دکتر مامک هاشمیحبیبآبادی درباره علت استفاده زیاد همدانیها و مازندرانیها از دمنوش اظهار کرد: در استان همدان گیاهان دارویی خودرو تنوع زیادی دارد و دسترسی زیاد به گیاهان دارویی متنوع موجب شده استفاده از آنها به صورت دمنوش رایج باشد.
وی درباره علت گرایش فارغ التحصیلان رشته کشاورزی به راه اندازی عطاری و مراکز عرق گیری گیاهان دارویی مطرح کرد: ورود دانش آموختگان دانشگاهی در رشتههای مرتبط به حوزه عطاری و گیاهان دارویی خوب است، نقص بزرگی که در کشور ما وجود دارد این است که مفردات گیاهی بسته بندی بهداشتی نمیشود و به همان شیوه چند صد سال قبل به صورت فلهای و در گونی به فروش میرسند که برای سلامتی مردم مخاطره آمیز است.
هاشمیحبیبآبادی اضافه کرد: در بررسیهای انجام شده تقریباً بیشتر گیاهان دارویی خشکی که در عطاریها به فروش میرسند، آلودگیهای میکروبی و قارچی دارند و یکی از کارهای که معاونت غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی از آن حمایت میکنند این است که افراد علاقمند به کارآفرینی در این حوزه کارگاههای کوچک بسته بندی بهداشتی مفردات گیاهی درست کنند تا از شکل فلهای و گونی خارج شود و پاکسازیهای لازم و بسته بندی بهداشتی بر روی آنها انجام گیرد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از علل رشد کمی تعداد عطاریها تخلفهایی است که در قالب عطاری انجام میشود، متأسفانه در کشور ما عطاری محل کسبی است که اگر در آن تخلف شود سود قابل توجهی میتواند داشته باشد و برخی افراد سودجو وارد این حرفه میشوند و انواع داروهای غیرمجاز داروهای چاقی و لاغری غیرمجوزدار با ترکیبات نامشخص با قیمتهای گزاف به مردم فروخته میشود.
این متخصص طبسنتی در همدان ادامه داد: حتی داروهای ترک اعتیاد که باید در مراکز مشخص به فروش برسد، به صورت غیرمجاز در عطاریها فروخته میشود و به علت اینکه عطاری میتواند پوششی برای خرید و فروش یکسری اقلام غیرمجاز باشد، برخی افراد به انگیزههای مالی وارد این عرصه میشوند.
وی در ادامه درباره اینکه گفته میشود عوارض استفاده از گیاهان دارویی به نسبت داروهای شیمیایی کم است، پاسخ داد: گیاهان دارویی بسته به درجه آنها دارای عوارض کم، زیاد یا حتی غیرقابل درمان هستند؛ در طب سنتی درجه چهار داروهایی هستند که خطرات زیان آوری برای سلامتی دارند و حتی ممکن است باعث مرگ شوند، داروهای درجه سه دارای عارضه بوده، اما عوارض آنها قابل جبران است، داروهای درجه یک و دو عارضه کمی دارند، اما اگر طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرند و یا در مصرف آنها زیاده روی شود، عارضه ایجاد میکنند.
هاشمیحبیبآبادی یادآور شد: حتی داروهای درجه یک و دو که عوارض کمی دارند، در افراد مختلف با مزاجهای مختلف ممکن است عوارض متفاوتی ایجاد کند؛ به عنوان مثال داروهای گرم در صورت زیاده روی در افراد گرم مزاج زودتر عارضه ایجاد میکند یا عارضه مصرف داروهای با طبع سرد در افرادی که خود سردمزاج هستند، زودتر و بیشتر نمایان میشود بنابراین این تصور که گیاهان دارویی عارضه ندارند، درست نیست و به هر حال اگر گیاهان دارویی به علت مشخص توسط پزشک برای فردی تجویز نشده نباید به مدت طولانی و به مقدار زیاد مورد استفاده قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قندخون با استفاده از میخک و آویشن درمان میشود و میتواند جایگزین داروهایی شیمیایی شود؟ توضیح داد: گیاهان دارویی بسیار زیادی وجود دارد که روی کاهش قندخون اثرات مشخص و اثبات شدهای دارند، در این بین آویشن و میخک هم بی تأثیر نیستند، اما جزء گیاهان با عملکرد شاخص قندخون به شمار نمیآیند، حتی آن گیاهانی که به صورت اثبات شده قندخون را پایین میآورند به این معنا نیست که میتواند دیابت را درمان کنند.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: همان کاری که ممکن است یک قرص انجام دهد، داروهای گیاهی هم میتواند انجام دهد و قندخون را پایین بیاورد، اما بدان معنا نیست که دیابت را درمان کردند، درمان دیابت یعنی فرد از هر گونه مصرف دارویی گیاهی یا شیمیایی بی نیاز باشد.
وی اظهار کرد: تفاوتی که در مصرف داروهای گیاهی و قرص شیمیایی وجود دارد این است که قرصها دُز مشخص دارند، اما میزان استفاده از گیاهان دارویی مشخص نیست و ممکن است به صورت غلیظ یا رقیق و به دفعات مصرف شود بنابراین نمیشود با مصرف گیاهان دارویی که قندخون را پایین میآورد، مصرف داروهایی شیمیایی را به صورت خودسرانه قطع کرد.
هاشمیحبیبآبادی درباره عوارض استفاده بیش از حد از چای سبز برای لاغری مطرح کرد: چای سبز میتواند در درمان اضافه وزن نقش کمکی داشته باشد، اما هیچ وقت نمیتواند به تنهایی اضافه وزن جدی را درمان کند، حتماً ورزش، کاهش غذای مصرفی و نوع طبع و مزاج غذا هم بسیار مهم است.
وی چای سبز و سیاه هر دو یک گیاه با فرآوریهای مختلف هستند، تشریح کرد: اگر برگهای چای مستقیم خشک شود چای سبز تولید میشود، اگر فرآیندی روی آنها انجام گیرد به اصطلاح به آن تخمیر میگویند و چای سیاه تولید خواهد شد بنابراین مصرف زیاد چای سبز همان عوارض چای سیاه را به دنبال دارد بنابراین اگر افرادی برای کمک به لاغری میخواهند از چای سبز استفاده کنند باید دفعات مصرف چای سیاه را بکاهند.