به عنوان مثال مردم آمريكا هر سال 1/4 ميليارد كيلو شكلات مصرف ميكنند كه سهم هر فرد حدود 5/2 كيلوگرم است. هم چنين 15 درصد زنان هر روز شكلات مصرف ميكنند.در ميان كشورهاي جهان هم كشور سوئيس با ميانگين 10/1 كيلوگرم براي هر فرد در سال رتبه نخست مصرف شكلات را دارد. اما شكلات از كجا آمده ؟ آيا براي سلامتي خطري ندارد؟ و آيا خوردن آن نفعي هم دارد؟
شكلات از دانههاي درخت كاكائوي تئوبروما درست شده است. تئوبروما يك كلمه يوناني به معناي غذاي خدايان است. قوم باستاني ازتك كه ساكنان اوليه مكزيك به شمار ميآيند درخت كاكائو را ستايش ميكردند و از دانههاي آن به عنوان پول براي دادوستد استفاده ميكردند. ازتكها درخت كاكائو را هديهاي از جانب خداوند ميدانستند و آن را منبع قدرت و ثروت قلمداد ميكردند. آنها خداي خود را محافظ و نگهبان اين درخت قرار داده بودند.
ازتكها بعد ازمدتي با خرد كردن و خمير كردن دانههاي كاكائو و افزودن ادويه، يك نوشيدني نيروزا درست كردند. البته اين نوشيدني بسيار تلخ بود . بعد از مدتي سياحان اروپايي در سفرهاي خود كاكائو را شناختند و بعدها با اضافه كردن چاشنيهاي شيرين مثل شكر و وانيل شكلات را به صورت يك خوراكي گران قيمت درآوردند.
از شكلات سفيد تا شكلات تيره
شكلات نيز مانند خوراكيهاي ديگر داراي انواع مختلفي است كه هر كدام داراي طعم و ويژگيهاي خاص خود هستند.
كاكائو: كاكائو تنها داراي عصاره شكلات و كره كاكائو است.
شكلات تيره يا شكلات ساده: شكلات تيره از مقدار زيادي كاكائوي جامد و مقدار كمي شكر تشكيل شده است. بهترين شكلات تيره داراي 60 تا 70 درصد كاكائوي جامد است. اين شكلات اغلب در دسرها استفاده ميشود و حتي در دستور طبخ يك نوع استيك گوشت آهو هم بكار ميرود.
شكلات شيري: اين نوع شكلات محبوبيت بيشتري در ميان مردم دارد. در اين نوع شكلات علاوه بر 30 تا 40 درصد كاكائوي جامد، شكر و شير هم وجود دارد.
شكلات سفيد: طعم و مزه عصاره به كار رفته در اين شكلات ملايمتر است. تركيبات شكلات سفيد شامل كره كاكائوي ملايم، شير، شكر و عصاره وانيل است. گر چه اين نوع شكلات تركيب مشابهي با انواع ديگر شكلات دارد اما در واقع شكلات محسوب نميشود چرا كه در تركيبات آن كاكائوي جامد وجود ندارد. ضمنا اين شكلات از شكلات تيره، نرمتر و شيرينتر است.
شكلات اعتياد ميآورد
علاقه ما به شكلات نميتواند تنها به دليل علاقهي ما به شيريني باشد چون محصولات ديگر نظير تافيها اين طور نيستند. شايد علت اين باشد كه شكلات انسان را تحريك ميكند و حس لذتبخشي به انسان ميدهد. با اين حساب شايد عجيب نباشد اگر شكلات را اعتيادآور بدانيم.
علاوه براين، تمام محصولات شكلاتي جديد داراي مقدار قابل توجهي شكر هستند كه ميتواند تا حدي دليل اعتيادآور بودن شكلات را توضيح دهد.
احتمال بعدي اين است كه شما علاقه به مواد قندي را از والدين خود به ارث برده باشيد. تحقيقات اخير دانشگاه نيويورك نشان ميدهد علاقهي افراد به مواد قندي دليل ژنتيكي دارد. اين تحقيق بر روي دونژاد از موش ها كه گروهي آب شيرين و گروهي آب غير شيرين را ترجيح ميدادند، صورت گرفت. با استفاده از نتايج اين تحقيق، ژن متفاوتي ميان اين موشها كشف شد و بعد خصوصيات ژنتيكي مشابه در انسانها مورد بررسي قرار گرفت. اين بررسيها نشان داد علاقه به مواد قندي ممكن است دليل ژنتيكي داشته باشد.
در ضمن، اعتياد به شكلات مي تواند ناشي از ساخت بيش از حد پيامرسانهاي شيميايي به دنبال مصرف شكلات باشد. بنابراين ممكن است با هر بار مصرف شكلات، رفتار مغزتان به گونهاي تغيير كند كه شما را مجبور به خوردن دوباره شكلات بكند!
آيا شكلات براي سلامت مفيد است؟
در گذشته تصور ميشد كه شكلات براي سلامتي انسان ضرر دارد،اما گزارشات و تحقيقات اخير نشان ميدهد شكلات نه تنها براي سلامتي بد نيست، بلكه در مواردي براي بيماريهاي قلبي و ديگر بيماريها هم مفيد است. البته در مصرف شكلات بايد اعتدال را رعايت كرد زيرا مصرف بيش از اندازه شكلات نيز ميتواند مشكلساز باشد. شكلات حاوي بيش از 300 نوع ماده شيميايي است و شناخت اينكه تكتك اين مواد چهطور روي بدن انسان اثر ميگذارند خيلي دشوار است. اما برخي از تركيبات مفيد شكلات، اين موارد هستند:
فلاونوئيد: شكلات داراي يك نوع ماده آنتياكسيدان به نام فلاونوئيد است كه در ميوهها ، سبزيجات وچاي نيز وجود دارد. مواد آنتياكسيدان، موادي هستند كه مانع از آسيب به قلب وعروق مي شوند و خطر ابتلا به سرطان را هم كاهش مي دهند. مقدار فلاونوئيد به نوع دانههاي كاكائو وفرآيند شكلاتسازي بستگي دارد و در انواع شكلات يكسان نيست. براي مثال در شكلات شيري به دليل اضافه كردن شير به كاكائوي جامد ،اين آنتياكسيدان خاصيت خود را از دست ميدهد. در شكلات سفيد نيز فلاونوئيد وجود ندارد. زيرا در اين شكلات از شهد شكلات استفاده نميشود. در واقع، طبق برخي تحقيقات، شكلات تيره شكلات سالمتري است.
در اين شكلات مقدار بيشتري فلانوئيد وجود دارد كه مقدار اين آنتياكسيدان در انواع ديگر بسيار كمتر است. ضمنا در بعضي از روشهاي شكلاتسازي مانند روش هلندي مقدار فلاونوئيد بهطور قابلتوجهي كاهش مييابد.
فلاوانول: شكلات داراي يك تركيب طبيعي ديگر نيز هست كه فلاوانول نام دارد. فلاوانول يك تركيب بسيار مفيد در شكلات است اما بهدليل تلخ مزه بودن اين تركيب، شركت هاي شكلاتسازي در پي از بينبردن اين مزه براي محبوب كردن شكلات هستند و به همين دليل فلاوانول بهعنوان يك ماده مفيد در اغلب شكلاتهاي جديد وجود ندارد. اما به تازگي يك شركت شكلاتسازي با يك روش جديد خاصيت فلاوانول را در طي فرآيند شكلاتسازي حفظ كرده است. فلاوانول ميتواند از بيماري قلبي و عروقي جلوگيري كند و خطر ابتلا به بعضي از سرطانها را كاهش دهد. در ضمن، فلاوانول ميتواند از بروز ديابت، فشارخون و حتي زوال عقلي نيز جلوگيري كند.
كاتشين: روز به روزخبرهاي بيشتري در مورد فوايد شكلات براي سلامتي منتشر مي شود. . يكي از خبرها اين است كه شكلات داراي مادهاي است كه ميتواند از سرطان و بيماري قلبي پيشگيري كند. البته اين ماده در چاي نيزوجود دارد ولي ميزان آن در شكلات از چاي هم بيشتر است. اين ماده شيميايي كه ممكن است برخي از فوايد شكلات به خاطر آن باشد، كاتشين نام دارد. كشف اين ماده مي تواند باعث شود كه احتمالا درآينده وقتي به همراه يك فنجان چاي، بيسكويت شكلاتي نيز ميل ميكنيد، نه تنها نگران سلامت خود نباشيد بلكه از اينكه به نفع بدنتان كار ميكنيد، لذت ببريد. نتايج تحقيق درباره كاتشين كه به وسيله محققان موسسه ملي سلامت بهداشت و محيط هلند انجام شده، در يك نشريه پزشكي بسيار معتبر به نام لانست چاپ شده است. در اين تحقيق دانشمندان به دنبال يافتن كاتشينها در غذاهاي مختلف بودند كه فهميدند چاي و شكلات تلخ حاوي اين ماده هستند، اما ميزان كاتشين درشكلات تلخ 4 برابر چاي است. دانشمندان حساب كردهاند كه شكلات تلخ داراي 53/5 ميليگرم كاتشين در هر صد گرم، شكلات شيري داراي 15/9 ميليگرم و چاي سياه تنها داراي 13/9 ميليگرم كاتشين در هر صد گرم است. به همين دليل، دانشمندان گفتهاند خوردن يك فنجان چاي به همراه يك شيريني شكلاتي علاوه بر لذتبخش بودن، براي سلامتي هم مفيد است.
اندورفين ها: شكلات مثل ساير غذاهاي شيرين باعث آزاد شدن اندورفينها در بدن ميشود. اندورفينها هورمونهاي طبيعي بدن هستند كه باعث ايجاد احساس سلامتي و شادابي در انسان ميشوند.
منيزيوم: بسياري از خانمها ابراز ميكنند كه قبل از شروع عادت ماهيانه ميل عجيبي به خوردن شكلات دارند. اين مسئله ميتواند به دليل وجود منيزيم در شكلات باشد. كمبود منيزيم باعث بروز برخي ناراحتيها در دوران پيش از قاعدگي ميشود.
آهن: علاقه بعضي خانمها به خوردن شكلات در حين بارداري ميتواند به دليل كمخوني آنها باشد. شكلات حاوي آهن است و ميتواند براي كم خوني مفيد باشد.
مواد محرك دستگاه عصبي: شكلات داراي برخي از مواد محرك دستگاه عصبي مركزي هم هست. مثلا شكلات به ميزان اندكي كافئين داردكه بر روي هشياري انسان اندكي تا‡ثير ميگذارد، نظير اثري كه ما از قهوه ميشناسيم. شكلات با اثري كه روي مغز ميگذارد، باعث ايجاد احساس خوبي در فرد ميشود.
در ضمن، شكلات حاوي مقدار زيادي پروتئين است. كلسيم، ريبوفلاوين، تيامين و ويتامينA هم از ديگر تركيبات مفيد موجود در شكلات هستند. در ضمن، شكلات داراي مقدار زيادي چربي است اما اين چربي موجب بالارفتن كلسترول خون نميشود و براي بدن انسان ضرر ندارد. همچنين مقدار كالري موجود در شكلات از بسياري از مواد ديگر بيشتر است كه اتفاقا نيمي از اين انرژي از چربي شكلات تامين ميشود. براي مثال يك تكه سيب فقط 57 كالري انرژي دارد در حالي كه همين مقدار شكلات بيش از 1000 كالري انرژي دارد. بنابراين، برخلاف عقيده بعضي از شركتهاي شكلاتسازي كه مدعي هستند شكلات براي كاهش وزن مناسب است، براي افرادي كه وزن بالايي دارند توصيه نمي شود. همچنين مصرف شكلات مانند ديگر مواد قندي ميتواند براي بيماران ديابتي خطرساز باشد. با تمام فوايدي كه براي شكلات ذكر ميشود كارشناسان معتقدند شكلات نميتواند غذاي كاملا سالمي باشد و سلامتي مواد غذايي ديگر مانند ميوهها و سبزيجات به مراتب بيشتر از شكلات است. اما مصرف هوشمندانه و متعادل شكلات ميتواند به سلامت بدن كمك كند.
شكلات دشمن دندان نيست
شايد بد نباشد اين قسمت را مخصوص دندانپزشكان بنويسم تا ديگر اين قدر نسبت به اين خوراكي بيچاره بدبين نباشند. البته نه فقط دندانپزشكان بلكه اكثر مردم معتقدند شكلات دشمن دندانهاست. درحاليكه شواهدي وجود دارند كه برعكس اين قضيه را نشان ميدهند. حتي پژوهشگران كشف كردهاند كه شكلات ميتواند از پوسيدگي دندان هم جلوگيري كند. در واقع شكلات اين قدر در برابر پوسيدگي دندان قوي عمل ميكند كه دانشمندان ميگويند شايد روزي بتوان بعضي از مواد تشكيل دهنده شكلات را به دهانشويه يا خميردندان اضافه كرد.
دانشمندان دانشگاه اوزاكاي ژاپن در يك مطالعه دريافتهاند كه دانههاي كاكائو- كه تركيب اصلي شكلات است- با باكتريهاي دهان و پوسيدگي دندان مبارزه ميكنند. آنها كشف كردهاند كه پوسته خارجي دانه كاكائو كه معمولا در توليد شكلات دور ريخته ميشود، داراي اثر ضدباكتري بوده و ميتواند به طور موِثري با پلاكهاي دنداني و ساير عوامل آسيب زننده به دندان مبارزه كند. پوسيدگي دندان به اين دليل ايجاد ميشود كه باكتريهاي دهان، قند را به اسيد تبديل ميكنند و اين اسيد سطح دندانها را ميخورد و باعث ايجاد حفره در آنها ميشود. دانشمندان ژاپني پي بردهاند كه مواد ضدباكتري شكلات، مقدار بالاي شكر در آن را جبران ميكنند و به همين دليل، شكلات از خيلي از خوراكيهاي شيرين ديگر كم ضررتر است. حتما شما فكر مي كنيد همه اين قضايا فقط حدس وگمان است ولي اين طور نيست. دانشمندان براي اثبات اين ادعا به مدت سه ماه بر روي موشها آزمايش كردند. به اين ترتيب كه به آب آشاميدني يك عده از موشها عصاره شكلات اضافه كردند و به عدهاي ديگر آب معمولي دادند. بعد از سه ماه دندانهاي موشهاي شكلاتخور سالمتر بود! دانشمندان اميدوارند به زودي بتوانند آزمايشاتشان را روي انسان هم تكميل كنند.البته پزشكان اين نكته را هم اضافه ميكنند كه رعايت بهداشت دهان، خيلي بهتر از خوردن يك عالم شكلات است.
شكلات براي قلب هم خوب است
البته احتمالا محققان ميگويند خوردن شكلات ميتواند راه خوبي براي سالم نگهداشتن قلب باشد. در يك تحقيق كه در انجمن قلب و عروق اروپا ارائه شده، محققان صحبت از فوايد پليفنولها براي سلامت قلب و عروق كردهاند. پليفنولها موادي هستند كه به طور طبيعي در كاكائو يافت ميشوند. پژوهشگران توانستهاند در آزمايشگاه نشان بدهند كه اين مواد باعث شل شدن و گشاد شدن رگها ميشوند و به اين وسيله باعث ميشوند تا خون راحتتر در رگها جريان پيدا كند و قلب راحتتر بتواند خون را به همه بدن پمپ كند. همچنين در بعضي تحقيقات گفته شده كه پليفنولها عمل آنتياكسيداني دارند. آنتياكسيدانها كه در ميوه و سبزيجات يافت ميشوند، از آسيب به بافتهاي بدن جلوگيري ميكنند. همچنين اين مواد باعث خنثي كردن اثر كلسترول بد در بدن ميشوند.
كلسترول بد در ايجاد بيماريهاي قلب و عروق، نقش عمدهاي دارد. علاوه بر اين، دانشمندان يك هنرنمايي ديگر را هم به شكلات نسبت دادهاند و آن هم اينكه شكلات احتمالا از لختهشدن خون هم جلوگيري ميكند. بر همين اساس، دانشمندان حتي ميگويند ما داريم شواهد جديدي پيدا ميكنيم كه با آنها بتوانيم به مردم پيشنهاد كنيم به طور منظم از تركيبات كاكائو استفاده كنند تا خطر تشكيل لختهخون در رگهايشان كاهش يابد. به گفته پژوهشگران، اثرات مثبت شكلات پس از مصرف يك قطعه شكلات به وزن 35 گرم خود را نشان ميدهند.
با اين حال يك سخنگوي انجمن قلب انگلستان ميگويد: <قبل از اينكه بتوانيم شكلات را به عنوان يك غذاي سالم تبليغ كنيم، بايد تحقيقات بيشتري انجام دهيم. يكي ديگر از دستاندركاران اين سازمان نيز ميگويد: مقادير اندك شكلات تلخ ممكن است براي بيماري گرفتگي رگهاي خود قلب خوب باشد اما شكلات زياد هم خوب نيست چرا كه قندخون و چربي خون فرد را بالا ميبرد.> انجمن قلب انگلستان معتقد است افشاي نتايج يك يا دو تحقيق براي اطلاع عموم، كار بيملاحظهاي است و نبايد به مردم گفت براي سلامت قلبشان به طور منظم شكلات مصرف كنند. اين انجمن حتي معتقد است مردم بايد اين حرفها را نديده بگيرند! يك قطعه شكلات علاوه بر مواد سودمند داخلش، داراي چربيهاي اشباع و شكر نيز هست كه ميتوانند باعث سطح بالارفتن كلسترول، چاقي يا بيماري گرفتگي رگهاي قلبي شوند.
علاوه بر اين تمام منافع شكلات براي قلب از طريق داشتن رژيم غذاي سرشار از ميوهوسبزي قابل دستيابي هستند.به عبارت ديگر، نتيجه بحث اين است كه: <گاهگاهي از خوردن شكلات لذت ببريد. اما كساني كه به ديابت يا چاقي مبتلا هستند، بايد از خوردن شكلات دوري كنند و به جاي آن روزانه 5 بار ميوه و سبزي بخورند. بهتر است اين نكته را هم اضافه كنيم كه شكلات مانند يك شمشير دو لبه است و برشمردن اين همه تا‡ثير خوب براي آن شايد تا حدي زود قضاوت كردن است. در نهايت مواد مغذياي كه شما از خوردن ميوهو سبزيجات به دست ميآوريد، بسيار بيشتر است.
خانم هاي باردار، شكلات بخورند
دانشمندان فنلاندي ميگويند خوردن شكلات در دوران بارداري به مادران كمك ميكند نوزادان شاد و سرزندهاي به دنيا آورند. دانشمندان با مطالعه بر روي 300 زن قبل و بعد از زايمان دريافتند كه خانمهايي كه هر روز شكلات ميخورند به احتمال بيشتري نوزادان شادي به دنيا ميآورند. اين دانشمندان معتقدند موادي در شكلات وجود دارند كه ميتوانند حال روحي انسان را تغيير بدهند و همين مواد هستند كه باعث خلق خوب نوزادان هم ميشوند. در اين تحقيق دانشمندان از خانمها خواستند كه قبل از زايمان ميزان مصرف شكلاتشان و خلق و خويشان را گزارش كنند. در عرض شش ماه بعد از زايمان هم از آنها خواسته شد همين كار را بكنند ولي اين بار خلق و خوي نوزادشان را گزارش دهند. نتيجه اين بود كه خانمهايي كه در دوران بارداريشان به طور منظم شكلات ميخوردند. نوزاداني داشتند كه بيشتر لبخند ميزدند و ميخنديدند. همچنين آنها معتقد بودند نوزادشان خيلي سرحال و فعال هم هست. علاوه بر اين دانشمندان متوجه شدند نوزادان خانمهايي كه در زمان بارداري دچار استرس بودند و شكلات ميخوردند، شادتر از نوزدان خانمهايي بودند كه در دوران بارداري تحت استرس بودند ولي شكلات مصرف نميكردند. اين نوزادان وقتي در موقعيتهاي جديد قرار ميگرفتند كمتر ميترسيدند و به اصطلاح كمتر غريبي ميكردند. در مورد اينكه شكلات چه طور اين اثرات را اعمال ميكند، حدسهاي زيادي وجود دارد ولي يكي از محتملترين آنها اين است كه مواد شيميايي موجود در شكلات از خون مادر به جنين منتقل ميشوند و اثرات خود را به اين شكل نشان ميدهند. مادهاي كه در شكلات وجود دارد و باعث خوشحالي نوزادان ميشود فنيلاتيل آمين نام دارد. البته اين ماده خارقالعاده در ميوهها و سبزيجات چندين برابر شكلات وجود دارد. مثلا همين سيبزميني معمولي حاوي فنيلاتيلآمين است. حالا اگر گفتيد چرا خوردن شكلات بيشتر از خوردن سيبزميني شما را خوشحال ميكند؟ اين نوعي اثر رواني است. چرا كه خوردن شكلات مهيجتر و با كلاستر و پرهزينهتر از خوردن سيبزميني است. به همين دليل هم شما از خوردن آن بيشتر كيف ميكنيد!وقتي شكلات در دهان آب ميشود، يك احساس لذت بخش و آرامش دهنده به فرد ميبخشد و اين سبب خوشحالي انسان ميشود. يكي از محققان هم مي گويد: شكلات ميتواند باعث آزاد شدن هورمون شادي به نام سروتونين شود ولي احتمال اينكه اين ماده از جفت رد شود و به جنين برسد خيلي كم است. اين پژوهشگر در ضمن به مادران آينده هشدار ميدهد: مواظب باشيد در مصرف شكلات زيادهروي نكنيد. اين امر باعث افزايش وزن شما ميشود. در حالي كه شما بايد در دوران حاملگي بسيار مواظب وزنتان باشيد.
شكلات، درماني براي سرفه
پزشكان معمولا ميگويند اگر سرفه ميكنيد نبايد شكلات بخوريد، اما يك كشف جالب اينكه، شكلات ميتواند كليدي براي توليد يك داروي جديد ضد سرفه باشد.البته اين حرفها به معني آن نيست كه از اين به بعد هر وقت مريض شديد و سرفهتان گرفت يك عالم شكلات ميل كنيد. فعلا در مطالعات اوليه كشف شده كه مادهاي به نام تئوبرومين در شكلات وجود دارد كه ميتواند در جلوگيري از سرفه موِثر باشد. دانشمندان براي تحقيق كردن روي اين اثر، ده نفر غيرسيگاري كه ريههاي سالمي داشتند را به طور مصنوعي وادار به سرفه كردند و سپس، پژوهشگران به آنها تئوبرومين دادند. نتيجه اميدوار كننده بود: اين ماده حتي بهتر از كدئين-كه در درمان هاي سنتي ضدسرفه به كار ميرود- توانست سرفه را درمان كند. دانشمندان قصد دارند تحقيقاتشان را گسترش دهند تا از تا‡ثير اين ماده بر روي سرفههاي ناشي از سرماخوردگي يا آنفولانزا هم مطمئن شوند. دكتر عمر شريف عثماني، يكي از محققان موسسه ملي قلب و ريه كالج لندن كه اين تحقيقات را انجام داده است ميگويد: ما هنوز نميتوانيم درمورد شكلات دستور قطعي صادر كنيم و از نحوه عملكرد ماده تئوبرومين هم اطلاعي نداريم. ولي مهمترين چيز اين است كه اگر تحقيقات ما به نتيجه برسد، حاصل آن يك قرص خواهد بود كه نه قهوهاي رنگ است و نه مزه شكلات را دارد بلكه سفيد و بيمزه خواهد بود. هنوز خيلي زود است كه به مردمي كه سرفه ميكنند بگوييم شكلات بخورند.
شكلات، هرچه تلخ تر بهتر
يك گروه از پژوهشگران معتقدند كه شكلات تلخ از شكلات شيري سالمتر است. آنها ميگويند شكلات تلخ خواص آنتياكسيدان بيشتري از شكلات شيري دارد. مواد آنتياكسيدان، موادي هستند كه مانع از نوعي آسيب به نام آسيب اكسيداتيو به قلب وعروق مي شوند و خطر ابتلا به سرطان را هم كاهش مي دهند.آسيب اكسيداتيو درست مثل زنگ زدن آهن ميماند و مواد آنتي اكسيدان به نوعي حكم ضدزنگ را دارند! البته اضافهكردن شير به شكلات ميتواند از اين خواص شفابخش بكاهد. دانشمندان براي بررسي اثر شكلات بر سلامت بدن، از 12 داوطلب سالم يعني 7 زن و 5 مرد خواستند تا شكلات تلخ و شكلات شيري مصرف كنند. آنها در پايان متوجه شدند كه كساني كه شكلات شيري ميخورند، براي دريافت همان مقدار ماده آنتياكسيدان بايد دو برابر شكلات مصرف كنند. در اين تحقيق مشخص شد كه شكلات تلخ ميتواند سطح مواد آنتياكسيدان خون را تا 20 درصد افزايش دهد. پروفسور آلن كروزير از دانشگاه گلاسكو درباره شكلات شيري اين نظر را دارد: <احتمالا پروتئينهاي موجود در شير با اتصال بر تركيبات آنتياكسيدان شكلات، مانع از جذب آنها و در نتيجه اثر مفيد آنها در بدن ميشوند.> اگر نتايج اين تحقيقات به تاييد قطعي برسند، دانشمندان پيشنهاد خواهند كرد كه شكلات بخوريد، اما نه بيش از حد. دكتر كروزير ميگويد: <من مصرف متعادل شكلات را توصيه ميكنم. مثلا روزي يك قطعه كوچك.> يادتان باشد شكلات را فقط ميتوان به رژيم غذايي سالم اضافه كرد، نه اينكه قسمتي از رژيم غذايي را با آن جايگزين كرد. روزي 5 بار ميوه و سبزي را فراموش نكنيد.
شكلات براي رفع تبعيض نژادي
چهار كودك شكلاتي روز 6 شهريور در يكي از بزرگترين جشنهاي خياباني در اروپا شركت داشتند.
جشن <نوتينگهيل> در لندن غربي با موضوع اتحاد و تفاوت برگزار شده است. اين كودكان با ريختن شكلات بر روي خود، همگي به يك رنگ واحد درآمدهاند و در واقع به بياهميت بودن رنگ پوست اشاره كردهاند.
معضل تاريخي تلخي شكلات
دانههاي كاكائو داراي نوعي تركيبات آنتياكسيدان است كه براي رگهاي خوني و قلب بسيار مفيدند. مشكل اينجاست كه اين دانهها داراي مزه تلخي هستند و سازندگان شكلات سالهاست كه براي از بين بردن مزه تلخ شكلات تلاش ميكنند.