آفتابنیوز : آفتاب: یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه ارز تکنرخی نشده است، گفت: «ما باید ارز را شناور کنیم و مبادلات ارزی را با مکانیزم معادل سازی شناور انجام دهیم که نتیجه آن قطعا تک نرخی شدن به معنای واقعی خواهد بود.»
سید حسین قاسمی گفت: «در ابتدا لازم است قدم اخیر دولت را در خصوص تک نرخی شدن ارز به عنوان گامی جدید و یک حرکت رو به جلو قلمداد کرد اما اینکه این حرکت ما را به سر منزل مقصود خواهد رساند با توجه به قواعد علم اقتصاد باید گفت این اقدام هرچند ضروری اما کافی نیست.»
قاسمی ادامه داد: «این اقدام باید به برنامه اساسی ایجاد پایداری در تثبیت نرخ ارز متصل گردد در غیر اینصورت این اتفاق به منزله تک نرخی شدن ارز نمیباشد و همانگونه که شاهد هستید هم اکنون در بازار دیگری ارز 50% گرانتر به فروش میرسد. تک نرخی شدن میبایستی موجب حفظ ارزش پول ملی نیز بشود و در تمام بازارهای بین المللی نرخ ریال در بردهای نرخ ارز قرار گیرد.»
وی افزود: «اگر این امر صورت پذیرد ضمن حضور ریال در بازارهای بین المللی موجب تغییرات کاهشی خارج از حد و غیر معقول نخواهیم بود. به همین جهت آنچه را که دولت انجام داد اگرچه نمیتوان انکار کرد که یک قدم در جهت تحقق آنچه که تحلیلگران اقتصادی مدنظر داشتند بود، اما قدمی کاملی نیست و اگر بخواهیم به مکانیزم علمی برای کاهش نرخ ارز و طلا برسیم باید به سمت شناور کردن ارز برویم.»
قاسمی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز به روش شناور به معنای معادل سازی ارزش پول ملی با قیمت طلا و ارز در آنچه که ارزش واقعی آن است میباشد، گفت: «به همین جهت اگر ما این معادل سازی را انجام دهیم به طور طبیعی ارزش پول ملی ما دارای همان ارزشی خواهد بود که در بازارهای بین المللی است.»
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «اگر این ارزش در بازارهای بینالمللی به رسمیت شناخته شود ما دچار افزایش نرخ ارز در بازار نخواهیم شد و برای حضور در بسیاری از نهادهای بین المللی نیز نرخ پولی ملی تثبیت شده از الزامات پذیرش است. بنابراین برای رسیدن به این نقطه ضرورتا ما باید ارز را شناور کنیم و مبادلات ارزی را با مکانیزم معادل سازی شناور انجام دهیم که نتیجه آن قطعا تک نرخی شدن به معنای واقعی خواهد بود.»
این تحلیگر مسائل اقتصادی اظهار داشت: «تک نرخی شدنی که الان صورت گرفته نمیتواند معنای واقعی تک نرخی شدن باشد، چرا که الان در بازار قیمت دیگری داریم که قیمت ارز در بازار زیرزمینی است و تقریبا نزدیک به 1850 تومان میباشد که با آنچه که دولت تعیین کرده 50 درصد اختلاف دارد. بنابراین نمیتوان گفت ارز تک نرخی شده چون در بازار تقاضا، ارز با قیمت دیگری خرید و فروش میشود.»
قاسمی افزود: «با شیوه کنونی میتوان گفت خرید و فروش طلا به نوعی جایگزین محصولات تولیدی شده است. چون محصولات تولیدی که کالاهای سرمایهای هستند هم اکنون در محاق افزایش قیمت ارز قرار گرفتهاند و ارز و طلا به جای کالاهای سرمایهای در بازار مبادله میشود که همین موضوع به طور قطع ایجاد حباب دیگری در بازار را اجتناب ناپذیر میسازد.»
وی ادامه داد: «ما در این حالت با پدیده دیگری هم روبرو هستیم و آن به وجود آمدن رقابت غیرسالم در بازار دولتی و غیررسمی میباشد که این موضوع به جایی میرسد که دولت ناگزیر میشود از این وضعیت عقب نماند و در نهایت دولت تحت تاثیر بازار تقاضا قرار خواهد گرفت و بعید نیست دولت خود هم در آینده با این شیوهای که اتخاذ کرده به بازار تقاضا وارد شود و درصف خرید و فروش که آغازی برای چند نرخی در بازار تقاضا خواهد بود قرار گیرد.»
این تحلیل گر اقتصادی افزود: «ما امیدواریم که دولت این پتانسیل را پیدا بکند و این فضا با به وجود آمدن ثبات در نرخ ارز به وضعیتی تبدیل نگردد که ناچار شویم برای توجیه اشتباهات خود بدنبال مقصر بگردیم. پس الزاما بایستی سعی کرد پول ملی به بازارهای مالی و پولی بین المللی ورود پیدا کند.»
وی گفت: «اگر بتوانیم این ویژگی را در ارتباط با پول ملی انجام دهیم قطعا بحث تک نرخی خود به خود در بازار به وجود می آید که متاسفانه می بینیم دولت به مسائل جنبی و مهم تک نرخی شدن توجه ندارد. گرچه بحث افزایش نرخ سود سپرده ها تا حدودی می تواند سرمایه مردم را به سمت بانک ها بکشد و مجددا پول در بانک ها جریان داشته باشد.»
وی اظهار داشت: «این جریان یافتن پول در بانکها را میتوان با سازماندهی و برنامهریزی در سپردههای بانکی با مکانیزم هدایت منابع مالی به سمت تولید و با در اختیار گذاشتن تسهیلات تولیدی، پولهایی که تا قبل از آن در بازار ارز به کار میرفت را به بخش تولید هدایت کرد.»
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا ورود سودجویان به بازار ارز موجب التهاب این بازار شده است؟، گفت: «به هر حال دولت ضعفهایی که در نظام برنامه ریزی پولی و مالی کشور وجود دارد را یا متوجه رسانهها می کند یا منتقدین و یا متوجه مسائلی میکند که بخشی از آن به سیاستهای بین المللی بر میگردد اما در چرائی افزایش لجام گسیخته نرخ ارز آنچه بیشتر به چشم آمد سرگردانی دولت و دستگاه های اجرائی پولی و بانکی بود که بهت آن در سکوت مسئولین مذکور کاملا هویدا بود، اما باید اذعان داشت موارد ذکر شده توسط دولت بر افزایش نرخ ارز در بازار آزاد تاثیری تعیین کننده ندارد.»
وی افزود: «ما نمیتوانیم برای بازار تعیین تکلیف کنیم. بلکه باید زمینههایی که باعث سودجویی بیشتر در بازار میشود را محدود کنیم. به طور طبیعی بازاری که در مکانیزم خودکنترلی قرار بگیرد بسیار بهتر از آن است که دولت بخواهد آن را کنترل کند و یا به تعبیری دست نامرئی کینز در بازارهای کلاسیک کشورهای در حال توسعه به نوعی مصداق دارد.»
قاسمی ادامه داد: «ما در ارتباط با اجرای چنین برنامهای باز همان بحث شناورسازی را مطرح میکنیم به طوری که اگر بازار را با مکانیزم شناورسازی به حال خود رها کنیم در یک مقطعی از زمان به نقطه ای میرسد که عرضه و تقاضا متعادل میشود. در این صورت نه نیازی به نظارت دولت است و نه به بگیر و ببند و یا اجرای برنامه های کوتاه مدت. بدین طریق علاوه بر آنکه نظام پولی و مالی تقویت میشود در زمانی که بازار ناگزیر است روزی که سود خود را در تولید میبیند به سمت تولید گرایش پیدا کند.»
وی در پاسخ به این سوال که آیا میان علم اقتصاد و عملکرد اقتصادی دولت هماهنگی وجود دارد، گفت: «متاسفانه دولت یک استراتژی روشنی را در سیاستهای پولی و مالی دنبال نمیکند بلکه به دنبال سیاستهای نتیجه گرا است که متاثر از اتخاذ تصمیماتی بیشتر منفعلانه میباشد. این مسئله باعث شده وضعیت بازار از شکل طبیعی خودش خارج شود. بازار طبق آنچه که مکانیزم های علمی تعریف میکند یک پدیده قابل درک است که برای خودش کنترل و شرایط میگذارد. در اقتصادی که بازار بر نظام پولی و مالی حاکم است بسیاری از سیاستها بدون آنکه نیازی به ابلاغ دستورالعمل و بخشنامه داشته باشد، یعنی بدون هرگونه نظارت دولتی، بازار متعادل میشود.»
وی افزود: «اینکه در بازارهای ما این وضعیت به وجود نمیآید به این دلیل است که هرروز در حال فاصله گرفتن از موازین و معیارهای علمی هستیم. در بازار بحث عرضه و تقاضا مطرح است که باید خودش، خودش را کنترل کند. ما شاهد هستیم که دولت سعی دارد به شیوه خود بازار را کنترل نماید، اما بازار ملتهب شده بطور طبیعی و ناخواسته میل به مقاومت دارد که تا شرایط اطمینان در آن بوجود نیاید در مسیر منطقی حرکت نخواهد کرد، ایجاد اطمینان نیز ضرورت امنیت اقتصادی را میطلبد که چنانچه برنامهها و تصمیمات در این جهت نباشد به سمتی میرویم که منافع اقتصادی دولت را نیز متاثر مینماید، مسلما بازار این سیاست را نمیپذیرد.»
به گزارش فرارو،قاسمی در پایان گفت: «به هرحال امیدواریم دراین شیوه جدید دولت بتواند پایداری لازم را به وجود آورد. هرچند همانطور که عرض کردم ما ناچار به شناورسازی نرخ ارز هستیم و نباید بازار را با اتخاذ سیاست های مقطعی و منقطع دستکاری کرد چرا که بسیاری از این دستکاری ها آن نتیجهای را که ما خواهان آن بودیم به بار نمیآورد.»