آفتابنیوز : آفتاب: فريد قديري: رفتار قيمت مسكن در تهران نه تنها از حدود مورد انتظار دولت خارج شده كه خوشبيني مسوولان نسبت به تحت كنترل بودن آن را نيز ناكام گذاشته است.
رصد تازهاي كه مركز آمار ايران از بازار مسكن شهر تهران انجام داده، نشان ميدهد: قيمت آپارتمانهاي مسكوني با شيبي بزرگتر از ماههاي قبل رو به افزايش است به طوري كه نرخ رشد قيمت مسكن به عددي رسيده كه نرخ تورم را با فاصله زياد جا گذاشته است.
اوايل تابستان امسال بعد از آنكه گزارش مركز آمار درباره رشد ۳۰ درصدي قيمت مسكن در تهران اعلام شد، دولتيها با تعجب نسبت به «تغيير اينگونه قيمت بهرغم تعادل نسبي در سال۹۰»، وعده برگشت آرامش به بازار در سه ماهه دوم ۹۱ را دادند و در عين حال بدترين حالت ممكن را «رشد قيمت مسكن معادل نرخ تورم» تخمين زدند.
اما با آنچه اين مركز ديروز گزارش داد، مشخص شد: امسال ميانگين قيمت واحدمسكوني در تهران رشد بهاري را تكرار كرده و در فصل تابستان با ۳/۳۲ درصد افزايش، از تورم ۲۷درصدي هم پيشي گرفته طوري كه ارزش اسمي و ارزش واقعي ملك به صورت توام با رشد مثبت روبهرو شده است.
در گزارش مركز آمار علاوه براينكه ورود قيمت مسكن به محدوده غيرمجاز، تاييد شده، نشانههاي شكست برنامه كنترل اجارهبها نيز به چشم ميخورد.
دولت براي تابستان امسال با توسل به مقررات تعزيرات حكومتي، براي اجارهبها خطقرمز تعيين كرد و حداكثر نرخ مجاز براي افزايش مبلغ اجاره از سوي موجر را ۱۵ درصد ابلاغ كرده بود، اما يافتههاي مركز آمار از ارقامي كه به اجارهنشينهاي شهر تهران در تابستان۹۱ تحميل شد، حاكي از رشد اجارهبها معادل ۵/۲ برابر نرخ مصوب دولت در اين فصل است.
براساس گزارش مركز آمار، ميانگين اجارهبهاي واحدمسكوني در تابستان امسال ۵/۳۶ درصد افزايش يافت و به ۵/۱ ميليون تومان براي يك واحد ۱۰۰ متري رسيد.
منشاء رشد قیمت چیست؟
به گزارش «دنياياقتصاد» با مبنا قراردادن نتايج رصد مركز آمار از تحولات بازار مسكن، اين موضوع محرز ميشود كه سياستهاي به اجرا درآمده از سوي دولت در بخش مسكن هنوز نتوانسته به مرحله بازدهي و اثربخشي در تهران برسد.
يكي از اين سياستها مسكنمهر است كه متاسفانه به رغم ساخت ۲۰۰ هزار مسكنمهر در شهرهاي اطراف تهران و پيشخريد اين واحدها از سوي تهرانيها، تاكنون كمتر از ۲۰ هزار واحد تحويل متقاضيان شده است. شايد دليل عمده سبقت نرخ رشد اجارهبها از نرخ رشد قيمت مسكن، برزخ به وجود آمده در بين پيشخريداران مسكنمهر باشد كه انتظار آنها براي تحويل قريبالوقوع اين واحدها، به تداوم حضورشان در بازار اجاره دامن زده و از ورودشان به بازار تقاضاي خريد جلوگيري كرده است.
از طرف ديگر، سياست دومي كه همين امسال در دستور كار دولت قرار گرفت «مسكنويژه» بود كه در اين طرح نيز كجسليقهگيها در شيوه فراخوان ثبتنام و واگذاري، مانع اثرگذاري آن بر قيمت مسكن شد.
دولت در «مسكنويژه» از بهترين ابزارهاي ممكن همچون زمين دولتي و تعيين مقطوع قيمت ساخت بهره گرفت، اما در مديريت بازار تقاضا براي اين واحدها نتوانست موفق عمل كند. قرار بود شرايط پرداخت قيمت خريد مسكنويژه براي متقاضيان به واسطه اينكه گرانترين ابزار ساخت اين واحدها يعني زمين را دولت به ميدان آورده بود، راحت باشد، اما اين اتفاق نيفتاد.
هماكنون ۴ هزار واحد مسكوني ويژه در تهرانسر در دست ساخت است و دولت نحوه پرداخت هزينه آن را ۱۰۰ ميليون تومان در يكسال –پول زمين در بلندمدت دريافت ميشود- تعيين كرده كه اين مبلغ ميتوانست متناسب با زمان ساخت دو ساله دريافت شود.
بررسيها نشان ميدهد اگر امسال مسكنمهر به موقع دست تهرانيها ميرسيد و شرايط ورود به مسكنويژه از بابت قيمت، به صورت حمايتي تعريف ميشد، بعيد بود اجارهبها و قيمت مسكن از نرخ تورم جلو بزند.
ميانگين قيمت مسكن در تهران
گزارش «دنياياقتصاد» از جزئيات گزارش مركز آمار حاكي است: متوسط قيمت آپارتمانهاي مسكوني شهر تهران از متري ۲ ميليون تومان در سال گذشته به متري ۷/۲ ميليون تومان در پايان تابستان امسال افزايش پيدا كرده است.
قيمت مسكن در تابستان امسال ۳۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل و ۹درصد نسبت به بهار امسال رشد داشته است.
همچنين اجارهبها براي هر مترمربع واحدمسكوني در تهران نيز در تابستان۹۱ با ۵/۳۶ درصد افزايش نسبت به تابستان گذشته و ۱۱ درصد افزايش نسبت به بهار امسال به سطح ۱۵ هزار تومان رسيده است.
زمين به پاي آپارتمان
در گزارشي كه مركز آمار منتشر كرده، قيمت زمين مسكوني ظاهرا به سطح قيمت آپارتمان نزديك شده است.
در سه ماه دوم امسال قيمت هر مترمربع زمين در تهران ۳۴ درصد افزايش پيدا كرد و ۲ ميليون و ۶۰۰ هزار تومان شد.
{$old_album_182696}
وقتی مایحتاج عمومی بیش از ۵۰ درصد گران شده چطور نرخ تورم زیر ۳۰ درصد است؟!!!!