کد خبر: ۱۴۷۳۶۵
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۴:۲۶

2 کیلو سیب‌زمینی قیمت یک عدد تخم‌مرغ

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: نظم و نبض بازار خرید و فروش سیب‌زمینی در شهرستان فریدن، دست دولت نیست و دلالان در تعیین قیمت این محصول یکه‌تازی می‌کنند به گفته کشاورزان، قیمت دو کیلو سیب‌زمینی آنها با یک عدد تخم‌مرغ برابری می‌کند.

در بررسی‌های آماری مشخص شده است که در بیشتر موارد، نبود واحدهای صنایع تبدیلی، نبود بازار فروش مناسب و کمبود نقدینگی از جمله مشکلات اساسی فعالان بخش کشاورزی است.

به نظر می‌رسد برای ترغیب و جذب سرمایه‌گذاران برای احداث واحدهای فرآوری محصولات کشاورزی و دامی به ویژه در مناطقی که کمتر توسعه یافته‌اند و مردم طعم محرومیت را بیشتر چشیده‌اند، باید بیشتر تلاش شود.

در شهرستان فریدن، نبود صنایع تبدیلی کافی، کشاورزان را به کارهایی وا می‌دارد که خود نیز راضی به انجام آن نیستندة کما اینکه کشاورزان برای فرآوری تولیدات و حذف هزینه‌های حمل به ناچار محصولات خود را با قیمت‌های بسیار اندک به واسطه‌ها و دلالان می‌فروشند.

چیپس، خلال سیب‌زمینی، پوره، سیب‌زمینی نیمه سرخ شده و نشاسته، از جمله محصولات تبدیلی است که ارزش افزوده‌ای قابل توجه، نسبت به خام فروشی ایجاد می‌کند و کارخانه‌های تولید آن، بهترین محل برای اشتغال صدها جوان این منطقه است تا آینده را از آن خود سازند.

*‌ بذر سیب ‌زمینی 1200 تومان، فروش هر کیلو 200 تومان

هدایت هاشمی 56 ساله، کشاورز نمونه سیب‌زمینی‌کار در شهر "افوس"، یکی از شهرهای شهرستان فریدن است که برای تولید یک محصول با کیفیت، مشکلات فراوانی را پیش رو دارد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به مشکلات فراوان کشاورزی و تولید سیب‌زمینی در این منطقه گفت: ما برای کاشت محصول، بذر سیب‌زمینی را کیلویی یک‌ هزار و 200 تومان خریداری کرده‌ایم اما به زحمت می‌توانیم سیب‌زمینی خود را کیلویی 150 تا 200 تومان به فروش برسانیم.

این کشاورز با بیان اینکه سیب‌زمینی‌ها به فروش نمی‌رود و مجبور شده‌ایم آن را در انبار ذخیره کنیم، تصریح کرد: سیب‌زمینی‌ها را به میدان میوه و تره‌بار خرم‌آباد هم بردیم و در آنجا کیلویی 230 تومان فروختیم.

وی با اشاره به اینکه کسی نیست که درددل کشاورزان سیب‌زمینی‌کار فریدنی را بشنود، ادامه داد: به فروش نرسیدن سیب‌زمینی‌ها سبب شده ما در فقر زندگی کنیم.

هاشمی با بیان اینکه سال گذشته 15 میلیون تومان روی محصول سیب‌زمینی سرمایه‌گذاری کرده است، اضافه کرد: امسال حتی 6 میلیون هم از این پول بازگشت نشده و تمام زحمات خودم و خانواده‌ام از بین رفته و جز ضرر چیزی نداشته است.

وی با اشاره به اینکه به جز کار کشاورزی درآمد دیگری ندارد، افزود: با وجود اینکه هیچ‌ گونه هزینه‌ای بابت کارگر و ادوات کشاورزی در مراحل کاشت سیب‌زمینی نمی‌پردازم و تمام آنها را در اختیار دارم اما باز هم در حال ضرر کردن هستم، کشاورزانی که هزینه کارگر و ادوات کشاورزی هم‌چون تراکتور را می‌پردازند، مطمئناً حال و روز بدتری دارند.

این کشاورز سیب‌زمینی‌کار که جزو کشاورزان نمونه این شهر نیز به حساب می‌آید، تأکید کرد: در فصل تابستان، دولت به دلیل صرفه‌جویی، برق چاه‌های آب را چند ساعتی قطع می‌کند که ضرر فراوانی به محصول کشاورزی می‌زند، چرا که به محصول در حال رشد درست آب داده نمی‌شود و آبیاریش کامل نیست.

وی در ادامه با اشاره به اینکه دیگر از این همه مشکل به ستوه آمده‌ایم، ادامه داد: قصد داشتم برای پیگیری مشکلات زندگی به تهران و نزد مسئولان مربوطه بروم، چرا که گویا صدای مشکلات کشاورزی این منطقه به گوش مسئولان نمی‌رسد.

هاشمی با بیان اینکه بذر سیب‌زمینی اصلاح شده را از جهاد کشاورزی و از کانون سیب‌زمینی‌کاران خریداری می‌کنیم، گفت: یک نوع بذر هم که کیفیت بالایی دارد را کیلویی 2 هزار و 200 تومان خریداری کرده‌ایم اما هنگام فروش حتی 300 تومان هم از ما نمی‌خرند.

وی با اشاره به اینکه کشاورزی ما شامل محصولات دیگری هم‌چون گندم و جو نیز می‌شود، ادامه داد: بذر گندم را کیلویی 600 تومان خریداری می‌کنیم اما دولت محصول نهایی را هر کیلو 300 تومان از ما می‌خرد.

*‌ نبض محصول سیب‌زمینی فریدن دست دولت نیست

یکی دیگر از کشاورزان سیب‌زمینی‌کار در فریدن با بیان اینکه در گذشته بذر محصولات با قیمت پایین‌تری به دست کشاورز می‌رسید، اظهار داشت: در حال حاضر باید بذر را گران بخریم و محصول را ارزان به بازار عرضه کنیم.

محمد فرهادی مهم‌ترین علت بی‌ثباتی و بی‌نظمی در قیمت محصولات کشاورزی را ورود دلالان به این بخش عنوان کرد و افزود: نظم و نبض بازار خرید و فروش محصولات کشاورزی دست دولت نیست، بلکه دلالان حرف نخست را در این زمینه می‌زنند.

وی با اشاره به اینکه کار به جایی رسیده که پیش زن و فرزندانم خجالت می‌کشم و شرمنده آنها شده‌ام، ادامه داد: از رسانه‌ها تقاضا می‌کنم که فریاد ما را به گوش مسئولان برسانند.

*‌ 20 تا 30 درصد سیب‌زمینی به ضایعات تبدیل می‌شود

در حال حاضر، ضعف در تمام تولیدات کشاورزی مربوط به بخش فرآوری است و کشاورز بیشترین تلاش را دارد اما کمترین سود را دریافت می‌کند.

بخش زیادی از سرمایه‌گذاری‌ها به دلیل وجود امکانات و تسهیلات، در شهرهای بزرگ انجام می‌شود و در نتیجه در روستاها و شهرهای کوچک سرمایه‌گذاری کمتری صورت می‌گیرد که همین موضوع بسیاری از مشکلات را موجب می‌شود.

سیب‌زمینی محصولی است که ماده خشک موجود در آن 17 تا 22 درصد متغیر است که سبب شده درصد فسادپذیری این محصول بالا باشد، به گونه‌ای که 20 تا 30 درصد محصول پس از برداشت به صورت ضایعات از دسترس خارج می‌شود، در نتیجه نگه‌داری پس از برداشت مشکل است.

اسدالله احمدی، فرماندار فریدن نیز مدتی پیش در مصاحبه‌ای گفته بود: یکی از برنامه‏های شهرستان فریدن، فرآوری سیب‌زمینی توسط صنایع تبدیلی است، چرا که بیش از 100 نوع مواد از سیب‌زمینی قابل دریافت بوده که در بخش صنایع قابل توسعه است.

به گزارش فارس،حال باید منتظر بود و دید آیا دولت و وزارت جهاد کشاورزی برای کشاورزان منطقه فریدن که بسیاری از آنها با فروش تک محصول سیب‌زمینی امرار معاش می‌کنند، چاره‌ای می‌اندیشد یا این مشکل هم‌چنان ادامه دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین