به نقل از express، ویتامین D برای عملکرد سالم اندامهای بدن حیاتی است و طی زمستان که نور خورشید به کمترین حد خود میرسد، محققان بیشتر به مصرف این ویتامین توصیه میکنند. اما با وجود مفید بودن آن برای بدن، زیاده روی در مصرف آن هم میتواند خطرناک بوده و باعث مسمومیت شود.
ویتامین D به تنظیم مقدار کلسیم و فسفات در بدن کمک کرده و برای حفظ استخوانها و دندانهای سالم مؤثر است. کمبود آن میتواند باعث بدشکلیهای استخوانی مانند راشیتیسم در کودکان و عوارضی در بزرگسالان شود. محققان توصیه میکنند که اگر بیشتر زمان روز را در محیط بسته میگذرانید، روزانه ۱۰ میکروگرم ویتامین D مصرف کنید تا استخوانها و ماهیچههای سالمی داشته باشید.
البته به خاطر داشته باشید که مکملهای ویتامین D در صورتی که بیش از اندازه مصرف شوند ممکن است باعث مسمومیت شود که معمولا فراتر از رژیم غذایی حاوی این ویتامین و قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مصرف میشود.
به گفته محققان، مقدار بالای ویتامین D در خون باعث پرادراری میشود. علاوه بر این، علائم گوارشی هم ممکن است از دیگر عوارض مصرف بیش از حد مکملهای ویتامین D باشد که میتوان به معده درد، یبوست و اسهال اشاره کرد. از دیگر علائم حالت تهوع، استفراغ، ضعف ماهیچه ای، احساس گیجی، درد، کاهش اشتها، کم آبی بدن، تشنگی و عطش زیاد و سنگهای کلیوی است.
در مواردی که مقدار ویتامین D دریافتی خیلی بیشتر از حد باشد فرد ممکن است دچار نارسایی کلیوی، ضربان نامنظم قلب و حتی مرگ شود. احساس گیجی، بی تفاوتی، استفراغ مکرر، پرادراری، کم آبی بدن، درد شکمی از علائم بالینی مسمومیت ویتامین D به شمار میرود.
مسمومیت با این ویتامین حتی ممکن است دردهای استخوانی و مشکلات کلیوی مانند ایجاد سنگهای کلیوی را هم ایجاد میکند. به گزارش سیناپرس، حدود ۲۰ درصد افراد بالغ دچار کمبود ویتامین D هستند که در معرض خطر ناشی از عوارض آن قرار میگیرند. کاهش نور خورشید، پوست تیره تر، خانه دار بودن، نقص در جذب ویتامین D، بارداری و شیردهی خطر کاهش جذب ویتامین D را کاهش میدهد.
ویتامین D علاوه بر نور خورشید در غذاهایی، چون روغن ماهی، روغن زیتون، گوشت قرمز، غلات و مارگارین غنی شده و زرده تخم مرغ یافت میشود. گفتنی است که آن دسته از محصولات لبنی که با ویتامین D غنی نشده اند، از نظر داشتن این ویتامین فقیر هستند.