دکتر رضا ملکزاده، رئیس پژوهشکده گوارش و کبد و استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به شیوع بالای بیماری ریفلاکس معده در ایران اظهار داشت: این بیماری گوارشی در اغلب موارد خطرناک نیست و با رعایت سبک زندگی سالم قابل کنترل است.
وی با اشاره به اینکه ریفلاکس معده شایعترین بیماری گوارشی در ایران و جهان است، افزود: این بیماری علائم متنوعی دارد؛ از جمله درد خفیف یا شدید در ناحیه بالای شکم، احساس برگشت غذا، سرفههای خشک، گلودرد یا حس وجود جسم خارجی در گلو؛ در برخی موارد نیز درد به پشت تیر میکشد. به طور کلی ریفلاکس تا ۱۵ علامت مختلف میتواند داشته باشد.
ملکزاده با بیان اینکه در بسیاری از موارد تشخیص ریفلاکس تنها با گرفتن شرححال ممکن است، گفت: در بیشتر اوقات نیازی به اندوسکوپی نیست. این بیماری معمولاً از کودکی با فرد همراه است و بسیاری از مبتلایان حتی آن را بیماری نمیدانند، مگر زمانی که شدت آن زیاد شود.
وی نوع تغذیه را عامل اصلی افزایش شیوع این بیماری در ایران دانست و تصریح کرد: مصرف غذاهایی مانند چای لیوانی، قهوه، کاکائو، نوشابه گازدار، ساندویچ، سس، چیپس، پفک، لواشک، میوههای ترش، غذاهای چرب، شور، تند و پرادویه از مهمترین دلایل افزایش ریفلاکس هستند. برخی بیماران میپرسند پس چه بخوریم؟ این نشان میدهد سبک تغذیه رایج در ایران بهطور جدی نیاز به بازنگری دارد.
۳۰ درصد از غذای مصرفی مردم اضافه است
این متخصص بیماریهای گوارشی درباره نحوه کنترل ریفلاکس گفت: ۹۵ درصد موارد ریفلاکس خطرناک نیستند و تبدیل به سرطان نمیشوند، اما کیفیت زندگی را تحتتأثیر قرار میدهند؛ بنابراین کنترل وزن، پرهیز از پرخوری و رعایت فاصله چهار تا پنج ساعته بین غذا خوردن و خوابیدن از مهمترین راهکارهای کنترل بیماری است.
وی همچنین گفت: مطالعات ما نشان میدهد که حدود ۳۰ درصد از غذای مصرفی مردم ایران اضافه است و ۷۰ درصد جمعیت دچار اضافهوزن یا چاقی هستند که خود یکی از عوامل اصلی ریفلاکس است. شکم بزرگ یکی از مهمترین عوامل تحریک علائم بیماری است.
ملکزاده در پایان خاطرنشان کرد: برای کنترل علائم، داروهایی برای کاهش اسید معده تجویز میشود و در اغلب موارد نیازی به عمل جراحی نیست. حتی افرادی که تحت جراحی قرار گرفتهاند، ممکن است مجدد دچار علائم شوند.
وی به بیماران توصیه کرد که نگران نباشند، سبک زندگی خود را اصلاح کنند و در صورت نیاز از دارو استفاده کنند تا بتوانند این بیماری را مدیریت کنند.