آفتابنیوز : آفتاب: رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان دوشنبه شب در برنامه کنکاش شبکه جامجم به تشریح تحولات اخیر در عرصه سیاست خارجی پرداخت.
*حمایت معنوی ایران از ملت فلسطین
در خصوص تحولات اخیر در فلسطین اشغالی و تهاجم رژیم صهیونیستی به مردم غزه و برقراری آتشبس، حمایت از همه مظلومان دنیا را از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: معتقدیم انقلاب اسلامی و اهداف آن باید تا جایی ادامه یابد که ریشه ظلم برچیده و عدالت در جهان برقرار شود.
وی موضوع فلسطین را به خاطر ظلم روا شده به این ملت و غصب سرزمین آنها یکی از مباحث مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: ما همواره از حقوق ملت فلسطین دفاع و از مبارزاتشان حمایت معنوی کردهایم.
مهمانپرست بهترین راهحل مسئله فلسطین را احقاق حقوق آنها به طور کامل، بازگرداندن این سرزمین به ساکنان اصلی، استقرار آوارگان فلسطینی در سرزمین خودشان و برگزاری انتخاباتی دموکراتیک عنوان کرد و افزود: رژیم صهیونیستی به عنوان رژیم غاصب دائما تجاوز به سرزمینهای کشورهای اسلامی را در دستور کار داشته و جنایاتش را با حمایت کشورهای غربی انجام داده است.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: این رژیم هر زمان تحت فشار قرار گرفته تلاش کرده تا با عملیات نظامی علیه مردم محصور غزه در محاصره ناعادلانه، حیثیت از دست رفته خود را جبران کند.
وی در این زمینه به شکست رژیم صهیونیستی در جنگ ۳۳ روزه لبنان و پس از آن شکست در جنگ ۲۲ روزه غزه اشاره کرد و افزود: این بار نیز شکست دیگری در کارنامه این رژیم ثبت شد. اشتباه صهیونیستها در محاسباتشان این بود که فکر میکردند به خاطر تحولات خاورمیانه و فتنهای که در سوریه ایجاد شده، جبهه مقاومت تضعیف شده و مردم فلسطین و غزه نمیتوانند از خود دفاع کنند.
به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی این رژیم میخواست با تهاجم به غزه شکست و حیثیت از دست رفته خود را جبران کند.
مهمانپرست با بیان اینکه مردم غزه دفاع مقتدرانه و شجاعانهای انجام دادند، گفت: شهرهای سرزمینهای اشغالی هدف موشکهای حماس و جهاد اسلامی قرار گرفت و کار به جایی رسید که رژیم صهیونیستی تمام شروط نیروهای مقاومت را پذیرفت و شکست دیگری برای این رژیم رقم خورد.
*یک استعفا کافی نیست
وی با اشاره به استعفای وزیر جنگ رژیم صهیونیستی آن را شکست سیاسی-نظامی برای این رژیم برشمرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده که به لحاظ معنوی خود را در کنار مردم فلسطین میداند و برای ارسال کمکهای انساندوستانه، دارویی و بازسازی مناطق تخریب شده آمادگی خود را اعلام کرده است.
مهمانپرست به اعلام آمادگی علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان برای سفر به غزه و برقراری تماس با مسئولان حماس و جهاد اسلامی و همچنین تماس با وزیر خارجه مصر، ارسال نامههایی به سازمانهای منطقهای و بینالمللی برای جلوگیری از جنایات صهیونیستها، تماسهای رئیس جمهور کشورمان در حمایت از مردم غزه و... اشاره کرد.
وی گفت: همه کشورهای اسلامی باید در دفاع از فلسطین تلاش کنند و به ابراز همدردیهایی بسنده نکنند که برای مردم در این سرزمین محاصره شده خاصیتی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان مطالب مطرح شده مبنی بر حضور نیروی نظامی ایران در غزه را درست ندانست و افزود: خوشحالیم که مردم فلسطین توانستهاند به حدی از توانایی برسند که از خود دفاع کنند. اینکه چگونه به این تواناییهای دست یافتهاند مباحث فنی و تخصصی نظامی است که متخصصان امر در این زمینه اظهارنظر میکنند.
مهمانپرست با بیان اینکه هر سرزمینی که مورد هدف قرار میگیرد در صورتی که امکان دفاع مقتدرانه از خود را داشته باشد، حالت بازدارندگی ایجاد کرده و طرف مهاجم منصرف میشود، گفت: اما اگر کشوری ضعیف باشد و قادر به دفاع از خود نباشد، طرف مقابل را تحریک میکند تا به تهاجمات خود ادامه دهد.
وی ادامه داد: خوشحالیم که اشتباه در محاسبات صهیونیستها باعث شکست سنگین آنها شد و یک استعفا کافی نیست، بلکه باید شاهد استعفاهای بیشتری باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با اشاره به وعدههای صهیونیستها به مردم سایر کشورها و کوچاندن آنها به سرزمین غصب شده و اعلام اینکه این سرزمین موعود است و آرامش، امنیت و توسعه در آن برقرار میباشد، اظهار داشت: آنها با این فریبها مردم را به فلسطین کوچ دادند، ولی در حال حاضر این وعدهها محقق نشده و مردم با مشکلات اقتصادی و بحرانهای اجتماعی روبرو هستند و امنیتشان نیز به خطر افتاده است.
وی با بیان اینکه صهیونیستها عجولانه دنبال آتشبس بودند، گفت: ادامه درگیریها میتوانست برای آنها خیلی خطرناک باشد، آنها افرادشان را به قاهره فرستادند تا میانجیگری کنند. ولی در نهایت پیروزی بزرگی برای مردم فلسطین رقم خورد.
*کارنامه سیاه حامیان حقوق بشر در قبال قضیه فلسطین
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ارزیابی از واکنشها و اقدامات سازمانهای منطقهای و بینالمللی کشورهای عربی در قبال تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه، با بیان اینکه به هیچ وجه شاهد تلاش جدی برای رفع ظلمی که سالیان سال است در حق مردم فلسطین اعمال میشود نبوده و نیستیم، افزود: تمام سازمانهای مدعی حقوق بشر زمانی که به بحث فلسطین میرسند سکوت میکنند. آوازه دفاع از حقوق بشرشان همواره مطرح است، ولی در قبال فلسطین کارنامه بسیار سیاهی دارند.
مهمانپرست به حمایتهای غرب و به ویژه آمریکا از جنایات رژیم صهیونیستی اشاره کرد و افزود: انتظار ما از کشورهای اسلامی و منطقه این است که با هم همکاری بیشتری داشته و هماهنگتر عمل کرده و همه از حقوق مردم فلسطین دفاع کنند.
به گفته وی، حمایت همه کشورها از حقوق مردم فلسطین باعث میشود تا رژیم صهیونیستی نتواند به تجاوزات و جنایات خود ادامه دهد.
وی اضافه کرد: متأسفانه برخی کشورها همت لازم را در این زمینه به خرج نمیدهند و درگیر فتنههای طراحیشده صهیونیستها و حامیان آنها میشوند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی و حامیانش به دنبال ایجاد اختلاف بین کشورهای منطقه هستند، خاطرنشان کرد: آنها میخواهند مانع از حمایت کشورهای منطقه از جریان مقاومت شوند و باید هوشمندانه عمل کرد.
مهمانپرست با بیان اینکه انتظارات زیادی از این کشورها داریم، یادآور شد: اما متأسفانه این انتظارات در حد قابل قبولی برآورده نشده است.
*دیپلماسی پارلمانی
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره سفر منطقهای علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به لبنان، سوریه و ترکیه به دیپلماسی پارلمانی اشاره کرد و افزود: در عرصه سیاست خارجی کشورها باید از همه ظرفیتها استفاده کرد از جمله دیپلماسی پارلمانی و همه بخشهای کشور میتوانند در تحقق آرمانها و اهداف اصلی سیاست خارجی کمک کنند.
مهمانپرست با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی ظرفیتهای خوبی دارد، خاطرنشان کرد: تحرک مجلس شورای اسلامی در منطقه میتواند افکار عمومی را روشن کرده و باعث به حرکت درآوردن نمایندگان پارلمانهای مختلف شده تا در دفاع از جریان مقاومت وارد صحنه شده و دولتهای خود را نیز وارد صحنه کنند.
*اظهارات مجری تلویزیون اردن که به سفیر ایران نسبت داده شد
وی درباره اظهارات منتسب به مصطفی مصلحزاده سفیر ایران در امان درباره ارسال نفت مجانی به اردن برای ۳۰ سال، این موضوع را خلاف واقع دانست و گفت: این اظهارات از سوی مجری تلویزیون اردن مطرح شده بود نه سفیر ایران. متأسفانه نشریات و خبرگزاریهای داخل اردن اظهارات مجری را به سفیر ما نسبت دادند، البته بلافاصله خبرگزاریهای داخل اردن اخبار خود را در این زمینه تصحیح کردند.
*همواره آماده مذاکره بودهایم
به گزارش فارس، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه برنامه کنکاش شبکه جام جم در پاسخ به سؤال یکی از ایرانیان خارج از کشور مبنی بر اینکه تهران تا چه زمان به مذاکره با غرب درباره برنامه هستهای ادامه میدهد؟ عنوان کرد: اصل مذاکره چیز بدی نیست، اگر مبنای خود را داشته باشد و به تأمین منافع ملی کمک کند. ما همواره آمادگی خود را برای مذاکره منطقی با کشورهای غربی بیان کردیم.
وی با بیان اینکه معتقدیم بسیاری از مشکلات و بحرانها در منطقه و جهان نیازمند همفکری، رایزنی و مشارکت همه کشورها است، درباره مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ خاطرنشان کرد: ما همواره آماده مذاکره بودیم و تاکنون نیز مذاکرات خوبی برگزار شده و کماکان نیز آماده مذاکره هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مذاکرات زمانی به نتیجه میرسد که کشورهای غربی طرف مذاکره منطقی برخورد کرده و رفتار محترمانهای نسبت به رعایت حقوق ملت ما داشته باشند.
*مردم ایران را درست نمیشناسند
وی علت اصلی اعمال فشارها از سوی آمریکا و برخی از کشورهای غربی نسبت به جمهوری اسلامی را عدم شناخت درست آنها از مردم ایران عنوان کرد و گفت: متأسفانه آنها شناخت دقیقی از ویژگیهای ملت ایران ندارند.
مهمانپرست با اشاره به تاریخ و تمدن چند هزار ساله ایران، خاطرنشان کرد: ملت ایران از غرور ملی بالایی برخوردار است. اگر طرفهای مقابل منطق قوی داشته باشند و بتوانند ما را قانع کنند، ما حرفشان را میپذیریم. آنها فکر میکنند با فشار میتوانند ملت ما را تسلیم کنند و با ایجاد فشارها و تحریمها میتوانند در جامعه ایران اختلاف ایجاد کنند و این فتنهها را تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده در ایران افزایش میدهند.
به گفته وی، تجربه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری آنها را امیدوار کرده که شاید اختلاف بین مردم بتواند به نظام جمهوری اسلامی ضربهای وارد کند.
سخنگوی وزارت خارجه در عین حال یادآور شد: اگر ما همین الان هم با آنها به توافق برسیم باز هم دست از فشار بر نمیدارند.
وی به توصیههای رهبر معظم انقلاب مبنی بر وحدت و انسجام ملی و حضور یکپارچه مردم ایران در صحنه اشاره کرد.
*بی تفاوتی پلیس نیویورک
مهمانپرست درباره برخورد ناشایست اعضای گروهک منافقین در نیویورک با وی اظهار داشت: نیویورک محل برگزاری اجلاسهای بینالمللی و نشستهای سازمان ملل است و باید میزبانی خود را به خوبی انجام دهد.
وی با بیان اینکه سکوت هیئت ما باعث شد که اعضای این گروهک نتوانند به اهدافشان برسند و این مسئله آنها را بیشتر عصبانی کرد، افزود: پلیس نیویورک در آن زمان حضور داشت و ما شاهد بیتفاوتی پلیس بودیم که این وجهه خوبی برای پلیس نیویورک نبود. البته مجبور شدند که همان شب بیانیهای را صادر کنند. دفتر نمایندگی ما در سازمان ملل نیز بیانیهای صادر کرد و این نوع برخورد را نتیجه رفتار مقامات آمریکایی برشمرد.
*روابط خوب تهران و باکو
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره حضور کمرنگ جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز و مناسبات تهران و باکو اظهار داشت: کشورهایی که مخالف نزدیکی جهان اسلام هستند به اشکال مختلف به دنبال تخریب فضا و ایجاد اختلاف بین کشورهای مسلمان میباشند. هر چقدر ما با کشورهای همسایه رابطه بهتری داشته باشیم، شاهد فعالیت کسانی هستیم که از این رابطه خوب خوشحال نخواهند شد.
مهمانپرست روابط تهران و باکو را خوب برشمرد و افزود: مشترکات فراوانی در زمینههای تاریخی، مذهبی و فرهنگی داریم.
وی با بیان اینکه مسئولان کشورهای منطقه باید مراقب باشند و توطئهها را شناسایی کرده و اجازه ندهند توطئهها علیه کشورهای منطقه شکل بگیرد، یادآور شد: زمینه برای همکاریهای فرهنگی و اقتصادی با کشورهای منطقه کاملاً فراهم است و برای رفع موانعی که از طریق تحریمهای غیرقانونی ایجاد شده، میتوان راههای مناسبی یافت. کشورهای مختلف به ویژه کشورهای حوزه آسیای مرکزی و قفقاز میتوانند از ظرفیتهای بزرگ اقتصادی ما بهرهمند شوند.
*هیچ علامتی از پشیمانی آمریکاییها مشاهده نمیکنیم
یکی از ایرانیان مقیم خارج از کشور در سؤالی از مهمانپرست پرسید که چرا تهران برای حل مشکلات سیاسی خود به صورت مستقیم با واشنگتن مذاکره نمیکند؟ که وی با بیان اینکه شرایط گفتوگو باید مناسب باشد، اظهار داشت: باید در طرف مذاکره کننده آثار و علائمی ببینیم که احساس شود واقعا میخواهد برای حل مشکلات اقدام جدی انجام دهد و تمام جنایات، خصومتها و دشمنیها را جبران کند.
مهمانپرست با بیان اینکه ما هیچ علامتی در رفتار طرفهای آمریکایی مشاهده نمیکنیم که نشانگر آن باشد که واقعا پشیمان هستند و میخواهند عذرخواهی کنند و از این به بعد میخواهند رفتار محترمانهای داشته باشند، خاطرنشان کرد: هر زمان این علایم هویدا شود، مسلما آماده گفتوگو با همه کشورها برای تأمین منافع ملی خود هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: شرایط کنونی حاکی از آن است که آمریکاییها همچنان در تصور غلطی به سر میبرند و فکر میکنند با تکیه بر ابزارهای قدرتمند نظامی، رسانهای و اقتصادی میتوانند به کشورها زور بگویند و حقوق آنها را به رسمیت نشناسند و از موضع بالا موضوعاتی را به آنها تحمیل کنند.
وی با بیان اینکه ما به خاطر انقلاب و استقلال کشورمان این فشارها را تحمل میکنیم، اظهار داشت: استقلال کشور بزرگترین دستاورد برای ملت ماست و ما تاکنون بهای زیادی را در این زمینه پرداخت کردهایم و حاضر نیستیم دو مرتبه به نقطهای برگردیم که هر مسئلهای را از موضع بالا به ما تحمیل کنند و تابع سیاستهای قدرتهای غربی و آمریکاییها باشیم.
مهمانپرست اضافه کرد: هر زمان احساس کردند که راه محبوبیتشان در بین افکار عمومی دنیا، احترام گذاشتن به حقوق مردم دنیا و رعایت تمامیت ارضی، استقلال و حاکمیت ملی کشورهاست، شرایط بهتری برای آمریکاییها فراهم میشود و ما هر زمان چنین شرایطی را احساس کنیم آمادهایم برای تأمین منافع ملی خود وارد مذاکرات سازنده شویم.
وی در عین حال یادآور شد: در حال حاضر به هیچ وجه چنین شرایطی را مشاهده نمیکنیم.
*کسی نگران نیروگاه بوشهر نباشد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نیروگاه بوشهر نیز با بیان اینکه این پروژه پایان پذیرفته و به حداکثر ظرفیت اسمی خود رسیده، گفت: نیروگاه بوشهر موضوعی نیست که کسی بخواهد نگران آن باشد و الان در مرحلهای هستیم که متخصصان ایرانی میخواهند مدیریت آن را به عهده بگیرند.
مهمانپرست با بیان اینکه تستهای مختلف در زمینه بالابردن ایمنی این مجموعه انجام شده، خاطرنشان کرد: چند بار به خاطر دلایل فنی سوخت نیروگاه خارج و دو مرتبه بارگذاری شد و متخصصان ایرانی به همه روشها مسلط شدند و الان میتوانند همه بخشهای مختلف نیروگاه را مدیریت کنند و هیچ مشکلی نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه تصوری که در ذهن برخیها وجود دارد یا القائات برخی رسانههای غربی و بعضی از کشورهای منطقه که خیلی علاقه نداشتند جمهوری اسلامی به این تکنولوژی دست یابد را مورد اشاره قرار داد و آن را ناشی از ناخرسندی آنها از به نتیجه رسیدن این پروژه و دستیابی ایران به این فناوری بیان کرد و گفت: این پروژه از نظر ما تمام است.
*کسی حق ندارد برای مردم سوریه تصمیم بگیرد
مهمانپرست در خصوص برگزاری اولین نشست گفتوگوی ملی سوریه در تهران با بیان اینکه دو دیدگاه در حال حاضر در رابطه با مسئله سوریه وجود دارد، یک دیدگاه را توقف درگیریها بیان کرد و گفت: بهترین راه برای حل مسئله سوریه توقف درگیریهاست و اینکه مردم سوریه خودشان درباره آینده کشورشان تصمیم بگیرند.
وی تصریح کرد: هیچ کسی حق ندارد خود را به عنوان نماینده مردم سوریه معرفی کرده و برای آنها تصمیم بگیرد؛ نمایندگان کسانی که بیشترین حمایت اکثریت را دارند باید انتخاب شوند و نظرات اکثریت مردم را پیاده کنند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به درگیریهای نظامی در سوریه، خاطرنشان کرد: چه کسی میتواند عنوان کند که افرادی که سلاح به دست گرفتهاند نماینده اکثریت مردم هستند؟ حتی اگر مدعی باشند که نماینده اکثریت مردم هستند، این مسئله باید در پای صندوقهای رأی مشخص شود.
به گفته وی، هرکسی که واقعاً اهداف سیاسی خاصی را ندارد و فقط به دنبال خواست اکثریت مردم باشد و از حقوق مردم سوریه دفاع کند، باید کمک کند تا شرایطی فراهم شود تا مردم در انتخابات نظر خود را بیان کنند.
مهمانپرست ادامه داد: نمیشود وسط درگیری انتخابات برگزار کرد. باید درگیریها متوقف و جلوی ارسال سلاح گرفته شود، مرزهای سوریه امن و گفتوگوهای ملی آغاز و کمیتهای از مخالفان و موافقان دولت تشکیل شود تا همه تصمیم بگیرند که چه مراحلی را برای انتخابات پارلمانی، اصلاحات قانون اساسی و انتخابات ریاست جمهوری انجام دهند.
وی با اشاره به دیدگاه دیگری که معتقدند به هیچ وجه نباید به سمت گفتوگوی ملی رفت و درگیریها باید تداوم یابد و باید سلاحهای بیشتری به سوریه فرستاد و حتی برای مداخله خارجی زمینهسازی کرد، گفت: در این رویکرد شاهد حضور کشورهای غربی هستیم که مشتاقانه از ادامه درگیریها حمایت میکند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سابقه بسیار بد مداخلات خارجی کشورهای غربی، اظهار داشت: ما به نیت آنها شک داریم. آنها به دنبال تداوم درگیریها، افزایش خشونتها و تشویق گروههای تروریستی به کشتار مردم بیگناه هستند و این در حالی است که در قبال داستان غزه سکوت محض اتخاذ کرده و از اسراییل حمایت کردند. اینکه کشورهای غربی از رویکرد تداوم درگیریها در سوریه حمایت میکنند، ما را بیشتر به شک میاندازد که واقعاً به دنبال چه خواستهای هستند. اگر به دنبال دموکراسی هستند چرا اجازه نمیدهند که یک دموکراسی واقعی برگزار و مردم نظرات خود را بدهند.
مهمانپرست نشست تهران را گامی بسیار مؤثر برای شکلگیری گفتوگوها بین سوریها برشمرد و افزود: اجلاس تهران پس از آن برپا شد که گروههای مسلح در یکی از کشورهای منطقه دور هم جمع شدند و حتی بعد از اجلاس برخی از کشورهای غربی آنها را به رسمیت شناختند و اعلام کردند که اگر سلاح بخواهند در اختیار آنها قرار میدهند و اگر خواستار مداخله نظامی باشند آن را مورد بررسی قرار خواهند داد.
وی اضافه کرد: در نشست تهران بیشترین نمایندگان اقشار مختلف مردم سوریه از مذاهب، گروههای سیاسی، موافقان و مخالفان دولت و برای نخستین بار نمایندگان دولت حضور داشتند و ما میخواستیم شرایطی را فراهم کنیم تا آنها حرفشان را بزنند و ما تسهیل کننده گفتوگوی ملی در گام اول بودیم و فکر میکنیم اثر خوبی را داشت و مباحث جدی مطرح شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: مشترکاتی که در اجلاس تهران بین همه شرکتکنندگان وجود داشت مخالفت با ادامه درگیریها و خشونتها، مخالفت با مداخله خارجی کشورهای دیگر، حمایت از ادامه گفتوگوها و فراگیرتر شدن گفتوگوها بود. کمیتهای برای پیگیری ادامه گفتوگوها تشکیل شد و نمایندگان همه گروهها در این باره توافق کردند و مهمترین وظیفه کمیته این بود که نشست بعدی را طراحی کند و در همین فاصله با گروههای دیگر سوری و حتی گروههای مسلح که در اجلاس تهران شرکت نداشتند تماس برقرار و زمینهای را فراهم کنند تا خود سوریها دور هم جمع شوند و برای آینده کشور خود تصمیم بگیرند.
*اینقدر محرمانه بوده که من در جریان آن نیستم!
مهمانپرست درباره اخبار منتشر شده مبنی بر مذاکرات محرمانه ایران با آمریکا اظهار داشت: اگر مذاکره محرمانهای بوده اینقدر محرمانه بوده که من در جریان آن نیستم. تعجب از این است که منبع این اخبار خود آمریکاییها هستند و آنها به این مسئله دامن میزنند.
وی افزود: این اخبار در زمانی پخش شد که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به این مسئله نیاز داشتند و رقابت به جایی رسیده بود که نشان دادن مذاکره یا عدم مذاکره میتوانست به نفع یک طرف و به ضرر طرف مقابل باشد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه بعداً خود مقامات آمریکایی این مسئله را تکذیب کردند، گفت: نیازی به مذاکره پنهان و محرمانه وجود ندارد. تا زمانی که شرایط آمریکاییها و سیاستی که در قبال ایران دارند، ادامه سیاستهای گذشته باشد، مذاکره معنایی ندارد.
مهمانپرست یادآور شد: هر زمان واقعاً این تغییرات اصولی انجام شد و در عمل شاهد تغییرات عملی بودیم که سیاستهای اشتباه گذشته را کنار گذاشتهاند و میخواهند به حقوق ملتها احترام بگذارند و به این نتیجه رسیدهاند که باید حقوق ملتها را محترم بشمارند، پنهان بودن مذاکره لازم نیست و میتواند علنی و شفاف انجام شود.
وی ادامه داد: ما اعلام کردیم هر موقع شرایط محترمانه و عادلانهای برای مذاکره فراهم شود ما از آن استقبال میکنیم ولی فعلاً در رفتار مسئولان آمریکایی هیچ علائمی از این تغییر اصولی و ریشهای مشاهده نکردهایم. اگر قرار است تغییراتی ایجاد شود باید در عمل نشان دهند و آن زمان مردم و مسئولان ما تصمیم میگیرند.
* گروه ۱+۵ رویکرد منطقی اتخاذ کنند
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست اخیر گروه ۱+۵ در بروکسل و تأکید آنها مبنی بر نیاز به تماس فوری و ضروری با ایران نیز خاطرنشان کرد: از ابتدا قرار بود که موضوعات مختلفی در دستور کار باشد از جمله بحث هستهای ایران و مباحث غیر هستهای. ما پیشنهادات خود را مطرح و آنها نیز پیشنهادات خود را عنوان کردند. تیم مذاکره کننده هستهای ما پیشنهادات خود را به صورت شفاف اعلام و طرف مقابل از آن استقبال کرد و آن را موضوعاتی جامع برشمرد که سازنده است و وقت خواست که راجع به این پیشنهاد فکر کند و اخیرا اعلام کردند که در حال آمادگی برای ورود به مذاکرات هستند.
وی ادامه داد: ما همواره توصیه کردیم برای اینکه مذاکرات بهتر به نتیجه برسد اعمال فشار را کنار بگذارند و رویکرد منطقی داشته باشند. اگر حقوق ما را به رسمیت بشناسند خیلی سریع میتوانیم به نتیجه برسیم.
*مذاکرات ایران و آژانس
مهمانپرست به مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز اشاره کرد و افزود: تاکنون چند مذاکره در این زمینه برگزار شده و قرار است در آیندهای نزدیک در تهران هم برگزار شود. امیدواریم این مذاکرات به یک توافق نهایی برسد و حقوق ما را به رسمیت بشناسند. ما چیزی بیشتر از حقوقمان نمیخواهیم و آمادگی داریم نگرانیهای طرف مقابل را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه بحث آنها با ما فنی و حقوقی نیست، اظهار داشت: به لحاظ فنی دانشمندان هستهای میتوانند دور هم جمع شوند و فعالیتهای هستهای ما را از نزدیک مشاهده کنند و در صورتی که نگرانی دارند دانشمندان هستهای ما آن را برطرف کنند.
سخنگوی وزارت خارجه با ذکر این نکته که به لحاظ حقوقی نیز کاملا حق با جمهوری اسلامی است، توضیح داد: زیرا ما از حقوق خود در NPT استفاده میکنیم و آنها هیچ وقت نمیتوانند بگویند که شما نمیتوانید از این حق بهرهمند شوید؛ بلکه بحث سیاسی شده و باید یک تصمیم سیاسی بگیرند.
مهمانپرست افزود: کشورهای غربی باید به این نتیجه برسند که ما کشوری مسلط به دانش هستهای هستیم و این دانش را برای پیشرفت و توسعه کشور میخواهیم و کاملاً صلحآمیز است و به صلح آمیز بودن آن و همه تعهداتمان در قالب NPT پایبند هستیم.
وقتی که رانندگی می کنیم فرض را بر این می گذاریم که اصلا راننده ای که از مقابل می آید خواب یا نا هشیار است است و به این ترتیب تمام سعی خود را بکار می بریم تا بدون خسارت از مهلکه رد شویم چرا در این مورد از این الگو استفاده نمی کنید!!