آفتابنیوز : آفتاب: ماجرا اما از اظهار نظر علي لاريجاني، رييس مجلس در این خصوص آغاز شد. او با استناد به بررسيهاي هيات تطبيق مصوبات دولت با قوانين، انتشار «ايرانچك» توسط بانكمركزي را ممنوع اعلام كرد.
در روزهای پایانی سال 1390 بود که علی لاریجانی نامه عدم تطبیق مصوبه بانک مرکزی در مورد انتشار ایران چک با قوانین را ابلاغ کرده وبه دولت(بانک مرکزی)یک هفته مهلت داد تا در مدت زمان تعیین شده نسبت به توقف انتشار ایران چک های جدید اقدام کند.
اما با عدم توجه دولتی ها به این سخنان رئیس مجلس، لاریجانی در نامه ای ضمن تأکید بر ممنوعیت رواج ایران چک 10 مورد مغایرت انتشار ایران چک با قوانین کشور را گوشزد کرد واز دولت خواسته به تخلفات خود دراین زمینه پایان دهد.
ایران چک "سندی" است که با مصوبه 8/12/1386 هیأت وزیران جایگزین چک پول های بانک مرکزی شد و قطعات 50هزارتومانی و100هزارتومانی آن به گردش درآمد.مدتی بعد یعنی در 5بهمن 1389،انتشار ایران چک های 100هزارتومانی متوقف شد وبانک مرکزی اعلام کرد در نظر دارد انتشار ایران چک های 50هزارتومانی را نیز متوقف کند.
رئیس کل بانک مرکزی دراین زمینه گفته بود :" تا زمانی که به اندازه نیاز اسکناس 10 هزار تومانی وارد بازار نشود، ایران چک 50هزارتومانی جمع آوری نمی شوند، زیرا از آنها در خودپردازها استفاده می شود و در رفع نیاز مردم موثر هستند".پیش از انتشار چک پول توسط بانک مرکزی، 12 بانک ایرانی اقدام به انتشار چک پول می کردند اما انتشار آن از بهارسال 87 به انحصار بانک مرکزی درآمد.
در هر حال، اين مصوبه نيز كه در روزهاي پاياني سال 86 با عنوان «تحويل ايرانچك به بانكها توسط بانكمركزي» به تصويب هيات وزيران رسيده بود به جرگه ساير مصوبههايي پيوسته كه مجلس آن را غيرقانوني خوانده است و هنوز تکلیف آنها معلوم نیست.
از سوی دیگر، مديرعامل موسسه مالي و اعتبار مهر در مورد حذف ايرانچكهاي 50 هزار توماني با ارائه پيشنهاد انتشار اسكناسهاي 50 هزار و 100 هزار توماني به جاي ايرانچك برای رفع اشکالات قانونی، عنوان كرده است: اكنون سطح استفاده از اين ابزار در كشور ما برای پاسخگویی به نیازهای بازار فرهنگسازی نشده و آمادگی لازم وجود ندارد.
غلامحسن نتاج در مورد حذف ايرانچكهاي 50 هزار توماني گفت: در مورد بحث انتشار ايرانچكها بارها اعلام شده كه اشكالات قانوني دارد و با توجه به اين اشكالات بانك مركزي مشخصا در اين خصوص از نظر مجوزهاي قانوني زير سوال رفته است. بنابراين براي لحاظكردن رويكرد قانوني آن، طبيعي است كه يا بايد اصلاحاتي در آن صورت بگيرد يا اينكه انتشار آن متوقف شود. فضايي كه ايجاد شده نشان ميدهد ميخواهند ايرانچك را حذف كنند، در حالي كه بيشتر فضاي رواني است كه راه افتاده است.
وي اضافه كرد: اقتصاد كشور به يك ابزارهايي نياز دارد كه به هر ترتيب به آن ميرسد یا جایگزینی برای آن می یابد. ما نياز به ايران چك داشتيم كه فضا براي آن فراهم شد اما اگر ايران چك را حذف كنند، مطمئن باشيد كه بازار از يك راهكار ديگري استفاده ميكند.
نتاج ادامه داد:مطمئنا تغيير از ايرانچك به راهكارهاي جديدتر كه چرخه اقتصاد كشور بخواهد با آن مبادلات خود را انجام دهد، هزينههايي را براي كشور در پي خواهد داشت و حتي ممكن است موجب افزايش هزينههاي ملي شود، اما به هرحال اقتصاد كشور بايد چرخش داشته باشد و يكي از ابزارهاي چرخشي آن نقدينگي است كه فعلا ايرانچكهاي 50 هزار توماني دارد بخشي از اين مراودات را تجهیز ميكند. تا به این ترتیب این اقدام مجلس مخالفانی نیز داشته باشد.
در هر حال، هرچند به نظر می رسد منظور لاریجانی از ممنوعیت رواج ایران چک،عدم انتشار وگردش ایران چک ها در سیستم بانکی بوده است با این حال مشخص نیست در صورت تمکین بانک مرکزی، که تکلیف ایران چک های دردست مردم چه خواهد شد؟
به گزارش شفاف،در هر صورت حذف ايرانچكها در نبود اسكناس درشتتر كار همه را دشوار ميكند و تا زماني كه راهكار مناسبي براي حل اين معضل پيدا نشود، حذف ايرانچكها منطقي به نظر نميرسد.