پایگاه خبری آفتاب
۰۵ /مهر /۱۴۰۵
Sunday 27 September 2026
کد خبر:۱۰۶۷۹۷۹
۱۱:۳۹
۱۴۰۵/۰۷/۰۵

پاسخ رگولاتوری به گزارش ها درباره حجم خوری بسته‌های اینترنت

پاسخ رگولاتوری به گزارش ها درباره حجم خوری بسته‌های اینترنت
بر اساس نتایج بررسی رگولاتوری از نحوه محاسبه مصرف و تعرفه بسته‌های اینترنت اپراتور‌های ارتباطی سیار و ثابت، بخشی از ابهامات و برداشت‌های کاربران از زود تمام شدن بسته‌های اینترنت، به دلیل ثبت‌نشدن یا عدم به‌روزرسانی برخی آدرس‌ها و IP‌های محتوای داخلی در سامانه تعرفه ترجیحی و افزایش مصرف ناشی از قابلیت‌های مختلف نرم‌افزاری و محتوای ویدئویی بوده است.
۱۱:۳۹
۱۴۰۵/۰۷/۰۵
به گزارش آفتاب نیوز،

در طول هفته‌های اخیر بسیاری از کاربران اینترنت نسبت به حجم خوری اینترنت گلایه‌هایی را مطرح کردند. این انتقاد پس از انتشار گزارش‌هایی درباره کاهش بیش از میزان مصرف بسته‌های اینترنت صورت گرفت و همزمان واکنش وزیر ارتباطات را نیز به دنبال داشت.

سیدستار هاشمی در این راستا اعلام کرد که ادعای حجم‌خوری باید به‌صورت دقیق بررسی شود و در صورت اثبات تخلف، با اپراتور متخلف برخورد خواهد شد.

وزیر ارتباطات این مساله را «خط قرمز» خود خواند و همان زمان یک هفته به اپراتور‌ها مهلت داد تا گزارشی دقیق در این خصوص تهیه و ارائه دهند.

به دنبال مهلت یک هفته‌ای وزیر، اپراتور‌های همراه اول، ایرانسل و رایتل نشست‌های جداگانه‌ای با خبرنگاران برگزار کردند و شیوه محاسبه ترافیک بین‌المللی، داخلی و پیام‌رسان‌های داخل را به شکل آنلاین مورد تست و ارزیابی قرار دادند. آزمایش عملی درباره نحوه محاسبه مصرف اینترنت در حضور رسانه‌ها انجام گرفت و فرایند کسر ترافیک به صورت شفاف راستی‌آزمایی شد و در نهایت اپراتور‌ها با تست زنده «حجم‌خوری اینترنت» را رد کردند. اما موضوع تمام شدن بسته‌های اینترنت به اینجا ختم نشد و پای وزیر ارتباطات را به مجلس کشاند.

یکی از نمایندگان عضو کمیسیون اجتماعی با انتقاد از نحوه عرضه بسته‌های اینترنتی خطالب به وزیر اعلام کرد که شرکت‌های ارائه‌کننده بسته‌های اینترنتی که از آنها حمایت کردید، عملاً به مردم بسته‌های فیک، توخالی و گران می‌فروشند و کسی هم بر آنها نظارت نمی‌کند.

اما وزیر ارتباطات در پاسخ، ادعای افزایش روزافزون تعرفه‌های اینترنتی را منطبق بر واقعیت ندانسته و با تأکید مجدد بر رشد ۲۰۰ تا ۵۰۰ درصدی تعرفه‌ها در گروه‌های مختلف کالا و خدمات طبق شاخص قیمت مصرف کننده در ۵ سال اخیر تاکید کرد که همکاران در سازمان تنظیم مقررات ارتباطات به صورت جدی این موضوع را در دستور کار دارند.

در همین راستا رگولاتوری نحوه محاسبه مصرف و تعرفه بسته‌های اینترنت اپراتور‌های ارتباطی سیار و ثابت و ابهامات محاسبه مصرف اینترنت را بررسی و نتایج آن را منتشر کرد به نحوی که اخیرا حمید خوانساری - معاون امور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد که بخشی از ابهامات و برداشت‌های کاربران درباره نحوه محاسبه میزان مصرف ترافیک اینترنت به وضعیت ثبت اطلاعات محتوای داخلی در سامانه تعرفه ترجیحی برمی‌گردد و با توجه به اینکه دارندگان محتوا ملزم به ثبت و به‌روزرسانی اطلاعات در سامانه سازمان فناوری اطلاعات ایران نیستند، تعداد قابل‌توجهی از آدرس‌ها و IP‌های مربوط به محتوای داخلی در سامانه تعرفه ترجیحی ثبت یا به‌روزرسانی نشده‌اند به همین دلیل در برخی موارد کاربران با وجود تصور استفاده از تعرفه ترجیحی برای محتوای داخلی، با محاسبه ترافیک بر مبنای تعرفه اینترنت بین‌الملل مواجه می‌شوند.

در حقیقت ثبت‌نشدن یا عدم به‌روزرسانی برخی آدرس‌ها و IP‌های محتوای داخلی در سامانه تعرفه ترجیحی و همچنین افزایش مصرف ناشی از قابلیت‌های مختلف نرم‌افزاری و محتوای ویدئویی باعث شده تا این ابهامات مطرح شود.

وی افزایش کیفیت و حجم محتوای برخط، به‌ویژه محتوای ویدئویی را از دیگر عوامل افزایش مصرف اینترنت کاربران ذکر کرد و با اشاره به بررسی سامانه‌های مدیریت حساب مشترکین اپراتور‌های ثابت و سیار در رگولاتوری گفت: در جریان بررسی سامانه‌های مربوط به مشترکین اپراتور‌ها مشخص شد در برخی اپراتورها، جزئیات و ریزمصرف اینترنت به تفکیک ترافیک داخلی و بین‌الملل به شکل شفاف در اختیار مشترکان قرار نمی‌گیرد که با الزام رگولاتوری و پیگیری‌های انجام شده، این مورد در سامانه مدیریت حساب مشترکین اصلاح شده و در حال حاضر امکان مشاهده شفاف‌تر ریزمصرف اینترنت به تفکیک ترافیک داخلی و بین‌الملل برای مشترکان فراهم شده است.

جزئیات گزارش بررسی رگولاتوری در این لینک قابل دسترس است. طبق نتایج این گزارش به‌منظور بررسی صحت عملکرد و میزان مصرف بسته‌های اینترنتی، بسته‌های ارائه شده توسط هر سه اپراتور تلفن همراه به صورت تصادفی مورد تست و بررسی قرار گرفت و نحوه عملکرد هر سه اپراتور ارزیابی شد که بر اساس نتایج به دست آمده، مغایرت یا مشکلی در این خصوص مشاهده نشد.

همچنین طبق این گزارش، به منظور بررسی صحت عملکرد و میزان مصرف بسته‌های اینترنتی، بسته‌های ارائه‌شده توسط برخی از اپراتور‌های ثابت به صورت تصادفی تست و بررسی شد و نحوه عملکرد مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت و هیچ مغایرت یا مشکلی گزارش نشد.

برخی از موارد و مشکلات احصا شده در گزارش رگولاتوری که منجر به سوء برداشت کاربران در نحوه محاسبه میزان مصرف ترافیک توسط اپراتور‌های ارتباطی شده بود به این شرح است:

۱ ـ با توجه به عدم الزام دارندگان محتوا برای ثبت اطلاعات در سامانه سازمان فناوری اطلاعات ایران، تعداد قابل‌توجهی از آدرس‌ها و IP‌های عددی ثبت‌شده در سامانه تعرفه ترجیحی سازمان فناوری اطلاعات، توسط دارندگان محتوا ثبت یا به‌روزرسانی نشده‌اند. این موضوع موجب شده کاربران با تصور بهره‌مندی از تعرفه ترجیحی برای کلیه محتوای داخلی، در برخی موارد هزینه ترافیک اینترنت بین‌الملل را پرداخت کنند.

۲ ـ با توجه به افزایش کیفیت و حجم محتوای آنلاین، به‌ویژه محتوای ویدئویی، همچنین فعال بودن به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزار‌ها و سیستم عامل، پخش خودکار ویدئوها، همگام‌سازی و پشتیبان‌گیری ابری اطلاعات و فعالیت برخی برنامه‌ها در پس‌زمینه، میزان مصرف ترافیک کاربران نسبت به گذشته افزایش یافته است. مجموعه این عوامل می‌تواند منجر به اتمام بسته اینترنتی کاربران در مدت‌زمان کوتاه‌تری شود.

۳ـ در بررسی سامانه‌های مدیریت حساب مشترکین، در برخی اپراتور‌ها جزئیات و ریز مصرف اینترنت به تفکیک ترافیک داخلی و بین‌الملل به‌صورت شفاف نمایش داده نمی‌شد. با پیگیری‌های انجام‌شده از اپراتور‌های مربوطه، اصلاحات لازم انجام و امکان مشاهده شفاف‌تر ریز مصرف به تفکیک ترافیک داخلی و بین‌الملل برای مشترکین فراهم شده است.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر فعال بودن قابلیت‌هایی نظیر به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزار‌ها و سیستم‌عامل، پخش خودکار ویدئو، همگام‌سازی و پشتیبان‌گیری ابری اطلاعات و فعالیت برخی نرم‌افزار‌ها در پس‌زمینه، می‌تواند در اتمام هرچه سریع‌تر بسته‌های اینترنت موثر باشد و میزان مصرف ترافیک را نسبت به گذشته افزایش دهد در نتیجه بسته‌های اینترنت در مدت زمان کوتاه‌تری تمام شود.

گزارش خطا
ارسال پیام
captcha