوع حقوق بشر نبود بلکه موضوع هسته‌ای بود و به این علت هم بود که ایران قطعنامه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و هر ۶ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نپذیرفت و اجرا نکرد.

دوم؛ فاجعه‌بارترین سیاست‌های صهیونیستی - ضد فلسطینی در دوره ترامپ صورت گرفت، چون پروسه عملیاتی بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسراییل و نابودی همه قطعنامه‌های سازمان ملل در مورد تشکیل دو دولت اسراییلی- فلسطینی در این دوره انجام شد. حتی اسراییل رسما جولان سوریه را بخشی از خاک خود اعلام و ترامپ هم رسما حمایت کرد.

خطرات تداوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ برای ایران را در چه مواردی می‌دانید؟

کیش شخصیت و غیرقابل پیش‌بینی بودن دونالد ترامپ از یک ‌طرف و قدرتی که کوشنر داماد صهیونیست او در کاخ سفید در تعیین سیاست‌های خاورمیانه‌ای و ضد ایرانی امریکا دارد از طرف دیگر، از جمله خطرات بزرگ استمرار دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ است که ادامه این وضعیت می‌تواند به تقابل نظامی ختم شود. امروز هر دو جناح سیاسی ایران و جامعه بین‌الملل همه قبول دارند که امریکا وارد جنگ تمام‌عیار سیاسی، اقتصادی و امنیتی با ایران شده است. حمله نظامی امریکا به اتومبیل حامل سردار سلیمانی، حمله نظامی ایران به پایگاه نظامی امریکا و ساقط کردن پهپاد امریکایی از جمله نشانه‌های عملی درگیری‌های مقطعی نظامی دو کشور است که در تاریخ چهل ساله روابط بی‌سابقه بوده است.

فکر می‌کنید ترامپ با انتخاب مجدد همچنان سیاست شکست خورده فشار حداکثری علیه ایران را ادامه بدهد؟ این سیاست را از این منظر شکست خورده می‌دانم که به هدف اصلی تیم ترامپ برای آنچه تغییر رفتار ایران و نشستن تهران پای میز مذاکره خوانده شد، نرسید؟

در این مورد دو فاکتور حایز اهمیت است:

اول؛ باید دید که ترامپ تیم اوانجلیست‌ها - صهیونیستی فعلی خود را تغییر می‌دهد یا حفظ می‌کند. این فرقه کاسه داغ‌تر از آش هستند و از صهیونیست‌ها هم تندروتر که در دوره ترامپ نقش بی‌سابقه‌ای در مدیریت امریکا پیدا کرده‌اند. شخصیت‌هایی مثل مایک پنس معاون رییس‌جمهور و مایک پمپئو وزیر خارجه از این طرز تفکر هستند.

دوم؛ به فرض اینکه دونالد ترامپ تیم خود تندرو فعلی را تغییر و افراد معتدل‌تری جایگزین کند، آیا ایران آماده گفت‌وگو با او خواهد بود یا نه.

سقف سیاست فشار حداکثری امریکا علیه تهران را کجا می‌دانید؟ می‌دانیم که تداوم این سیاست می‌تواند به وخیم‌تر شدن اوضاع اقتصادی در ایران و به تبع آن ایجاد برخی اعتراض‌ها و ناامنی‌ها در داخل منتهی بشود. در این صورت احتمال واکنش قهرآمیز تهران هم وجود خواهد داشت؛ واکنشی که شاید بتواند نقش فاکتور تغییردهنده معامله را بازی کند.

من احتمال واکنش قهرآمیز تهران را کم می‌دانم. معمولا اقدامات عملی نظام با شعارهای تند در تهران متفاوت است. از نظر دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو و محمد بن سلمان، با ادامه روند فعلی فشار حداکثری ظرف چند سال آینده، تئوری «فروپاشی از داخل در ایران» تحقق خواهد یافت. البته بنیامین نتانیاهو و اعراب تکفیری سعی خود را برای کشاندن امریکا به جنگ با ایران ادامه خواهند داد، در حالی که ترامپ خواهان معامله است و نه جنگ. اما لابی مثلث نئوکان‌های امریکایی- صهیونیست‌ها و اعراب تکفیری فشار به ترامپ برای کشاندن او به دام جنگ ادامه خواهد داد، چون حداقل دستاوردشان این است که هم روند فشار حداکثری را تشدید کنند و هم مانع یک توافق احتمالی با ایران شوند.

جو بایدن می‌گوید به برجام باز می‌گردد، اما به عنوان نقطه‌ای برای آغاز توافق جدید. ایران هم می‌گوید توافق دوباره درباره برجام را نمی‌پذیرد. در شرایطی که فرض را بر پیروزی بایدن بگیریم این تناقض تا چه اندازه قابل حل است؟ و اصولا تا چه اندازه این قبیل مواضع از سوی هر دو طرف را حداکثری و برگ امتیازسازی برای واگذاری در مذاکرات احتمالی می‌دانید؟

بالاخره «رجزخوانی» هم در صحنه سیاست و دیپلماسی و هم در صحنه جنگ لازم است. منتها دونالد ترامپ تحریم‌هایی را علیه ایران وضع کرده که بازگشت به برجام برای جو بایدن را غیرممکن کند. با توجه به این واقعیت و نیز واقعیت اوضاع صحنه سیاسی داخلی امریکا و نیز قدرتی که فرقه اوانجلیست- صهیونیستی در امریکا گرفته؛ اگر بایدن واقعا بدون پیش‌شرط به برجام بازگردد، کار بزرگی کرده است.

برای ایران مذاکره با دونالد ترامپ، مردی که عنوان قاتل سردار سلیمانی را به خود اختصاص داده سخت‌تر خواهد بود یا جو بایدن؟

طبیعتا مذاکره با ترامپ به عنوان قاتل سردار سلیمانی و اعمال وحشتناک‌ترین تحریم‌ها علیه ایران، سخت‌تر خواهد بود.

بسیاری از نشانه‌ها پس از حصول برجام و حتی پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ حاکی از این بود که ۱+۵ به خصوص اعضای غربی آن به برجام به عنوان توافقی مقدماتی نگاه می‌کنند و مبنا را بر تمدید آن در فرصت مناسب گذاشته‌اند.

امروز نیز بایدن و ترامپ هر دو از توافق جدید با ایران سخن می‌گویند؛ توافقی که به هر حال قرار است محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای را تمدید کند. اساسا چرا باید انتظار از جمهوری اسلامی ایران این باشد که برای احقاق حق خود همواره پای میز مذاکره و بده‌بستان دایمی نشسته باشد؟

تیم جو بایدن خوب می‌فهمد که بازگشت باید به همین برجام فعلی باشد چون هر تغییری در این برجام، نیازمند بازگشت طرح به کنگره و سنا و نیز ورود مجدد به مذاکرات ۱+۵ است. لذا تیم بایدن درصدد است که با شعار «اجرای متقابل تعهدات» وارد عمل شود بدین معنی که ایران به اجرای کامل برجام و متقابلا امریکا هم به برجام برگردد. البته همه کشورها برای احقاق حق خود همواره پای میز مذاکره نشسته‌اند و بده‌بستان می‌کنند. دیپلماسی یعنی همین. جنگ در صورتی رخ می‌دهد که دیپلماسی شکست بخورد یا کشوری غیرعادی و دیوانه‌وار عمل کند مثل صدام که هم به ایران و هم به کویت دیوانه‌وار حمله کرد.

خطرات پیروزی جو بایدن برای ایران را در چه می‌دانید؟ آیا می‌توان گفت تجربه برجام نشان داد که ۴۰ سال پس از انقلاب اسلامی، ایران به عنوان عضو عادی جامعه بین‌المللی شناخته نمی‌شود مگر آنکه از سطح تنش میان ایران و امریکا کاسته شود و دو طرف در مسیر گفت‌وگوی دوجانبه و نه در قالب چندجانبه مانند برجام برای حل و فصل اختلاف‌ها قرار بگیرند.

در مورد جو بایدن و امکان حل و فصل تخاصم ایران و امریکا باید سه واقعیت را در نظر داشت:

اول: برجام نشان داد که در مورد ایران، زور امریکا بر سایر قدرت‌ها چربید و سایر قدرت‌ها با نسبت‌های متفاوت، تسلیم تحریم‌های یکجانبه امریکا علیه ایران شدند باوجودی‌ که این تحریم‌ها خلاف قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت سازمان ملل هم بود.

دوم: موجودیت و منافع اسراییل، محور سیاست خاورمیانه‌ای امریکا در چند دهه گذشته بوده و فعلا هم ادامه خواهد یافت چه دموکرات‌ها سرکار باشند و چه جمهوری‌خواهان.

سوم: تنازع ایران و امریکا یک تقابل طرفینی است. امریکا به دنبال تغییر حاکمیت در ایران و ایران هم دنبال اخراج امریکا از منطقه است. خروج امریکا از دید اسراییل و اعراب حوزه خلیج‌فارس هم به معنی متزلزل شدن موجودیت اسراییل و متحدان امریکا در منطقه است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۳۳
ملت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
45
5
هردو دشمن ایران هستن.البته بین بد و بدتر میتوان گفت :ترامپ بدتر میباشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
دشمن دشمن من، دوست من است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
12
30
با انتخاب بایدن، ضربه بزرگی به تاجران دلار و سکه و ماشین و ملک و البته کاسبان تحریم وارد می شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
فکرشم نکن اقتصاد خراب با رفتن این و ان درست نمیشود
سرمایه داران مث عوام فکر نمیکنند انان به قدری سود میبرند که فکر ضرر 50 در صدی از کل سود هم میکنند اما گول نخورید گرانیها جمع نمیشود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
اصلا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
8
50
برای مسئولین بایدن بهتر است چون استخوان لای زخم در همین شرایط میمانیم ولی برای مردم ترامپ بهتر است چون تکلیف گرانی را معلوم میکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
6
34
ترامپ بهتر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
3
27
وقتی میگید اعراب تکفیری منظورتون کدوم هستن؟،اونها که این حرفها رو دارن کنار میذارن فعلا که شمایید که کل دنیا رو متهم به تکفیر و خیانت میکنید..در ضمن ایمیلهای هیلاری نشون میدهددموکراتها با همراه بعضی کشورهای منطقه !در تشکیل گروههای بنیادگرا نقش داشتن..اتفاقا زمان ترامپ داعش و داعش مسلکان از هر فرقه ای از بین رفتن و امنیت خاورمیانه بهتر شده
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
بدبختی ما سادگی بیش از حد غرب پرستاست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
شرق پرستا چی..اونها باعث بدبختی نیستن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
6
35
نظر مردم ایران. فقط ترامپ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
2
13
تفاوت چندانی نمی کند مشکل ایران با آمریکا از مشکل کشور بسیار فرا تر رفته و بازیگران دیگری هم دخالت دارند و معلوم نیست این شرایط تا کی ادامه یابد چین روسیه اروپا عربستان اسراییل و......بازیگران این اختلافات هستند و نوعا منافعشان در ادامه این اختلافات است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
ربطی به دیگر کشورها ندارد ندارد مائو اخر عمرش با یک تصمیم اساسی مشکل رابطه با امریکا را حل کرد و ملت چین را عاقبت به خیر کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
3
7
تفاوت چندانی نمی کند مشکل ایران با آمریکا از مشکل کشور بسیار فرا تر رفته و بازیگران دیگری هم دخالت دارند و معلوم نیست این شرایط تا کی ادامه یابد چین روسیه اروپا عربستان اسراییل و......بازیگران این اختلافات هستند و نوعا منافعشان در ادامه این اختلافات است
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
13
5
به احتمال زیاد سیاست های کلان بایدن نسبت به ترامپ برای ایران بهتر است. از جمله برگشت به برجام که روی هم به نفع مردم است. در حال حاضر ما هم پایبند به برجام هستیم و هم شدیدترین تحریم ها را تحمل می کنیم، یعنی در شرایط اسفناک باخت باخت هستیم...در صورت پیروزی احتمالی بایدن این وضعیت به احتمال زیاد تغییر خواهد نمود. البته مسئولان هم اراده ی چندانی برای تغییر وضعیت اقتصادی ندارند و هم دولت و هم مجلس فقط لفاظی می کنند و به فکر حل مشکل اقتصادی مردم نیستند. این وضع به نفع کاسبان تحریم و فرصت طلبان بی انصاف است...
پاسخ ها
بیدل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۸
مشکل ملت ما نه بایدن و نه ترامپه ، مشکل ما ستیزه جویی و لجاجت بی دلیلیست که ما با آمریکا میکنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
2
18
ما تجربه انتخاب بین بد و بدتر زیاد داریم.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
3
22
فقط ترامپ
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
5
23
من پیشگو نیستم ولی به شما اطمینان میدهم ترامپ موفق می شود و ترامپ می تواند صلح جهانی را بخوبی بوجود آورد.
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
صلح جهانی دلت خوش باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
2
14
فکر میکنم بایدن پشت پرده قولهایی به مسئولین ما داده ولی چون فکر میکند شاید در تعداد رای او تاثیر منفی میگذارد فعلا نظر واقعیش را مطرح نمیکند
پاسخ ها
بیدل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۸
ادامه قول و قرارهایی که کارتر داده بود.
صفر یک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
8
3
آیا یک تاجر که در دوره چهار ساله اول ریاست جمهوری میتوانست وارد جنگ گردد در دوره چهار ساله دوم وارد جنگ میشود ؟! اما بی اعتمادی سیاست خارجی که تیم ترامپ درکشورهای مختلف وبیتفاوتی او حتی برای کشورهای همسو که از خطرات سالهای گذشته عبور و شاید کرونا بدلیل کاهش رقابت برای نفت که منجر به کاهش ناگهانی قیمت نفت و سودی برای بعضی کشورها سبب کاهش این تقابل ویرانگر شدکه ادامه این روند تخاصمها منجر به ایجاد ترس از جنگ بدتر از جنگ همراهی دیگر کشورها را بدلیل فروپاشی ناگهانی اقتصاد طلب میکند ، بنظر میرسد تیم آقای بایدن بتواند جهان را به یک آرامش سیاسی برگرداند
ناشناس
|
France
|
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
4
20
بایدین خیلی بدتره
حالا ببین کی اینو گفتم
بنظرمن در ماجرای حمله به پایگاه آمریکاییها در عراق
اگر بایدن بود جنگ صدرصد بود!.؟
ترامپ تاجر است وهمه کار ها را هزینه فایده میکنه،!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
1
12
این منبع بزرگ شیرش دست کس دیگه هست فرقی نمیکنه ترامپ بیاد خالیش کنه یا بایدن بیاد پرش کنه در هر حال چیزی به مردم نمی رسه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
2
4
گاهی مسائلی پیش می آید که معنی ضرب المثل های فارسی به خوبی تفهیم می شود. "مثل سگ زرد برادر شغال آست" این ضرب المثل نه به معنای لغوی آن که بخواهیم باین یا ترامپ را به شغال وسگ تشبیه کنیم که خودشان مثال " فیل وخر " را دارند بلکه در سیاست خارجی پایه واساس باید آویزه گوش قراردادن این ضرب المثل باشد .وامااز طرفی باید سخن قند ونبات گونه خواجه بزرگوار شیراز حافط را آنجا که می فرماید : "آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا "
را سرلوحه کار قرارداد که تا حد ممکن اگر دوستی در کار نباشد که نیست ودر سیاست خارجی فرض براین است که هر حکومتی فقط مردم تحت اداره آن حکومت یعنی ملت حاکمان ، دوست اوهستند ، راه مدارا را درپیش گبرد . چه بایدن چه ترامپ وچه اوباما یا بوش ویا پوتین وشی جین پین.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
2
13
اگه ترامپ انتخاب بشه قضیه یکسره میشه یا گرانی اونقدر بیداد میکنه مردم نابود شوند یا مذاکره صورت میگیره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
اگر یک سره بشه مثل جریان برق یک مدار یک سره شده آمپر میکشه وخشک وتر را ممکنه بسوزونه.
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
منم کاملا موافقم ، یا زنگی زنگی یا رومی رومی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
2
7
ترامپ در مناظرات گفت پسر بایدن در ایران و روسیه داره کار ساخت و ساز میکنه
محسن شکری
|
Japan
|
۰۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۷
1
3
فکر نکنم چیزی عوض بشه چه ترامپ چه بایدن چون الان با گذشت چهل سال از قطع روابط با امریکا چه دمکرات‌ها چه جمهوریخاهان سر کار اومدن فرقی نکرده که ما دلمون خوش باشه که وضعیت خوب میشه
بیدل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۸
1
6
مشکل کشور ما نه با ترامپ و نه بایدن نیست کما اینکه با کلینتون و اوباما هم بجایی نرسید ، مشکل ما دشمنی و لجاجت بیدلیل با امریکا و ارادت بادلیل به روسیه و پوتین است ، درواقع جنگ و دشمنی روسیه و امریکا با یکدیگر است.
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
دشمنی بی دلیل!روابط این همه سال ما با آمریکا که از زمان پهلوی دوم شروع شده تا زمان سال57واز 57تاالان گویای یک چیزه اونم دشمنی آمریکا با ما واما در مورد روسیه یکی از بزرگترین کشورهای دنیاکه ازطریق دريای خزر همسایه ماست باید تعامل با اون رو بیشتر کنیم چون اکثر واردات روسیه از سمت ایرانه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین