نشریه «فوربس» هشدار داده است که اگر ترامپ از برجام خارج شود، آمریکا منزوی خواهد شد
آفتابنیوز : سرویس بین الملل- نشریه «فوربس» استدلالهایی را مطرح میکند تا نشان دهد که چرا حفظ برجام از نظر علمی امری مفید و ضروری است.
به گزارش آفتابنیوز؛ این نشریه نوشته است: انرژی هستهای مزایایی را به شما ارائه می دهد که هیچ رقیب جایگزینی قادر به ارائه این مزایا نیست. برخلاف انرژی بادی و خورشیدی و یا نیروگاه های برق آبی، انرژی هستهای ارتباطی با ساعت و روز ندارد و هر زمانی که بخواهید میتواند برق را در اختیار شما قرار دهد. برخلاف زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی، گازهای گلخانهای تولید نمیکند چرا که کربن را نمی سوزاند. انرژی هسته ای به فرایند تجزیه هستهای وابسته است.
با این حال، یک نگرانی عمده درباره یکی از اصلیترین مضرات انرژی هسته ای وجود دارد که به مراتب از ترس از فاجعهای اکولوژیکی و زیست محیطی بزرگتر است و آن این که محصولات جانبی ناشی از فعل و انفعالات هستهای و مواد حاصل از آن می توانند برای ساخت بمب اتمی مورد استفاده قرار گیرند. میتوان اورانیوم را برای کار در راکتور هستهای مورد غنیسازی قرار داد. سوی تاریک ماجرا آن است که اگر کشوری انگیزه تولید بمب اتمی داشته باشد می تواند با غنیسازی بیش از اندازه اورانیوم در سطح ۸۵ درصد U-235 و یا بیشتر و یا از طریق پلوتونیوم تولیدی در راکتور سوخت مورد نیاز برای تولید بمب هستهای و شکافت اتمی را تهیه کند. از منظر نظری حتی اورانیوم ۲۵ درصد غنی شده را نیز می توان برای ساخت بمب اتمی مورد استافده قرار داد. با این حال، برای این درجه از غنی سازی نیاز به صدها کیلوگرم اورانیوم است تا بتوان از طریق آن بمب تولید کرد. فارغ از میزان اورانیوم مورد نیاز واقعیت آن است که خطر دستیابی به سلاح هستهای واقعی و جدی است. در نتیجه، اقدام احتیاطی باید بررسی و نظارت بر روند غنی سازی اورانیوم باشد که طبق آن اطمینان خاصل شود که این اتفاق نمی افتد.
«فوربس» با اشاره به مزایای علمی برجام می نویسد: در سال ۲۰۱۵ میلادی جان کری وزیر امور خارجه امریکا و «ارنست مونیز» وزیر انرژی آن کشور پای میز مذاکره با ایران نشستند تا توافق هستهای صورت گیرد. طبق مفاد آن توافق، ایران آزادی و توانایی دارا بودن انرژی هسته ای را دارد اما به گونه ای که در مقیاس کمتر از یک سال امکان تولید سلاح هستهای از سوی تهران غیرممکن باشد. مونیز متخصص جهانی در زمینه فیزیک هستهای بود و از طیف دیگر «علی اکبر صالحی» فیزیکدان ناظر بر برنامه هستهای ایران نیز حضور داشت. دو فیزیکدان هسته ای زمان زیادی را صرف صحبت در مورد مسائل فنی کردند به خصوص در مورد میزان موردنیاز اورانیوم غنی شده برای ایران. یکی از اهداف آن بود که اطمینان حاصل شود راکتورهای متکی بر اورانیوم کار معمول خود را انجام می دهند. در آن صورت تولید میزان ۱۹ درصد پلوتونیوم و یا بیشتر که برای ساخت بمب اتمی مورد نیاز است غیرممکن میشود.
این نشریه با اشاره به اینکه "اگر توافق به گونهای عملی می شد که برای مدت طولانیتر نظارت بر برنامه هستهای ایران صورت میگرفت بهتر بود"، افزود: روشهای بازرسی مناسب به مدد برجام امکانپذیر شدند. این توافق مستقل از هرگونه برنامه نظامی دیگری بوده و به همین خاطر در سه سال گذشته بسیار موفق بوده است. تحریم های وضع شده علیه ایران لغو شدهاند. ایران به نیازهای خود برای حفظ انرژی هستهای دسترسی پیدا کرده و به ساخت تسلیحات هستهای نزدیکتر نشده است.
اکنون اما ترامپ تهدید کرده است که امریکا را از برجام خارج خواهد کرد به شرطی که سه مورد مذاکره مجدد قرار گیرند: حذف بند به پایان رسیدن توافق تا سال ۲۰۲۵ میلادی، قویتر شدن بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات ایران و سوم مطرح شدن موضوع برنامه موشکی ایران که ظاهرا از دید امریکا نقض قطعنامههای شورای امنیت بوده است. توافق هستهای ۲۰۱۵ نتیجه ۱۳ سال مذاکره بین ایران، امریکا و جامعه بینالمللی بوده است. با این حال، اگر به توافق هستهای پایان دهیم و مجددا تحریمها را اعمال کنیم تمام موفقیتها و دستاوردهای هسته ای در خصوص منع گسترش تسلیحات هستهای از بین خواهند کرد. توافق هستهای به ما فرصت یک دهه صلح را میدهد؛ فرصت چندساله مسئولیتپذیری و بازرسیهای منظم. این موضوعی است که اکثریت جامعه علمی جهان با آن موافق هستند. درصورتی که ترامپ شواهدی دارد که این استدلالهای علمی را نقض میکنند میتواند آن را به مردم امریکا و جهانیان ارائه دهد. اکنون «ارنست مونیز» و «استیون چو» وزرای انرژی سابق و فیزیکدانان برجسته، درباره برجام سکوت کردهاند؛ سکوتی که نشان دهنده نارضایتی آنان از اقدامات ترامپ است. اگر آمریکا از برجام خارج شود ما شاهد تحقق یکی از هراسهای بزرگمان خواهیم بود: آن زمان شعار «اول امریکا» معادل خواهد بود با «آمریکای تنها».