کد خبر: ۱۶۴۸۸۲
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۴

اینجا سبزیجات با فاضلاب سیراب می‌شود!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: با وجود ممنوعیت قانونی و آثار سوء بهداشتی، آبیاری سبزیجات اهواز با فاضلاب همچنان ادامه دارد.

طبق آخرین آمار‌ها در نیمی از استان‌های کشور (با شدت و ضعف) هنوز فاضلاب برای آبیاری مورد استفاده می‌گیرد، اگر چه گفته می‌شود سطح کشت با فاضلاب کم شده اما هنوز حدود 5 هزار هکتار از اراضی از فاضلاب برای آبیاری استفاده می‌کنند که در برخی نواحی در زمینه شیوع وبا نقش داشته است.

اخیرا نیز برخلاف اظهارات گذشته رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان معلوم شد، چند سالی است 10 هکتار از مزارعی که در نوار ساحلی کارون حد فاصل پل پنجم و ششم در اهواز سبزی کاری شده‌اند، با فاضلاب آبیاری می‌شوند.

به گزارش فارس،این در حالیست که براساس قانون مجازات اسلامی و شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، آبیاری محصولات کشاورزی و سبزیجات با فاضلاب خام ممنوع است.

* فاضلاب به صرفه‌تر است

ظاهرا رایگان بودن استفاده از کانال فاضلاب، عدم نیاز به انرژی برق و داشتن ازت و فسفر و مهمتر از همه عدم برخورد قانونی، استفاده از فاضلاب برای آبیاری مزارع سبزی را برای برخی کشاورزان از آب تصفیه شده سالم، آسان‌تر و به صرفه‌تر کرده است. از این رو، برخی افراد از سهل انگاری نهادهای ناظر سوءاستفاده کرده، هنوز هم از این نوع آبیاری استفاده می‌کنند.

رئیس اداره جهاد کشاورزی اهواز هم استفاده از فاضلاب برای آبیاری سبزیجات را در اهواز تایید کرد.

عبدالرضا نیسی اگر چه مخالفت شدید خود را با استفاده از این روش برای آبیاری مزارع اعلام کرد، اما وظایف جهاد کشاورزی را محدود به همکاری نکردن با این کشاورزان دانست و گفت: برخورد با این افراد وظیفه ما نیست، این مسئولیت بر عهده بهداشت است و ما فقط می‌توانیم نهاده‌های کشاورزی در اختیار کشاورزان متخلف قرار ندهیم.

این مقام مسئول بدون اینکه به وظیفه جهاد کشاورزی در زمینه آموزش کشاورزان و ارتقای آگاهی آنها اشاره‌ای کند، افزود: عکس و مستندات عملکرد این کشاورزان تهیه شده و در اختیار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی به عنوان دبیر شورای سلامت قرار داده شده است.

* زنگ خطر وبا

اگر چه از نظر استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست کشور، استفاده از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری برخی محصولات مجاز است، اما این مسئله در مورد صیفی‌جات تفاوت دارد، به طوری که حتی استفاده از فاضلاب تصفیه شده نیز در این مورد غیرمجاز و جرم تلقی می‌شود.

به گفته کار‌شناسان بهداشت محیط، بروز آلودگی‌های میکروبی و شیمیایی از عوارض آبیاری سبزیجات با فاضلاب است که به علت جذب فلزات سنگین در گیاهان رخ می‌دهد.

در سال‌های اخیر با شدت گرفتن مخالفت‌ها با آبیاری با فاضلاب قرار بر این شد که با همکاری استانداری‌ها و فرمانداری‌ها هر چه زود‌تر این مشکل ساماندهی و از ادامه آبیاری با فاضلاب جلوگیری شود.

پیگیری فارس برای گفت‌وگو با فرماندار اهواز به عنوان رئیس شورای سلامت این شهرستان و اطلاع از اقدامات انجام شده بی‌نتیجه ماند اما دبیر شورای سلامت استان و رئیس مرکز بهداشت خوزستان، در این باره گفت: تنها یک مورد استفاده از فاضلاب برای آبیاری سبزیجات در اهواز مشاهده شده است که در حال پیگیری آن هستیم.

شهرام رفیع هشدار داد: استفاده از فاضلاب برای آبیاری سبزیجات علاوه بر انتقال بیماری‌ها و طغیان بیماری‌های روده‌ای، ممکن است در مقطع کنونی موجب شیوع وبا شود.

رفیع توپ را به زمین شرکت آب و فاضلاب اهواز انداخت و گفت: این مسئله در شورای سلامت استان طرح و قرار شد شرکت آب و فاضلاب اهواز در این مورد اقدام کند. 

* یک سال مکاتبه

هنوز هم فاضلاب‌های شهری در اهواز ساماندهی نشده است، به طوری که در بیش از 10 نقطه شهر، فاضلاب به صورت مستقیم به رودخانه کارون تخلیه می‌شود، در منطقه کوی مشعلی نیز ورودی 25 تا 30 لیتر در ثانیه فاضلاب به رودخانه زمینه سوء استفاده برخی کشاورزان را فراهم کرده است.

معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب اهواز در این باره گفت: تعدادی از کشاورزان از فاضلاب ایستگاه پمپاژ قدیمی کوی مشعلی برداشت‌های غیرمجازی برای آبیاری انجام می‌دهند که در این زمینه از سال90 مکاتباتی با محیط زیست، بهداشت و فرمانداری صورت گرفته است.

احمد منجزی اظهار کرد: این منطقه در آینده قرار است زیر پوشش تصفیه خانه شرق اهواز که هنوز به طور کامل اجرا نشده، قرار گیرد.

وی افزود: با اجرای طرح موقت در آن منطقه، مشکل قابل حل نیست به همین دلیل سعی می‌شود تا یک سال آینده در این محل طرحی، مطالعه، تامین اعتبار و اجرا شود تا فاضلاب‌های ورودی به رودخانه جمع‌آوری و به وسیله لوله منتقل شود.

منجزی راه حل کوتاه مدت را مداخله مرکز بهداشت، فرمانداری و دادستانی برای جلوگیری از ادامه استفاده از خروجی فاضلاب دانست.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست اهواز اما انتقاد خود را متوجه شرکت آب و فاضلاب اهواز کرد: رهاسازی فاضلاب خام در طبیعت به شکل کنونی ممنوع است و ابعاد نظارتی ما در این زمینه متوجه شرکت آب و فاضلاب اهواز است.

آرمین صارمی‌فر افزود: روی عملکرد این شرکت بحث داریم و معتقد هستیم فاضلاب نباید قابل دسترسی باشد که بتوان از آن سوء استفاده کرد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه اداره حفاظت محیط زیست در این زمینه مستقیما مسئولیتی ندارد، با بهداشت صورت جلسه مشترکی با عنوان تهدید علیه بهداشت عمومی، تنظیم کرده که در حال پیگیری حقوقی است.

بسیاری از خانواده‌ها سبزی مصرفی روزانه خود را با خیالی آسوده از بازار تهیه می‌کنند در حالی که اطمینان دارند متولیان بهداشت جامعه بر نحوه تولید و عرضه این محصول نظارت کامل دارند. با این اوصاف آیا این اطمینان خاطر را می‌توان باز هم از مردم انتظار داشت؟
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین