آفتابنیوز : آفتاب: دانشمندان به شناخت بهتری از ریشههای برنج کشت شده توسط بشر، یکی از مهم ترین اقلام غذایی جهان، دست یافتهاند.
مطالعه نقشه ژنتیکی برنج حاکیست که این گیاه فقط یک بار توسط انسان اهلی شد، و از آنجا به سایر نواحی انتقال پیدا کرد نه اینکه توسط گروه های مختلف به طور جداگانه و مستقل کشت شده باشد.
هم اکنون دهها هزار نوع برنج وجود دارد، اما اینها در دو زیرگونه کلی جای میگیرند.
این مطالعه که در نشریه اقدامات آکادمی ملی علوم آمریکا چاپ شده است حاکیست که برنج اولین بار حدود 9 هزار سال قبل در چین کشت شده است.
یک تئوری دیگر حاکیست که دو زیرگونه اصلی برنج - Oryza sativa japonicaو O. sativa indica- به طور جداگانه و در نواحی مختلف آسیا کشت شدند.
بررسی اختلافات بزرگ ژنتیکی میان این دو زیرگونه از این نظریه پشتیبانی می کند. چندین تلاش برای بازسازی تاریخ تکامل این محصول نیز موید این نظریه است.
نوع "جاپونیکا" چسبناک با دانههای کوتاه است، در حالی که برنج "ایندیکا" غیرچسبناک و با دانه های بلند است.
در تازهترین تحقیقات، یک تیم بینالمللی تاریخ تکامل برنج را با استفاده از دادههای ژنتیکی بررسی کرد.
پژوهشگران با استفاده از الگوریتم های کامپیوتری به این نتیجه رسیدند که جاپونیکا و ایندیکا دارای یک ریشه مشترک بوده اند زیرا شباهت ژنتیکی آنها به یکدیگر بیش از هرگونه برنج وحشی دیگری که در چین یا هند یافت میشود بود.
آنها سپس از تکنیک موسوم به "ساعت ملکولی" برای تاریخگذاری سرگذشت تکاملی برنج استفاده کردند.
بسته به اینکه محققان ساعت را چگونه تنظیم کردند، دادهها به ریشههای حدودا 8200 ساله برنج اهلی اشاره دارد.
این مطالعه حاکی از آن است که زیرگونههای جاپونیکا و ایندیکا حدود 3900 سال قبل از هم جدا شدند.
تیم محققان میگوید که این یافته با شواهد باستان شناسی برای کشت برنج در دره یانگ تسه چین در حدود 8 تا 9 هزار سال پیش و کشت برنج در ناحیه گنگ هند در حدود 4 هزار سال قبل همخوانی دارد.
مایکل پوروگانان از دانشگاه نیویورک و از نویسندگان این مقاله علمی گفت: "با انتقال برنج از چین به هند توسط تجار و کشاورزان مهاجر، احتمالا این محصول به طور گسترده با برنج وحشی محلی ترکیب شد."
"بنابراین برنج کشت شده که فکر میکردیم ریشه در هند دارد عملا از چین سرچشمه میگیرد."
مدلی که به یک سرچشمه واحد برای همه انواع برنج اشاره دارد حاکیست که ایندیکا و جاپونیکا هر دو از برنج وحشی او.روفیپوگون آمدهاند.
محققان چندین سال قبل گفتند که شواهدی از دانههای سوخته 15 هزار ساله برنج در کره جنوبی یافتهاند، که این نظر که برنج اولین بار در چین کشت شد را زیر سوال میبرد.
با این حال آن شواهد در عالم آکادمیک کاملا پذیرفته شده نیست.