کد خبر: ۱۳۴۶
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۲:۰۵
با ترور رفيق حريري نخست وزير سابق

تنش در عرصه سياسي لبنان شدت گرفت

آفتاب‌‌نیوز : هنوز علت اصلي ترور رفيق حريري مشخص نيست اما براي بسياري از لبناني ها، انفجار در بيروت يادآور خاطرات جنگ خونین داخلي بود كه به خرابي هاي وسيع منجر شد. رفيق حريري كه پنج دوره نخست وزير لبنان شد مرد اول تحولات سياسي و تجاري اين كشور در سال هاي پس از جنگ لقب گرفت. بسياري از افراد بر این باورند که او لبنان را پس از 15 سال جنگ خونين داخلي احيا كرد.

به دنبال ترور رفيق حريري، تلويزيون الجزيره مستقر در قطر نوار ويديويي پخش كرد كه در آن گروهي ناشناخته به نام «پيروزي و جهاد در شام» مدعي اين ترور شد. اين گروه اعلام كرد كه دليل ترور رفيق حريري، ارتباطات نزديك وي با عربستان سعودي بود. در نوار ويديويي پخش شده يك روحاني جوان كه زير پرچم «لااله الا الله» بيانيه اين گروه ناشناس را قرائت مي كرد، اين ترور را در راستاي انتقام گرفتن از خون كشته شدگان و همقطاران آنها به دست نيروهاي امنيتي سعودي دانست. در اين بيانيه آمده كه عمليات ويژه قتل حريري در راستاي قصاص يك عامل رژيم سعودي در سرزمين شام است و تأكيد شده كه اين عمليات پيش درآمدي براي عمليات انتحاري بعدي بر ضد كفار، مرتدين و طاغوت ها در سرزمين سوريه بزرگ است. 

به دنبال ترور نخست وزير پيشين لبنان، رهبران كشورهاي مختلف جهان اين عمل تروريستي را محكوم كرده و خواهان يافتن عوامل حادثه و برخورد با آنها شدند. بشار اسد رئيس جمهور سوريه اين بمب گذاري را به عنوان يك عمل جنايتكارانه هولناك محكوم كرد و با ملت دوست و برادر لبنان ابراز همدردي كرد. ژاك شيراك رئيس جمهور فرانسه كه از دوستان نزديك حريري محسوب مي شد با محكوم كردن اين حادثه خواهان تشكيل فوري يك گروه تحقيق بين المللي درباره اين حادثه شد. اسرائيل هرگونه دخالت خود در اين حادثه را رد كرد و شيمون پرز معاون آريل شارون نخست وزير اسرائيل گفت دولت لبنان مي بايستي از تمام اقدامات لازم براي دفاع از جان حريري استفاده مي كرد. آمريكا نيز ترور رفيق حريري را محكوم و از آن به عنوان قتلي بي رحمانه ياد كرده است. در ايران نيز سيدمحمد خاتمي رئيس جمهور و كمال خرازي وزير خارجه از ترور رفيق حريري ابراز تأسف كردند و آن را محكوم كردند. كوفي عنان دبيركل سازمان ملل متحد نيز ترور رفيق حريري را محكوم كرد و آن را ضايعه اي بزرگ براي لبنان خواند. دبيركل سازمان ملل متحد به شدت كساني را كه اين ترور سياسي را تحريك، برنامه ريزي و اجرا كرده اند محكوم كرد و از همه لبناني ها خواست كه خويشتنداري كرده و از ابزارهاي مسالمت آميز در جهت حمايت از آرزوهاي ملي خود به سوي حاكميت، استقلال و يكپارچگي كامل ملي استفاده كنند.

 به دنبال ترور رفيق حريري، شخصيت با نفوذ لبنان، گروه هاي مخالف اين كشور، مسئوليت اين ترور را متوجه دولت لبنان دانستند. جمعي از رهبران گروه هاي سياسي، نمايندگان مجلس و شخصيت هاي مسيحي مخالف دولت لبنان با شركت در نشستي فوق العاده در خانه حريري، پيامدهاي ترور وي را بررسي كردند.

در بيانيه پاياني اين نشست كه با حضور وليد جنبلاط رئيس حزب سوسياليست ترقي خواه خوانده شد آمده است كه مسئوليت كامل اين جنايت و جنايت هاي مشابه متوجه دولت لبنان و سوريه است. در اين بيانيه از جامعه جهاني خواسته شده كه به مسئوليت خود در برابر لبنان عمل كرده و براي تشكيل يك كميته تحقيق بين المللي اقدام كنند، چون مردم لبنان به دولت و سازمان هاي آن اعتماد ندارند. در اين بيانيه همچنين خواهان بركناري دولت كنوني لبنان و عقب نشيني ارتش سوريه پيش از برگزاري انتخابات بهار آينده شده است.

از طرفي به دنبال ترور رفيق حريري نخست وزير سابق لبنان، يك مقام امنيتي اين كشور اعلام كرد كه يك فلسطيني در ارتباط با اين ترور شناسايي شده است. تحقيقات اوليه نشان مي دهد كه اين فرد كه در نوار ويديويي الجزيره نيز ديده مي شود يك فلسطيني تبار مقيم بيروت است.

دولت آمريكا نيز به دنبال كشته شدن حريري، مجدداً خواهان خروج نيروهاي نظامي سوريه از لبنان و خلع سلاح گروه هاي لبناني شد. يك سخنگوي كاخ سفيد با محكوم كردن اين حادثه گفت كه ايالات متحده درباره اقدامات قابل اجرا به منظور تنبيه مسببان اين حمله و براي خاتمه دادن به خشونت در لبنان، اعاده استقلال، حاكميت لبنان و عاري بودن آن از اشغال خارجي با دولت هاي منطقه و شوراي امنيت سازمان ملل متحد مشورت مي كند. 

برخي منابع غربي پس از حادثه ترور رفيق حريري، انگشت اتهام خود را به طرف سوريه گرفته اند اما مقامات سوري از همان ابتدا با موضع محكم چنين ادعاهايي را رد كرده و آنها را بي اساس خوانده اند.

رهبران مخالف دولت عمر کرامی كه پيوندهاي نزديكي با سوريه دارد،خواهان استعفاي دولت و اعتصاب سه روزه شده اند اما آنها از متهم كردن دمشق به دخالت در اين حادثه تاكنون خودداري كرده اند. اما گروهي از طرفداران رفيق حريري با تجمع در خيابان ها، دمشق را متهم به ترور حريري كرده اند. 
مردم شهر صيدا زادگاه رفيق حريري نيز با آتش زدن لاستيك خودروها به ترور حريري اعتراض كرده اند. ميشل عون رهبر تبعيدي لبنان نيز در پاريس، سوريه را مسئول ترور رفيق حريري دانست و گفت اين سوري ها هستند كه امور اطلاعاتي و امنيتي را در دست دارند.

مشيل عون كه رئيس ارتش و نخست وزير لبنان  در سال های گذشته بود در سال 1990 به علت جنايت هاي بي شمارش در طي ساليان به پاریس  تبعيد شد.
 در عين حال انگشت اتهام تنها متوجه سوريه نيست و برخي محافل در لبنان و خارج از آن، اسرائيل را نيز در حادثه ترور رفيق حريري مقصر مي دانند.

اين محافل بر اين باورند كه اسرائيل از آرامش لبنان در سال هاي اخير و همكاري هاي نزديك آن با سوريه رضايت نداشت و با ترور رفيق حريري خواسته تا دوباره صحنه سياسي اين كشور را دستخوش ناآرامي كند. برخي تحليلگران مي گويند اسرائيل با ترور رفيق حريري، درصدد فشار آوردن بر سوريه از طريق آمريكا و فرانسه است. هدف از اين فشار، خارج كردن نيروهاي نظامي سوري از لبنان و كاهش روابط دوستانه ميان سوريه و لبنان است. آمريكا  طي هفته هاي اخير فشار بي سابقه اي را بر لبنان وارد كرده است و حجم انتقادات از اميل لحود رئيس جمهور اين كشور كه روابط حسنه و خوبي با سوريه دارد به شدت افزايش پيدا كرده است. احتمال مي رود با نزديكي به زمان انتخابات پارلماني كه بهار امسال تشكيل مي شود فشارها بر لبنان و سوريه افزايش يابد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین