محمدباقر قالیباف در مراسم بزرگداشت روز پزشک با تبریک این روز و عرض تسلیت شهادت امام سجاد (ع)، گفت: توفیقی برای بنده است که امروز کنار پزشکان و عزیزانی هستم که در روزهای سخت که انسانها نیازمند درمان و خدمت بودند بیش از هرکسی در کنارشان بودید. به همه پزشکان خدا قوت میگویم، این توفیق من است که امروز در جمع پزشکان هستم.
او تاکید کرد: نمیتوان رشادتها و زحمات پزشکان در دوره دفاع مقدس را نگفت، شاید برخی آن روزها را درک نکنند اما در لحظات سخت و با عشقی که رزمندگان شجاعانه به سمت دشمن میرفتند بدون شک یکی از نگرانیها بحث مربوط به آسیب دیدگی و مجروحیت بود و گاهی بحث این بود که میگفتند اگر شهید شویم راحت میشویم. گاهی بچه ها شب مجروح میشدند اما تا صبح امکان تخلیه یا امکان رسیدگی فوری و اساسی نبود. در ابتدای جنگ ساعتها و بعضا روزها زمان میبرد تا به محل درمان برسند اما یک سال هم از جنگ نگذشت که این دغدغه از ذهن بچههای رزمنده پاک شد و همراه رزمندگانی که شب حرکت میکردند اعضای تیم پزشکی کنارشان حضور داشتند و اولین جایی که پشت خاکریز تعبیه میشد اورژانس مستقر بود و به فاصله چندکیلومتر از خط مقدم اعمال جراحی مهم در بیمارستانها انجام میشد.
او با اشاره به ایثار جامعه پزشکی در دوره کرونا، اظهار کرد: در این دوره هم پزشکان به نوعی درگیر در خط مقدم بودند و نسل بعدی جامعه پزشکی بازهم نشان دادند آماده خدمت هستند. فرق بین مرد و نامرد وقتی معلوم میشود که شیپور جنگ زده شود. تشکر میکنم و به شما پزشکان افتخار میکنم که در هر عرصه خدمت رسانی میکنید.
قالیباف تصریح کرد: در بحثهایی که با عزیزان در حوزه برنامه ریزی دارم؛ وقتی حرف از چالشهای کشور میشود سه موضوع را مطرح میکنم. اول آب، دوم جمعیت و سوم اقتصاد. وقتی به موضوع جمعیت میپردازیم سلامت نقش خود را نشان میدهد. ما امروز بحث هرم جمعیتی، مهاجرت، طول عمر و سایر موضوعات اجتماعی را داریم که تاثیرات سلامت بر آن مشخص است. سلامت از موضوعات فراگیر است و کسی نیست که متاثر از سلامت نباشد و نقش کلیدی نداشته باشد.
وی افزود: در حوزه اقتصاد چالشهایی وجود دارد. حتی در مسائل فرهنگی و اجتماعی در حوزه توانمندیها مشکلاتی داریم اما معتقدم دو نقطه است که ما در آن توان رقابت داریم و نه تنها درون زا هستیم بلکه توان رقابت جهانی داریم. یکی در حوزه دفاعی و دیگری در بخش سلامت و پزشکی است که ظرفیت خوبی داریم. اما، چالش ما نوع حکمرانی و نگاه مدیریتی در بخش سلامت است. در حوزه اقتصاد اگر به بحث پول بخواهیم نگاه کنیم، یکی از اشکالات، نظام حکمرانی بر ریال است که تبعاتی درست میکند. ما هنوز نتوانستیم آن طور که باید از ظرفیتی که در حوزه پزشکی و سلامت شناخته شده است استفاده کنیم. نوع حکمرانی ما در این بخش سبب شده گاهی از ظرفیت موجود استفاده نکنیم و به تعبیری در این بخش مستضعف هستیم. مستضعف جمعی است که نتواند ظرفیت بالقوه را به ظرفیت بالفعل تبدیل کند. حکمرانی خوب و تصمیم درست و قابل قبول این است که ظرفیت بالقوه را بالفعل کند. ما حرکتهای درمان محور خود را باید به سمت پیشگیری محور برده و بهداشت را بر درمان اولویت دهیم.
او ادامه داد: زمانی که در شهرداری تهران خدمت میکردم تهران درحوزه بهداشت به شکلی که ارائه خدمت سیستماتیک داشته باشد حتی از روستاهای ۲۰۰۰ نفری در نقاط دورافتاده ضعیفتر بود. این یعنی اشکال در حکمرانی در نظام سلامت است که آن را میدانیم و بخشی از این حرف به شخص بنده هم برمیگردد که در مجلس خدمت گذار هستم و ما چه میکنیم تا این روند تغییر کند؟
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش دولتی سازی خدمات سلامت، اظهار کرد: این دولتی سازی هر روز بیشتر میشود در صورتی که این امر در باورهای دینی ما، نظام تحول و باور منطقی و... غلط است. ما باید هرچه پیش میرویم مردمی سازی کنیم. امروز در شرایط سخت اقتصادی با تعداد قابل توجهی از متخصصین این عرصه بحث کردم و توریست درمانی را دنبال کردیم که ظرفیت عظیمی دارد که میتواند آوردههای فراوان در تمام بخشها داشته باشد. تاسف وقتی بیشتر میشود که ما شاهد مهاجرت جامعه پزشکی و پرستاری هستیم.
وی افزود: اینها موضوعاتی است که باید برای آن باهم صحبت کنیم. شک ندارم برخی از اینها به ما در مجلس برمیگردد. حتما شاید با برخی تصمیمات سال ۱۴۰۰ اشکالاتی به وجود آمد البته سعی کردیم این اتفاق نیفتد اما سعی کردیم این اتفاق سال بعد کمتر رخ دهد ولی اینها جاهایی است که باید باهم صحبت کنیم و به جمع بندی برسیم و اشکالات را حل کنیم و قادر هستیم این کار را انجام دهیم.
او تاکید کرد: الان در حوزه غذا و دارو مشکلاتی وجود دارد. برخی مشکلات و نقدهای جدی به سازمان غذا و دارو وارد است. من از زمانی ک توفیق خدمت را در نیروی انتظامی داشتم و همزمان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بودم مشکلاتی در غذا و دارو را متوجه بودم که برخی از آنها هنوز ادامه دارد. هرجامعهای حتما اشکالاتی دارد ولی در این بخش سلامت و دارو، موضوع مدیریت تضاد منافع وقتی خطاب به پزشکان باشد حتما تعداد بسیار محدود میشود. جامعه پزشکی ما ایثارگر و فداکار است. مگر در هزینه درمان، هزینه بخش نیروی انسانی چند درصد از سهم هزینهها است؟ در بدترین شرایط حتما این درصد تک رقمی است و بقیه هزینه در بخش دیگر است و ما در اینجا در دفاع از جامعه پزشکی همه مسئول هستیم. در سایر بخشها در حوزه امکانات و تجهیزات و... چقدر از موضوعات تحت تاثیر سایر بخشهای اقتصادی است؟ که اصلا ربطی به جامعه پزشکی ندارد.
قالیباف گفت: الان یکی از نکات مهم این است که بحث رابطه سلامت و بیمه بسیار مهم است. ما نیازمند یک حکمرانی مناسب در بخش نطام سلامت برای افق پیش رو هستیم تا به بهداشت و درمان توجه جدی شود. لازمه تحول، موضوع شفاف سازی، مردمی سازی و هوشمندسازی در همه مجموعه ها از جمله بخش سلامت است.