مجید جعفری با اشاره به اینکه سکتههای مغزی در سنین کمتر از ۴۵ سال نیز اتفاق میافتد، اظهار کرد: بیشتر این سکتهها ممکن است به دلایل ابتلا به بیماری قلبی مادرزادی باشد که شخص از آن اطلاعی ندارد، البته ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد و برای اولین بار خود را با یک سکته مغزی نشان میدهد.
وی افزود: بیماریهایی که فرد با مشکل انعقاد خون مواجه است و زمینهساز تشکیل لخته هستند، حتی کمبود برخی از فاکتورهای خونی زمینهساز سکته مغزی در سنین پایین هستند.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب در شهرکرد گفت: علل سکته مغزی در جوانان با افراد مسن که معمولاً بیشتر به دلیل ریزفاکتورهایی همچون فشار خون، قند خون و ... اندکی متفاوت است.
جعفری بیان کرد: دلیل دیگر سکته مغزی در جوانان سوءمصرف برخی از مواد مثل آمفتامین، کوکایین و ... بوده که بدون علامت میتواند هشدار را ایجاد کند، کوکایین میتواند خونرسانی وسیع مغزی را ایجاد کند، اما سوءمصرف اینگونه مواد به خصوص در جوانان به دلیل گرایش زیاد میتواند دلیلی بر سکته مغزی باشد.
وی با تاکید بر اینکه سن سکته در کشور پایین آمده و مصرف دخانیات زمینهساز سکته است، تصریح کرد: ابتلا به بیماریهایی همچون قند خون و فشار خون در سنین جوانی میتواند زمینهساز سکته مغزی در بزرگسالی شود.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب در شهرکرد اضافه کرد: مهمترین راه پیشگیری از سکته مغزی پیشگیری از ریز فاکتورهای سکته مغزی است، البته برخی ریزفاکتورهای سکته مغزی غیر قابل تعدیلاند و نمیتوان دخالتی در آنها داشت، مثلاً هر چه سن افزایش یابد شانس سکته به دلیل رسوب چربی در عروق بالا میرود.
جعفری گفت: در آقایان به دلیل تفاوتهای هورمونی و ساختاری سکته مغزی بیشتر اتفاق میافتد، البته در نژاد سیاه پوست سکته مغزی بیشتر اتفاق میافتد این موارد از جمله ریزفاکتورهایی است که قابل تغییر نبوده و فرد نمیتواند آنها را تغییر دهد.
وی بیان کرد: مواردی همچون فشار خون بالا، چربی خون بالا، زندگی پر استرس، مصرف موادی از جمله آمفتامین، مصرف سیگار و دخانیات و عدم تحرک از ریز فاکتورهای سکته مغزی به شمار میروند، فردی که تحرک مناسب به همراه زندگی بدون استرس و رژیم غذایی مناسب دارد و به بیماری فشار خون و قندخون مبتلا نیست شانس سکته در این افراد پایین و حتی میتواند از بروز سکته مغزی پیشگیری کند.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب در شهرکرد افزود: ورزش در پیشگیری از سکته موثر است ورزش مستقل از چاقی در پیشگیری از سکته مغزی تاثیر دارد، مطالعات نشان میدهد افراد لاغر کم تحرک نسبت به افراد با تحرک مناسب بیشتر دچار سکته مغزی میشوند، حتی فرد چاق با تحرک مناسب میتواند شانس سکته را کاهش دهد.
به گفته وی، افراد مسن با سن بالا باید یک برنامه منظم متناسب با سن و سال و شرایط بدنی داشته باشند، یکی از بهترین ورزشها ورزش هوازی از جمله پیادهروی است.
جعفری خاطرنشان کرد: اگر فردی قادر به باشگاه رفتن نیست میتواند از ورزشهایی همچون پیادهروی و دوچرخه سواری استفاده کنند، این ورزشها از جمله ورزشهایی هستند که فعالیت قلب و عروق را افزایش و تسهیل کننده گردش خون در عروق بدن هستند، از طرفی ورزش موجب کنترل وزن و پیشگیری از سکتههای مغزی و حتی قلبی میشود.