کد خبر: ۱۴۸۵۵۰
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۰ - ۲۲:۵۰

تحليل سياسي هفته

روزنامه جمهوری اسلامی ایران
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:
بسم‌الله الرحمن الرحيم
با يك چشم برهم زدن و به سرعت برق، سال 90 نيز با فراز و نشيب‌هايش به پايان مي‌رسد و آنچه از افراد و جوامع مي‌ماند، كارنامه عمل و پرونده آنهاست كه سرانجام در محضر الهي عرضه خواهد شد و اشخاص براساس نيات و اعمال خويش سنجيده مي‌شوند. پس بايد بگونه‌اي زيست و به شيوه‌اي رفتار كرد كه به فرموده امام امت، خود را همواره در محضر خدا بدانيم و از عواقب رفتار خويش بيمناك باشيم. 

در اين هفته ملت ايران با حضور غيرتمندانه و نجيبانه خويش در انتخابات مجلس نهم بار ديگر نشان داد كه شايسته خدمت و قدرداني بي‌شائبه است و بايد به واسطه تجلي حضورش كه توانست سيلي محكمي بر دشمنان انقلاب وارد كند، مورد تقدير صادقانه مسئولين قرار گيرد. 

براساس آمار وزارت كشور انتخابات مجلس درحالي با حضور 64 درصدي واجدين شرايط راي دهندگي برگزار شد كه تكليف 225 كرسي نمايندگي مجلس نهم در مرحله اول انتخابات مشخص گرديد و رقابت حائزين اكثريت براي كسب 65 كرسي باقيمانده در فروردين ماه برگزار مي‌شود. طبعاً در هفته‌هاي آينده با مشخص شدن تركيب كامل مجلس نهم مي‌توان تحليل‌هاي دقيق‌تري درباره شكل گيري آن ارائه كرد ولي نكاتي وجود دارد كه مسئولان بايد در مورد آن تأمل كنند. 

واقعيت اينست كه مردم در طول 33 سال گذشته هرگز از عمل به آنچه برعهده داشتند، كم نگذاشته و هيچ باري را زمين نگذاشتند. آنان در سخت‌ترين و دشوارترين صحنه‌ها، به ميدان آمده و با بن بست شكني، راه را براي مسئولان هموار كردند ولي اين مسئولان بودند كه به وظايف خود آنگونه كه انتظار مي‌رفت عمل نكردند. پس حق اينست كه مسئولان، اين حضور مردمي در انتخابات را به خود نگيرند و نپندارند كه آراي ملت ايران، تائيد كننده عملكرد آنان است، بلكه بايد بدانند كه مردم انتقادهاي بسيار جدي به عملكرد مسئولان داشته و از نزاع‌هاي خانمان‌سوز، سوء مديريت‌ها، مفاسد اقتصادي، تورم و بيكاري و... منزجرند و كاسه صبرشان درحال لبريز شدن است. 

هفته جاري تهران ميزبان اجلاسيه يازدهم دور چهارم مجلس خبرگان بود كه با صدور بيانيه‌اي در تقدير از نقش مردم در شكل گيري مجلس شوراي اسلامي و حضور آنان در پاي صندوق‌هاي رأي به كار خود پايان داد. در جلسه افتتاحيه اين اجلاس رئيس مجلس خبرگان از راهپيمايي 22 بهمن و انتخابات مجلس شوراي اسلامي در 12 اسفند به عنوان حوادث بزرگ امسال نام برده و از اينكه مردم آگاه و غيور ايران با حضور تعيين كننده خود، تبليغات دشمن را نقش برآب كردند، تقدير كرد و در عين حال خطاب به مسئولان گفت: "مردم با وجود اينكه مشكلاتي در زندگي دارند، اما نسبت به اسلام، انقلاب، امام و شهدا وفادارند و حاضر نيستند اين انقلاب را فداي مشكلات روزمره زندگي كنند." آيت‌الله مهدوي كني از دولت و مجلس خواستند با هماهنگي به فكر مردم باشند و براي مردم كار كنند. 

در موضوعات خبري خارجي اين هفته، باراك اوباما، رئيس‌جمهور در اجلاس "آيپك" (كميته روابط مشترك آمريكا و اسرائيل) حاضر شد و به منظور اثبات سرسپردگي‌اش به صهيونيستها، بار ديگر عليه جمهوري اسلامي ايران به لفاظي و رجزخواني پرداخت. اوباما كه به شدت تلاش مي‌كرد نظر مساعد صهيونيستها و حمايت آنها را در آستانه انتخابات رياست‌ جمهوري آمريكا به خود جلب كند، بار ديگر صفت "مقدس" را به حمايت آمريكا از رژيم صهيونيستي نسبت داد و تاكيد كرد كه در لحظات حساس تكيه‌گاه رژيم صهيونيستي بوده است. 

باراك اوباما، براي خوشايند صهيونيستها و تائيد مواضع تل‌آويو، ايران را مورد اتهامات واهي قرار داد و ادعاهاي بي‌اساس و مغرضانه رژيم صهيونيستي درباره فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران را تكرار كرد. اوباما درحالي اين ادعاهاي ديكته شده از سوي صهيونيستها را به زبان مي‌آورد كه صلح‌آميزبودن فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران مورد تائيد مجامع بين‌المللي است و با وجود فشارهاي آمريكا، آژانس انرژي اتمي نيز تاكنون نتوانسته است سندي دال بر اثبات ادعاهاي آمريكا و رژيم صهيونيستي ارائه دهد. اين بسيار تاسف‌آور است كه آمريكا كه خود هزاران سلاح اتمي را در زرادخانه‌هايش انباشته است و رژيم صهيونيستي، به عنوان تنها رژيم برخوردار از سلاح هسته‌اي در خاورميانه، داعيه‌دار صلح و امنيت شده‌اند و براي صلح و ثبات منطقه اشك تمساح مي‌ريزند. 

تاسف‌آورتر اينكه مجامع بين‌المللي، به خصوص آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز تحت تاثير القائات واشنگتن - تل‌آويو قرار گرفته‌اند و در حالي كه جرات ورود به حريم تسليحات هسته‌اي آمريكا، رژيم صهيونيستي و ديگر قدرت‌هاي هسته‌اي دنيا را ندارند بر فعاليت‌هاي اتمي ايران تمركز كرده و آنرا وسيله‌اي براي اعمال فشارهاي ديپلماتيك و اغراض سياسي قرار داده‌اند. از سوي ديگر، حمايت‌هاي بي‌چون و چرا و همه‌جانبه آمريكا از رژيم اشغالگر، خونريز و غيرقانوني تل‌آويو، كه ريشه و علت اصلي ادامه بحران و ناامني در منطقه است از سوي اوباما به "حمايت مقدس" تعبير مي‌شود. 

اوباما درحالي عبارت "مقدس" را به حمايت‌هاي شرارت‌بار واشنگتن از رژيم صهيونيستي به كار مي‌برد كه قبل از روي‌كارآمدن، وعده تغيير در سياستها و نگرش‌هاي آمريكا به مسائل داخلي و خارجي را داده بود، ولي اكنون نه تنها از اين تغيير نشاني نيست بلكه سياستهاي صهيونيستي آمريكا، پررنگ‌تر از دوران روساي جمهور گذشته اين كشور دنبال مي‌شود. 

تاكيد اوباما بر وابستگي‌محض و پيروي كوركورانه آمريكا از تل‌آويو، بار ديگر اين واقعيت را مورد تاكيد قرار مي‌دهد كه چشم‌داشت به آمريكا براي حل بحران خاورميانه، بسيار ابلهانه است و كساني كه به اين موضوع دل بسته‌اند ساده‌انديش و كوته‌بين هستند. 

اين هفته، انتخابات رياست جمهوري در روسيه برگزار شد و همانگونه كه پيش‌بيني مي‌شد، ولاديمير پوتين به راحتي و بدون دردسر توانست اكثريت را كسب كرده و به كرملين باز گردد. پوتين درحالي به كرملين اسباب‌كشي مي‌كند كه در 8 سال گذشته نيز نقش موثري در دولت روسيه داشت بگونه‌اي كه بسياري از تحليل‌گران، فرد شماره يك روسيه را پوتين مي‌دانستند و مدودف،‌ از رياست‌جمهوري، تنها اسم آن را يدك مي‌كشيد. 

بازگشت پوتين به مسند رياست جمهوري روسيه، درحالي رخ مي‌دهد كه هيچ رقيب قدرتمندي در مقابل وي قرار نداشت و در واقع، اين انتخابات، نمايشي و داراي نتيجه‌اي از پيش مشخص شده بود. آنچنانكه منابع دولتي روسيه اعلام كرده‌اند پوتين نزديك به 64 درصد آرا را به دست آورد و نزديكترين رقيب وي، زوگانف بود كه حدود 18 درصد آراي انتخابات را كسب كرد. مخالفان، پوتين را متهم به تقلب كرده و مدعي هستند موارد بي‌شماري از تقلب در اين انتخابات وجود داشته است. در اين حال، موسسه مستقل ناظر انتخابات نيز بر غيرسالم و غيرعادلانه‌بودن انتخابات تاكيد گذاشته است. 

با اينحال بايد اذعان كرد كه پوتين راي اكثريت بزرگي از مردم روسيه را در انتخابات كسب كرده است و حتي اگر ادعاي مخالفان نيز درست باشد و بخشي از آراي پوتين نيز حذف شود اين امر نمي‌تواند وي را از اكثريت بيندازد. مسئله اينجاست كه حكومت روسيه از مدتها قبل با بسيج همه‌گونه ابزار و استفاده از امتيازها و امكانات حكومتي شرايطي را به وجود آورده بود كه هيچ رقيبي در اين ميدان قدرت رقابت با پوتين را نداشت و پيروزي پوتين مرهون اين شرايط است. هرچند ممكن است اكثر مردم روسيه بر اين واقعيت آگاه باشند ولي ترجيح مي‌دهند كه به وضع موجود تن بدهند زيرا بيم از آن دارند كه در صورت دست‌زدن به تركيب سياسي كنوني و تغيير شرايط، اوضاع اقتصادي روسها كه در دوران قدرت پوتين تا حدودي بهبود يافته و ثبات پيدا كرده است از هم بپاشد. بيهوده نبود كه پس از اعلام پيروزي قاطع پوتين ارزش سهام در بازار بورس مسكو به مقياس قابل ملاحظه‌اي افزايش يافت. با اينحال، پوتين نمي‌تواند به افزايش مخالفت‌ها با خود كه روز به روز تشديد مي‌شود بي‌اعتنا باشد. 

اين هفته، دولت سوريه اعلام كرد كه مخالفان مسلح را در شهرهاي "حمص"، "باباعمرو" و "درعا" سركوب كرده است و اين شهرها را در كنترل كامل گرفته است. اين اتفاق، مي‌تواند بر بهبود موقعيت سياسي دولت بشار اسد بيفزايد و مخالفان را از ادامه خط‌مشي مسلحانه مايوس سازد. 

پيروزي‌هاي نظامي دولت دمشق درحالي حاصل مي‌شود كه چندي پيش نيز اجلاس موسوم به "دوستان سوريه" در تونس، كه با هدف دستيابي به يك اجماع بين‌المللي عليه حكومت بشار اسد ترتيب داده شده بود و در آن اجلاس، آمريكا، عربستان و قطر صحنه گردان بودند به شكست منتهي شد و شركت‌كنندگان، كه بانيان اجلاس شمار آنها را 70 كشور اعلام كرده بودند، نتوانستند به يك نتيجه مشترك دست يابند. 

اين دو پيشامد، يعني پيروزي در دو جبهه داخلي و خارجي دولت سوريه را در وضع مناسبي قرار داده است و حتي برخي از ناظران اين باور را مطرح كرده‌اند كه سوريه اوج بحران را پشت سرگذاشته است. با اينحال دولت دمشق نبايد به اين تحولات با خوش‌بيني بيش از حد نگاه كند بلكه مناسب است از فرصت موجود بهره لازم را براي حل اساسي بحران مبتلا به ببرد. 

اين يك واقعيت است كه حكومت سوريه نيز مشكل دارد و دمشق بايد خود اين نقص در نظام حكومتي‌اش را رفع كند تا زمينه دخالت‌هاي خارجي، كه قطعاً نظر دلسوزانه‌اي نه به حكومت و نه مردم سوريه ندارند، از ميان برود. طرح اصلاح قانون اساسي كه از سوي بشار اسد ارائه شد و چندي قبل نيز به همه‌پرسي گذاشته شد، رويكرد مثبت و مطلوبي است كه مي‌تواند به حل ريشه‌اي گرفتاري‌هاي دولت و مردم سوريه پايان دهد. 

مخالفان سوريه نيز بايد تاكنون به اين نتيجه رسيده باشند كه با اقدامات مسلحانه كه از سوي دولتهاي مغرض به آنها القا شده است هيچ حاصلي به جز خسارت‌هاي عمده جاني و از بين‌رفتن سرمايه‌هاي اقتصادي اين كشور كسب نخواهند كرد و آنها چاره‌اي جز تعامل با حكومت سوريه و بازگشت به ميز مذاكره ندارند.


منبع: روزنامه جمهوری اسلامی ایران
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین