آفتابنیوز : آفتاب: بر اساس سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی ایران تا ۱۲ سال آینده باید جایگاه نخست منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را در همه زمینهها از جمله بخش کشاورزی به دست آورد.
در این راستا خبرگزاری فارس طی سلسله گزارشهایی قصد دارد وضعیت کشاورزی ایران با کشورهای منطقه را بررسی میِکند تا با روشن شدن جایگاه فعلی کشاورزی ایران در مدت باقیمانده چشمانداز، لزوم برنامهریزی مناسب از سوی مسئولان برای تحقق اهداف برنامه را یادآور شود.
*وضعیت تولید محصول جو ایران در مقایسه با کشورهای منطقه
تولید این محصول برای کشور از آنجایی که برای تغذیه دام استفاده میشود بسیار حایز اهمیت است، قیمت تمام شده محصولات پروتئینی مانند گوشت و مرغ ارتباط مستقیم با قیمت این محصول دارند، ۷۰ درصد قیمت محصولات پروتئینی مربوط به قیمت علوفه است.
نوسان شدید قیمت مرغ که تا حدود ۹ هزار تومان در هر کیلو رسید و قیمت گوشت که به کیلویی ۲۵ هزارتومان رسیده و قصد پایین آمدن ندارد با عدم تامین علوفه مرتبط بود.
*ایران
به گزارش فارس، تولید جو کشور در سال جاری ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن است که نسبت به سال گذشته که ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تن بود، ۱۷.۲۴ درصد افزایش داشته است.
سطح زیرکشت آن در کشور یک میلیون و ۶۷۵ هزار هکتار است که نسبت به سال گذشته با افزایش حدود ۴.۷ درصدی مواجه بوده است.
بیشترین تولید جو کشور طی ۱۰ سال گذشته در سال ۲۰۰۹ با تولید ۳ میلیون و ۴۴۶ هزار تن بوده است.
کمترین تولید کشور طی ۱۰ سال گذشته در سال ۲۰۰۸ به دلیل خشکسالی بوده است.
مساحت زیادی از سطح زیر کشت جو در کشور دیم است و بنابر این تولید محصول تابعی از خشکسالی و ترسالی است.
جو محصولی است که در کشور برای تغذیه دام استفاده میشود و سالانه علاوه بر مصرف تولید داخل حدود یک میلیون تن وارد کشور میشود، مصرف دام کشور از این محصول سالانه ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است .
ایران جایگاه ۱۴ تولید جو در دنیا را دارد، اما در بین کشورهای منطقه بعد از کشورهای روسیه، اوکراین و ترکیه قرار گرفته است.
این میزان واردات جو در حالی انجام میشود که قابلیت کشت این محصول در اکثر زمینهای کشور وجود دارد، جو ذاتا محصولی مقاوم به خشکی و شوری است و در سالهای گذشته هم ارقام مناسبتری اصلاح و معرفی شده است.
جو محصولی با نیاز آبی کمتر است و در بسیاری از مناطق کشور به صورت دیم هم به عمل میآید.
عدم رعایت الگوی کشت یکی از مشکلات اساسی کشاورزی کشور است که ریشه آن در سیاستهای نامناسب خرید تضمینی، نوسان زیاد قیمت محصول و نهاده، عدم آگاهی کشاورزی از قیمت محصول و نهاده قبل از کشت و عدم تناسب قیمت محصولات استراتژیک با محصولات تفننی مانند خربزه و هندوانه نهفته است.
برخی کارشناسان معتقدند اصرار در خودکفایی گندم طی سالهای گذشته مانع از توسعه کشت و تولید برخی محصولاتی مانند جو شده که در شرایط تقریبا یکسان تولید با گندم دارد.
سطح زیر کشت جو در کشور در سال ۱۹۹۰ حدود ۲ میلیون و ۶۲۸ هزار هکتار بوده که در سال جاری به یک میلیون و ۶۷۵ هزار هکتار کاهش یافته است.
*روسیه
میزان تولید جو در روسیه ۱۴ میلیون تن است که حتی طی ۱۰ سال گذشته تولید ۲۳ میلیون تن را نیز تجربه کرده است. کشور روسیه سالانه ۱۲میلیون و ۹۰۰ هزار تن از این تولید را به مصرف داخلی و بقیه را صادر میکند که بیشترین صادرات این کشور در ۱۰ سال گذشته مربوط به سال ۲۰۰۸ به میزان ۳ میلیون و ۴۴۴ هزار تن است.
* اکراین
این کشور سالانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن از تولید ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تنی خود را صادر میکند و بقیه مصرف داخلی دارد.
بیشترین صادرات این کشور طی ۱۰ سال گذشته ۶ میلیون و ۳۷۱ هزار تن در سال ۲۰۰۸ بوده است.
* ترکیه
کشور ترکیه سالانه ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولید جو دارد که بیشترین میزان تولید این کشور طی ۱۰ سال گذشته در سال ۲۰۰۵ حدود ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است.
نیاز داخلی این کشور به این محصول سالانه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوده است که بقیه آن صادر میشود.
*تولید در سایر کشورها
تولید جو در سایر کشورها مانند چین ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن، قزاقستان یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن، هندوستان یک میلیون و ۶۱۰ هزار تن، افغانستان ۴۰۰ هزار تن، آذربایجان ۶۰۰ هزار تن، مصر ۱۶۰ هزار تن، عراق ۵۰۰ هزار تن، ژاپن ۱۸۰ هزار تن،پاکستان ۳۶۵ هزار تن، ازبکستان ۲۴۰ هزارتن و سوریه ۸۰۰ هزار تن است.
*۱۰ کشور نخست تولید کننده جو در دنیا
۱۰ کشور نخست تولید کننده جو دنیا به ترتیب آلمان ،اوکراین، روسیه، اسپانیا، کانادا، استرالیا،ترکیه، انگلیس و ایالات متحده آمریکا هستند که در مجموع ۱۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن جو تولید میکنند.
اگرچه این محصول در اکثر کشورها به تغذیه دام میرسد اما درکشور آلمان و انگلیس و برخی کشورهای دیگر بخش اعظم آن به ویژه جو دو ردیفه برای تولید مشروبات الکلی آبجو و ویسکی استفاده میشود.